ON DEL FEIXISME EN DIUEN AMERICANISME


Les paraules importen, alteren la percepció, exciten les emocions i seran crucials per influir en el rumb dels esdeveniments polítics. El meu pare solia dir: “Quan el feixisme arribi a Amèrica, en diran americanisme”. Siri Hustvedt, és escriptora, assagista i poeta, premi Princesa d'Astúries de les Lletres 2019. Vídua de Paul Auster.
És possible que els votants nord-americans hagin portat al poder un Govern feixista? Al meu barri de Brooklyn, tot segueix aparentment igual. Les botigues són obertes i la gent camina dedicada a les seves coses. Tot i això, la rutina està tenyida de por. A l'altra banda del pont, a l'Upper West Side de Manhattan, hi ha la Universitat de Columbia, on vaig estudiar i vaig obtenir el meu doctorat en Literatura el 1986 i que ara està amb problemes amb el nou Govern. El meu difunt marit, Paul Auster, era estudiant a Columbia el 1968. Va ser un dels centenars de persones que van ocupar un edifici; va rebre puntades de peu i cops de la policia i va passar una nit a la presó. El meu cunyat, l'artista Jon Kessler, és professor a l'Escola d'Arts de Columbia. En definitiva, és una universitat que sento molt propera. Després que hi hagués manifestacions propalestines durant la primavera passada, el Govern de Trump, per castigar-la, li ha retirat milions de dòlars de fons federals amb el pretext de l'antisemitisme. La universitat ha capitulat davant les draconianes exigències.
"Les universitats són l'enemic", es titulava un discurs pronunciat el 2021 per J. D. Vance, ara vicepresident dels Estats Units i que, irònicament, es va graduar a la Facultat de Dret de Yale.
Des de l'ascens de Trump el 2015, s'han publicat incomptables articles a diferents mitjans de comunicació que plantegen una pregunta: MAGA és feixista o no? Jason Stanley, professor de Yale i autor de Fatxa, i Ruth Ben-Ghiat, de la Universitat de Nova York, que va publicar Strongmen el 2020, han assenyalat molts paral·lelismes entre el trumpisme i el feixisme europeu. Robert Paxton, autor de La França de Vichy: vella guàrdia i nou ordre, 1940-1944, va arribar a la conclusió que MAGA tenia característiques feixistes en presenciar els actes violents del 6 de gener del 2021.

La resposta dels principals mitjans de comunicació (i molts acadèmics) ha estat que fer aquestes comparacions és “irresponsable”. Que els únics que associen Trump amb Hitler són els alarmistes d'esquerres. Estats Units de 2025 no són Alemanya de 1933.

La insistència en què no es pot utilitzar la paraula “feixisme” per parlar del Partit Republicà correspon al pensament convencional. El discurs vocingler de l'extrema dreta és cada cop més habitual en la política. Per situar-se en un terreny intermedi, els anomenats mitjans de comunicació tradicionals, que estan vinculats a interessos empresarials, tenen por de perdre l'accés al poder i desitgen mantenir un to de moderació i continuïtat, han decidit recórrer a les paràfrasis. Els berrits racistes, xenòfobs i misògins i les frases incoherents de Trump passen a ser declaracions fluides i racionals. La tècnica té un nom: sanewashing, donar un aire de seny al que no és més que una bogeria. Diversos periodistes —entre ells Paul Krugman, excolumnista del diari— han acusat The New York Times de caure-hi.

El racisme descarat a l'hora de buscar bocs expiatoris entre les persones no blanques i els immigrants; la demonització de feministes i marxistes; l'evocació d'una edat d'or triomfal però il·lusòria que es recuperarà gràcies al gran mascle líder, la virilitat teatral i bel·ligerant del qual encarna una voluntat quasi religiosa del “poble”; l'esborrat de la història; l'acomiadament de professors; la prohibició de llibres; la restricció dels drets de la dona i la insistència en què els rols sexuals “tradicionals” són “allò natural”; l'alarma pel descens de la taxa de natalitat; el discurs eugenèsic dels “gens dolents” i la màgica transformació del grup que domina una societat en víctima són elements presents en tots els moviments feixistes (del segle XX) i neofeixistes (del segle XXI) del món sencer.

