L'EXITÓS FRACÀS D'ESCRIURE UN DIARI AMB IA


"Fer un diari només amb la intel·ligència artificial (IA)? A qui ho faci, li desitjo bona sort. La necessitarà", diu sarcàstic Claudio Cerasa, director del diari italià Il Foglio. Cerasa sap de què parla. És el que fa uns dies va fer ell: posar en venda per un mes, de dimarts a divendres i juntament amb el rotatiu en paper de sempre, també una edició produïda íntegrament per IA, en un moment en què els mitjans debaten precisament sobre com utilitzar aquesta tecnologia.

Les primeres conclusions de la iniciativa d'Il Foglio IA han posat de manifest algunes obvietats derivades de la naturalesa intrínseca de la IA i del nivell de desenvolupament actual. Una de les més significatives: la IA no redacta articles i ofereix informació nova, reescriu (o reelabora) continguts a partir de notícies que periodistes humans han escrit prèviament. I, de moment, amb el risc afegit i inquietant de la desinformació.

Pel que fa al projecte, una altra de les grans constatacions és que, a més, l'AI comet inexactituds i errors, en alguns casos també greus. "La plataforma a què hem demanat escriure els articles d'Il Foglio IA és ChatGPT Pro [la versió avançada, de pagament i millor que la gratuïta] i requereix sempre de supervisió i revisió humanes. La raó? Un exemple: es resisteix a acceptar que Donald Trump és l'actual president dels EUA", afirma, durant una presentació de la iniciativa a la redacció del diari.

Tant és així que, si el supervisor humà no coneix adequadament l'argument de l'article que ha de produir la IA, els riscos es multipliquen. L'explicació està en la interacció en si entre el periodista i la IA que, en el cas de l'experiment d'Il Foglio, comença amb el periodista demanant a la IA redactar un article mitjançant una pregunta que escriu a la plataforma.

"Si la pregunta no es formula d'una forma correcta, si és massa genèrica o no cal el contingut que l'article ha d'incloure i relacionar, el risc que la IA s'equivoqui o faci trampa és força més gran, i aquest és un desafiament constant. Fins i tot quan es detalla la línia editorial, el resultat no sempre és l'esperat", explica Nicola Contarini. Quan abans parlàvem de la possibilitat que la IA reemplaci els periodistes, això em feia una mica de por. Però, des que he començat a treballar amb la IA, em sento molt més tranquil;

Walter Quattrociocchi, data scientist i expert en AI i algoritmes, no va amb embuts al qualificar de "delirant" només pensar que es pot fer servir la IA per escriure articles periodístics. Això perquè, és clar, la IA tampoc no té ni ètica ni coneix la deontologia, amb la conseqüència col·lateral inevitable de la desinformació, subratlla l'expert.

La raó és que la IA pot “generar informació falsa, simplificar temes complexos i produir continguts que semblen creïbles fins i tot quan no ho són”, diu Quattrociocchi. "Però, sobretot, pot inserir textos generats automàticament en un format periodístic amb el risc de legitimar la idea que la informació es pot produir sense responsabilitat", explica l'analista.

Per això, segons la seva opinió, l'amenaça és a la indústria. "Molts, especialment entre els editors, no tenen clar com funcionen aquests models i creuen que de debò pot substituir el treball periodístic", destaca. Tot i això, "els models generatius no 'saben' res: prediuen la paraula següent en funció de textos passats [...] i no és clar com seleccionen els continguts", afegeix, posant èmfasi en el (un altre, majúscul) problema de les fonts que la IA escull per a les seves elucubracions.

Qui controla que es tracti de fonts fiables? Per no parlar del dret a la llibertat dexpressió o lestil periodístic. Cerasa, el director, finalment ho admet. "El que estem veient és que la qualitat de la informació produïda per la IA està a anys llum de la dels nostres periodistes, que fan una feina força millor", confessa el periodista i antic blocaire, en afegir que momentàniament només s'estan assenyalant als lectors els errors més greus i que només quan el projecte finalitzi, el proper 11 d'abril, es farà un compendi.

Cerasa afegeix que tot i així la seva redacció ha acollit positivament la idea i que no se'n penedeix d'haver creat Il Foglio IA. "El nostre objectiu era que es parlés sense por d'aquest tema. Cal que comencem a agafar les regnes d'aquest debat i no ens deixem governar per les tecnologies. Crec que estem tenint èxit en això. Estan escrivint i parlant de nosaltres a tot el món", afirma, en recordar que a més el seu diari és una realitat petita (22 periodistes) que presumeix de les seves idees desinhibides i provocadores.

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris