El concepte de Lebensraum, l'espai vital de Ratzel, va ser reinterpretat pel politòleg suec Rudolf Kjellén (1864-1922), que va encunyar per primer cop el terme geopolítica. Kjellén veia l'Estat com un organisme viu que necessita créixer per sobreviure. L´Estat ha de ser fort i autosuficient. Les grans potències han de controlar el seu espai vital per no dependre d'altres. La política de l'Estat modern s'ha d'articular amb la geografia. Les idees de Ratzel i Kjellén van germinar a Alemanya humiliada pel Tractat de Versalles després de la seva derrota a la Primera Guerra Mundial. La Geopolitik es va convertir en divisa de la revenja.
El general Karl Ernest Haushofer va ser una de les figures centrals daquest moviment. Va fundar el 1924 la revista Zeitschrift für Geopolitik (Revista de Geopolítica) i va promoure activament la idea del Lebensraum com a objectiu de l'Estat per superar les cotilles del Tractat de Versalles. Ell va ser qui va inculcar aquesta visió al jove nacionalista Rudolf Hess, futur lloctinent d'Adolf Hitler. Aquest va agafar la idea al vol i la va incorporar al Mein Kampf. Haushofer va tenir un destí tràgic. Donava suport a l'expansió d'Alemanya cap a l'est, però també suggeria un pacte amb Rússia. La seva esposa, Martha Mayer-Doss, era filla de pare jueu, la qual cosa va despertar l'hostilitat dels nazis. El seu fill Albrecht va participar en l'atemptat contra Hitler el 1944, la fallida Operació Valkiria, i va ser executat. Les seves idees van legitimar la política nazi i el monstre el va atropellar. En acabar la guerra es va suïcidar juntament amb la seva dona.
Recapitulem: la fascinació de Ratzel per la doctrina nord-americana del 'destí manifest', l'expansió guiada per la Providència; el darwinisme aplicat a la teoria de l'Estat, el salt cap endavant del suec Kjellén amb el concepte geopolitica, i l'aterratge programàtic del general Hausenhofer que va proporcionar una valuosa eina a Hitler. En acabar la Segona Guerra Mundial estava mal vist parlar de geopolítica i encara més de l'espai vital. La paraula Lebensraum va quedar pràcticament proscrita a Alemanya. Eren banderes dels perdedors. Però aquestes idees no van morir mai. Es van infiltrar a la capa freàtica de la Història disposades a reaparèixer en el moment oportú. Les idees de Hausenhofer sobre la necessària formació de blocs continentals sens dubte van influir en les estratègies de la Guerra Freda. La pugna pels espais vitals va quedar en suspens a l'Europa Occidental amb la progressiva desaparició dels dominis colonials explícits a Àsia i Àfrica i la formació el 1957 d'un imperi de nou tipus anomenat Comunitat Econòmica Europea. Tot i això, la lluita per les zones d'influència es va cobrar milions de vides a les perifèries: Corea, Vietnam, Laos, Cambodja, Indonèsia, Àfrica, Llatinoamèrica...
El lebensraum torna ara de manera desinhibida. A l'última campanya electoral al land alemany de Saxònia (antiga RDA), el partit d'extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD), formació encoratjada per Elon Musk des de la xarxa social X i silenciosament recolzada per Putin a través de les eficients xarxes de la propaganda russa, va penjar un cartell amb la següent inscripció: Lebensrad . "Preservar l'espai vital (Lebensraum), aturar l'energia eòlica!" El més important era tornar a posar en circulació la paraula proscrita. Els aerogeneradors modifiquen el paisatge, la puresa del paisatge, per tant fan malbé l'espai vital. A cap ecologista espanyol se li ha acudit invocar l'espai vital d'Espanya per afegir-se a un parc eòlic o un parc fotovoltaic que consideri nociu. A la pel·lícula As bestas ningú esmenta de l'espai vital de Galícia. AfD va escollir bé la provocació. Els molins eòlics perverteixen l'esperit alemany. Volem continuar cremant gas i petroli sense alterar el nostre entorn immediat. Recuperar el Lebensraum no és un tema menor a Alemanya. Significa récupérer una de les banderes del nazisme.
I els Estats Units tornen a mil per hora a la 'destinació manifesta'. Torna al mite de la nova frontera. Ara és el Nord. Abans va ser l'Oest, l'expansió de la frontera agrària i política des dels 13 petits estats de la costa atlàntica fins que el país va adquirir una dimensió continental de costa a costa, des dels grans llacs al Golf de Mèxic. La colonització de l'Oest llunyà es relata als Estats Units com un procés d'avenç de successives línies de frontera que van superant els obstacles naturals i suposen una renovació constant de la nació en incorporar nous territoris. Els espais lliures (s'obliden molt sovint que estaven habitats per poblacions indígenes) es van anar poblant en onades de petits colons que ocupaven o obtenien la terra a preus molt baixos. El protagonista de la conquesta és el petit colon, el farmer que amb un esforç individual i moltes vegades heroic aconsegueix fer prosperar la petita explotació agrícola i expandeix la nació sense ajut públic. Sense Estat. "L'individualisme de la frontera ha fomentat la democràcia des del principi", deia Frederick Jackson Turner, un dels principals historiadors nord-americans de la frontera. El cinema s?ha encarregat de mantenir viu aquest mite fundacional. La sèrie televisiva Yellowstone és una de les darreres aportacions a aquest gran relat. Un vibrant mite que ara el president Trump exaspera cridant: “Al Nord, al Nord!”. Un Nord que també apareix a la mística del nacionalisme rus.
És difícil no trobar a la retòrica de Putin i Trump un vincle profund amb el món previ a la Segona Guerra Mundial. Són necessàries ulleres del segle XIX per seguir la corba que dibuixa el món actual. Són necessàries les eines tecnològiques del segle XXI per entendre'n l'acceleració. La tecnologia comprimeix la geografia, la tecnologia intensifica la sensació d'un perpetu present. Totes les interconnexions esdevenen crítiques. "Estem vivint un Weimar global. Evitar el destí de Weimar és ara la gran tasca del món", escriu Robert D. Kaplan al seu últim assaig, Terra baldia. Imaginem què seria d'Europa si s'ensorrés la complexa arquitectura unificadora de la UE. Hi hauria un pestilent xoc d'espais vitals. Un altre cop. - Enric Juliana a la vanguardia.
No sé fora d'aquí, però, a la península ibèrica, l'espai vital té un nom: el BAR.
ResponEliminael Bar Tolo. A Ripollet hi havia un bar que es deia El
ResponEliminaY el Bar Tolo. A Ripollet hi havia un bar que es deia: 'El que faltaba'.
ResponEliminaSalut, Francesc ¡
ResponElimina