La Vanguardia va reunir ahir, a la terrassa de l'hotel Alma, una selecció d'autors que signaran llibres per Sant Jordi, a la tradicional festa prèvia a la Diada.
"En aquests moments d’homenatges de comiat al papa Francesc, val la pena recordar una de les seves últimes cartes, concretament la que va escriure l’agost de l’any passat, sobre el paper de la literatura en la formació de les persones. Jorge Mario Bergoglio,
que va ser professor de Literatura i Psicologia en una escola jesuïta de Santa Fe, a l’Argentina, no va tenir inconvenient a recórrer a la ciència per defensar l’afició a llegir. I així va deixar escrit que “molts científics afirmen que l’hàbit de la lectura produeix efectes molt positius en la vida de la persona; l’ajuda a adquirir un vocabulari més ampli i, per tant, a desenvolupar diversos aspectes de la seva intel·ligència. També estimula la imaginació i la creativitat, calma l’estrès i l’ansietat”.
Fem nostres els consells de Francesc i gaudim avui de la diada de Sant Jordi amb el consum tradicional de llibres. El que estaria bé és que, a més de comprar-los, els llegíssim. Tots els índexs assenyalen un èxit del llibre, pel que fa a vendes d’exemplars, augment d’assistència a biblioteques o manteniment de llibreries. Tot i això, la sensació més estesa en l’opinió pública és que es llegeix menys per la falta de temps i per la competència digital. El papa Francesc ho reconeixia a la seva carta esmentada dient que “la lectura era una experiència freqüent” en el passat, “abans de l’arribada omnipresent dels mitjans de comunicació, xarxes socials, telèfons mòbils i altres dispositius”.
Si fem cas de l’últim Baròmetre d’Hàbits de Lectura, divulgat pel nostre col·laborador i president dels editors espanyols, Daniel Fernández, els joves d’entre 15 i 24 anys i els més grans de 65 són els sectors de la població que més llegeixen. I aquest hàbit “reflecteix un progrés significatiu els últims 15 anys”. No li durem la contrària. En tot cas, per falta de divulgació dels llibres a La Vanguardia no serà . I ahir vam celebrar l’onzena edició de la trobada amb el món del llibre en l’acte que anualment organitzem a l’hotel Alma, com a preludi de la diada de Sant Jordi.
En fi, compreu, llegiu i gaudiu del plaer de disposar de bons llibres. Sigueu o no creients, feu cas al papa Francesc. Aquest ha estat un dels seus millors consells.".
"Hábito". Esta es la palabra mágica de Aristóteles, el "hábito", cuando este es bueno, se convierte en virtud, cuando malo, en vicio.
ResponEliminaPD: Ayer, en la biblio, un libro que me interesaba mucho porque tiene datos de la guerra incivil de los tres días de los bombardeos italianos sobre Barcelona, con muchísima fuente, nombres de calles, números y situaciones, y que sólo lo podía haber escrito una persona que hubiera investigado al máximo y no sólo por el recuerdo. Sú título: Mussolini contra Barcelona (Dies que han fet Catalunya). Autor, Joan Villarroya.
Salut
Los tres días son referidos a los de marzo del 38
EliminaNo tinc massa clara quina és la diferència entre vici i virtut. Hi ha vàries maneres de considerar un i altra. Si dic "contra el vicio de leer, la virtud de no hacerlo", estic afirmant que llegir és un vici, que pot ser alhora una virtut. Ja està, ja no m'enrotllo més.
ResponEliminaSalut.
Qualsevol dia és millor per parlar de lectura i de llibres que avui. M'ensuma tot a artifici i Corte Inglés. Enquestes, rànquings de vendes, escriptors estrella... una puta merda més. Com la rosa: avui et regalo una rosa i demà et fotré una hòstia
ResponEliminaVindria a ser això, de fet menys això de l'hòstia és com dius. La veritat és que ja fa anys que passo olímpicament de la festa, com fa Sánchez Piñol, aquest dia en quedo a casa.
ResponEliminaPues nada, emulando a Lutero: Lee mucho y peca mucho.
ResponEliminaPues últimamente, poco leo y menos peco, tendré que esmerarme, a ver si espabilo un poco.
ResponElimina