Cal destacar que l'apogeu del feixisme a Europa i l'ascens del Ku Klux Klan, la histèria contra els immigrants i la popularitat de l'eugenèsia als Estats Units es van produir després d'una pandèmia mundial de grip. La segona encarnació de MAGA va sorgir immediatament després de la covid-19. La propaganda, que connecta amb els sentiments col·lectius de malestar, proporciona als espectadors uns còmodes objectes a qui culpar i odiar. Converteix una irritació col·lectiva sense causa identificable en un diagnòstic específic: són els jueus; és el woke (que abasta tot allò que no són homes blancs heterosexuals). Resulta apropiat anomenar-ho propaganda. La propaganda és el llenguatge que té una missió.

“No hi ha res que confongui tant la gent com la manca de claredat o de rumb”, va escriure el 1931 Joseph Goebbels, futur ministre de propaganda nazi, a Wille und Weg. "L'objectiu no és presentar a l'home comú totes les teories diferents i contradictòries possibles. L'essència de la propaganda no està en la varietat, sinó en la contundència i la persistència amb què se seleccionen idees del pensament en general i s'inculquen en les masses utilitzant els mètodes més diversos".

Goebbels, un home amb un doctorat en Filologia, entenia què cal fer amb el missatge. Quan es repeteix una vegada i una altra, s'aconsegueix l'objectiu. Avui, els mitjans de comunicació de dretes nord-americans, com feia la maquinària de propaganda nazi, repeteixen i amplifiquen les frases de Trump. Fa poc vaig sentir un locutor de ràdio repetir una vegada i una altra “FRAU I ABUSOS”, el mantra amb què Elon Musk i els seus sequaços justifiquen l'assalt a organismes governamentals i l'acomiadament de desenes de milers de treballadors. Un ciutadà nord-americà que no escolti o vegi més que els mitjans de comunicació MAGA està tan aïllat com ho estava l'alemany quan els nazis van prendre el control total dels mitjans de comunicació.

S'ha filtrat a la premsa una llista de 199 paraules marcades com a sospitoses pel Govern, entre elles, negre, divers, gai i dona. Blanc, homogeni, heterosexual i home no estan inclosos. La purga seria còmica i absurda si no fos per la por que inspira. Els científics i els acadèmics que aspirin a rebre subvencions oficials han d'evitar aquestes paraules. També figuren a la llista dona i gènere. Vigilar el llenguatge no és exclusiu del feixisme; és un mal endèmic dels règims autoritaris.

El filòsof rus M. M. Bajtín va escriure La imaginació dialògica en època de Stalin, quan emprar la paraula que no tocava podia suposar el Gulag. El llibre, una anàlisi de la novel·la, no es va publicar fins a 1975. Per a Bajtín, el gènere literari es distingeix per tenir una varietat de perspectives i estils lingüístics que ell va cridar heteroglosia. El discurs autoritari, per contra, és unitari i inflexible i s'imposa des de dalt. Està “indissolublement unit a la seva autoritat —al poder polític, a una institució, a una persona— i se sosté i cau juntament amb aquesta autoritat”.

El poder del llenguatge democràtic, de l'autèntica llibertat d'expressió, rau en la igualtat, la varietat, la contradicció, la interpretació i el diàleg: una polifonia encarnada en diferents oradors en diferents situacions, les paraules dels quals canvien sense parar perquè reaccionen a les paraules amb què s'expressen els altres.

