A la vanguardia han entrevistat Jorge Dezcallar, precisament tractant el tema de l'abans. l'ara i el demà de la Xina:
La prosperitat va portar democràcia a Espanya: per què no a la Xina?
Els xinesos creuen que la prosperitat ha estat possible gràcies al partit i no han tingut mai una democràcia, per això la miren amb desconfiança com una invenció estrangera.
Aspirar a la llibertat no és universal?
A la Xina, la filosofia confuciana sempre col·loca la comunitat per sobre de l'individu. El xinès no es realitza com a tal sinó quan sap trobar el seu lloc al grup i contribuir als seus fins: aquest és el seu èxit.
Sembla encaixar bé amb el comunisme.
I, a més, els xinesos són molt nacionalistes: la història els està donant la raó. Han prosperat immensament fins a canviar la humanitat.
Milions de xinesos passaven gana fins als 80 amb el modernitzador Deng Xiaoping.
Aquesta història de prosperitat sense democràcia només ha estat possible a la Xina, i no a Espanya o altres països, perquè el partit és una màquina de poder implacable molt superior als comunismes soviètic o cubà.
Per què aquest èxit del comunisme xinès?
Perquè es basa en el control. Avui cada membre del partit té una app a la butxaca que vigila els seus deures comunistes.
Per què la digitalització no minva ni tan sols el poder del partit?
Perquè a Occident les xarxes socials ens han portat a la polarització ia la Xina empenyen el pensament únic en censurar tots els missatges que el partit no aprova.
La Xina ens vol vendre de tot, però no envair-nos del tot?
La Xina no envairà el món, però hi ha qüestions en què no cedirà.
A Taiwan, és clar. On més?
Quan Pelosi va visitar Taiwan van muntar unes maniobres al voltant de Taiwan que van creuar moltes línies vermelles: van llançar míssils i algun va caure a la zona d'exclusivitat del Japó, van assajar un bloqueig de l'illa i va ser dur.
Però sembla que no tenen pressa.
Per a la Xina recuperar Taiwan és un objectiu que no es discuteix. Prefereix medis pacífics; però no descarta els altres. Saben esperar, però quan se'n presenta l'oportunitat l'aprofiten. Penseu a Hong Kong i com van acabar amb les seves reivindicacions.
M'he d'espantar?
Un exgeneral de l'OTAN sosté que la III Guerra Mundial començarà amb un incident EUA-Xina al mar del Sud de la Xina que reivindica invocant drets històrics que ningú més reconeix...
Per què és tan important?
Per estar a 100 milles de Filipines i al costat del Vietnam, Brunéi i Malàisia. I manen patrulleres per fustigar els vaixells filipins.
La Xina es pot mesurar amb els EUA?
EE.UU. és superior i pot bloquejar el comerç exterior xinès. I recordeu la guerra xinesa contra el Vietnam: no va ser molt brillant. Però res no està escrit i per als EUA. perdre al mar del Sud seria catastròfic, perquè la resta del món bascularia cap a la Xina.
Vostè explica que ja hi ha 400 milions de xinesos de classe mitjana. N'hi haurà més?
Avui són 1.400 milions de xinesos, però el declivi demogràfic és insostenible i frena l'economia. Altres greus problemes són la bombolla immobiliària i la baixa productivitat del sector públic, el 40% del PIB.
La sanitat pública xinesa és molt precària.
I fa que els xinesos prefereixin estalviar per prevenir a gastar o invertir, perquè els serveis socials són molt limitats i el partit a la pandèmia va prendre decisions dubtoses.
La Xina al final guanyarà la guerra del xip?
Posen mitjans ingents, perquè a la Xina l'economia és política: la finalitat és no dependre dels Estats Units. fins que en depengui.
Ho aconseguiran?
La Xina creu que l'ordre mundial encara és dominat per Occident i que Occident està en declivi; hi ha un canvi a l'equilibri de poder i de forces.
I vostè també ho creu?
Occident i EE.UU. han perdut molt poder des del 1945 i força des del 1989, però seguim defensant els drets humans, perquè sense ells i sense la carta de les Nacions Unides no tenim res, només la llei del més fort.
No cal ser el més fort per si de cas?
Si la Xina segueix fent bé les coses i nosaltres no, guanyarà la partida.
Per què ens estan menjant terreny?
El que passa és una lliçó per a nosaltres. No som superiors. Si els xinesos planifiquen a 30 anys i nosaltres a 1,5 anys amb les polítiques que tenim perdrem. Els nostres polítics s'han de posar d'acord per desenvolupar polítiques que no depenguin dels cicles electorals.
Per què els xinesos avui es veuen superiors?
Perquè tenen aquest sistema que veuen insuperable i no ens veuen capaços d'imitar-lo, ja que no tenim la seva disciplina i l'arrel confuciana que ho engreixa tot.
Hacer las cosas cómo estadistas, no como políticos, esa es la diferencia.
ResponEliminaA años vista.
Si, i els funciona.
ResponEliminaNo d'ara, si no de ja fa uns anys, que tinc la percepció que a països com la Xina i Vietnam les coses van a millor; certament a poc a poc, però milloren.
ResponEliminaNaltros, anem «en una continua y persistente dirección descendente»
... i difícilment remuntarem, el nostre cicle s'acaba, almenys en ascens, cal veure si ens mantindrem al mig d'uns i altres.
ResponEliminaPienso que no hay Olof Palme, ni Solanas, ni Merkel, ni Pujol de los primeros cuatro años, ni gente dispuesta a sentarse y escuchar y pensar que lo que se hace ha de hacerse para veinticinco años vista.
ResponEliminaCon la proliferación de pequeños partidos interesados en particularidades, hemos pasado a politiqueo de conveniencia cuatrienal, que solo alienta a asegurarse la silla y el mangoneo.
Mientras, tenemos colosos que se lo quieren comer todo metiendo mano a la economía de mercado.
Quien no ha visitado las naves de chinas de Badalona:
https://www.google.es/maps/@41.4355442,2.2343752,3a,75y,116.99h,98.4t/data=!3m7!1e1!3m5!1sX0i_lek9KmCd-22PeLjR_w!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D-8.39891118806672%26panoid%3DX0i_lek9KmCd-22PeLjR_w%26yaw%3D116.98514925636151!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQwMi4xIKXMDSoJLDEwMjExNjM5SAFQAw%3D%3D
no sabe de que hablo. Ya , con Mas se instalaron 10 grúas chinas, fabricadas expresamente en China, ahora son doce, en la misma entrada del puerto, allí todo lo que se descarga es chino.
No hay ningún banco chino, ninguno, y la economía de prestamos pasa por manos chinas y las divisas van a parar a China.
Y como en España en toda África y América del centro y del Sur.
El canal de Panamá está regido en sus entradas por chinos, por eso lo de EEUU que lo que no quieren es pasar por ahí y buscan como hacerlo.
China sale ganadora, de largo, por su mentalidad paciente y saber hacer las cosas a largo plazo.
Dels nous bars que hi ha al barri 8 són de xinesos, i dels 7 barbers, 6 són marroquins. El port de <Barcelona és molt important per la Xina, com a fons de recepció per tot Europa. També a l'Àfrica s'estan estenent de mica en mica.
ResponElimina