La meitat dels votants d'aquest país no han elegit el neofeixisme. Tot i que cada vegada hi ha més por, també hi ha cada vegada més oposició. El meu marit i jo, juntament amb altres escriptors, vam fundar el 2020 Writers Against Trump (Escriptors contra Trump), ara anomenada Writers for Democratic Action (WDA, sigles en anglès d'Escriptors per l'Acció Democràtica), que compta amb més de 3.000 membres i és una de les moltes organitzacions de resistència que estan. Les paraules importen. Les paraules són acció. Parlar i escriure públicament, oa la clandestinitat si s'agreuja la repressió, serà crucial per contribuir que la segona versió de Trump conservi o perdi la seva autoritat.

Siri Hustvedt és escriptora, assagista i poeta, premi Princesa d'Astúries de les Lletres 2019. Aquest text es va publicar originalment el dia 9/04/25 a Le Monde, París.

Comparteix:  

Comentaris

  1. Un texto sesudo, sensato, claro y nítido.

    ResponElimina
  2. Me dejaste el enlace, ¿verdad? Supuse que era tuyo. Es un gran artículo.

    ResponElimina
  3. Potser sí, que no es pot utilitzar la paraula “feixisme” per parlar del Partit Republicà, però “americanisme” fa curt. I alguns al·legaran també que nazisme potser se sobrepassa. Aleshores, què tal, termes com neofeudalisme medieval, o neofeudalisme a seques?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si Siri Hustvedt empra el terme americanisme, jo no la penso contradir.

      Elimina
  4. ¿Y por qué no lo dejamos simplemente en lo que es: americanismo?.
    Creo que se intenta siempre objetivar en función de demostrar, de tal manera que tildar a un movimiento, (digo movimiento porque en este momento el partido republicano no tiene esencia de partido), de fascista por los hechos que está acometiendo es no adjetivar como se merece lo actual.
    Americanismo, eso es lo que está sucediendo hoy, ahora y en este momento. ¿Y qué es eso?, eso es que una troupe de millonarios y poseedores absolutos de los medios han cogido la gobernanza. ¿Cuál es su objetivo?: ganar dinero, reducir pérdidas. Para ello emplean los medios que sean necesarios, pero no hay un III Reich en mente, ni uniformes de camisas pardas para crear una legión de nueva raza, ni himno que los identifique, salvo el nacional.
    Esa es mi manera de ver lo que sucede.
    Salut

    ResponElimina
  5. Americanisme i bastant Maccarthisme, això va a pitjor cada dia que passa.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Correcto, también te lo acepto, es un Neo-Maccarthisme, porque llamarle "Fascismo" a un movimiento que tan siquiera tiene proyecto (Nuevo Estado, hombre, raza, Reich), y que para ello contaba con la parafarnalia (uniformes, deporte, himno, símbolos), y compararlo con la toma del poder por parte no de millonarios, que no es verdad, sino de MULTImillonarios, cuya fortuna puede superar con creces el PIB de muchísimos países, y de gente que además posee los medios de control, esa es la palabra control (comunicaciones, logística, información) y que su único objetivo no es hacer una América mejor para los americanos, sino una "América mejor para los americanos como ellos", dista mucho de ponerlos en el mismo cajón.
      ¿Qué los métodos son similares?, Polt Pot, Stalin, Castro, Videla, Stroessner, Trujillo, Batista, Franco, Duvalier, Megistu, Pinochet, Idi Amin Dada, el de Guinea que no recuerdo el nombre y su hijo, y el sirio y su hijo, y el Kim Sun de Corea..etc, etc, etc, utilizaron métodos similares, pero no eran fascistas, eran tiranos despóticos sanguinarios, sin idea ninguna de crear algo nuevo, sino de obtener resultados inmediatos eliminando enemigos y borrando de su paso todo aquello que se lo impidiera.
      ¿Qué es lo que quiere Trump? Lo primero es el poder. Después mejorar su cuenta de resultados; más tarde controlar la masa restante que no le acepta...
      Un abrazo grande

      Elimina
    2. i si ni dèiem dictadura a seques. O com els hi agrada dir als del PP de Sánchez Autocràcia.
      salut

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada