ÚLTIMS ESCRITS

XATEJAR AMB JESÚS

Tradició i modernitat. Així es pot definir el que està passant actualment a la xarxa, en una època en què no són pocs els que necessiten les apps del mòbil per no perdre's res. Per, mentrestant s'informen, saber on és la següent destinació. I també són uns quants els que usen una aplicació per parlar amb el mateix Jesús de Natzaret. Per mantenir una xerrada amb Jesucrist, vaja. I tot, gràcies a la intel·ligència artificial. A una app de 'Xateja amb Jesús'. Vet aquí un gat vet aqui un gos, aquesta bajanada ja s'ha fos. La IA, Respon a cada pregunta com ho faria qualsevol IA tipus chatGPT, o sigui tot molt convencional, acurat i previsible.

"Recorda, fill meu. No et preocupis per res, sinó en oració i súpliques. Amb acció de gràcies, presenta les teves peticions a Déu", respon Jesucrist gràcies a la IA a l'aplicació.

Hi ha, això sí, qui no ho acaba de veure. Perquè a part de xatejar amb ell ho pots fer amb la Mare de Déu o amb els dotze apòstols. Això, segons les confraries, és una falta de respecte: "A la gent no se'l pot enganyar d'aquesta manera. Avui dia no es pot parlar amb Déu. Tu podràs resar, pero no parlar-hi". 

I per acabar-ho d'adobar, com a acompanyament tenim, els 'Holy Angels' - Però la IA ha arribat fins al mateix Jesús de Natzaret. I la moda per 'vestir' els mòbils amb figures relacionades amb la Setmana Santa també. Es diuen 'Holy Angels', i n'hi ha de tota mena per a aquells que no deixen anar els seus 'smartphone'. Els tens amb mantellina, amb la imatge de portants, de natzarens i fins i tot de legionaris. Tots, a la venda a botigues per posar els nostres mòbils amb una imatge acord per gaudir de la Setmana Santa... ia saber si per gaudir després de la mateixa dels xats amb Jesucrist. 

Francament, ni en la meva época més d'esgarrapacristos(*), se m'hauria ocorregut una bajanada com aquesta, que a més em sembla una enorme falta de respecte, clar que si vols que en respectin potser has de respectar tu també.


(*) L’expressió esgarrapacristos, no significa el que jo pensava, en creure que aquesta tenia un sentit anticlerical. És el mateix Joan Amades qui recull l’origen d’aquest terme. Pel que es veu, un any, durant la festa major al barri de Sants, la parròquia va voler estrenar una imatge d’un sant Crist. Aquesta, però, es va demanar a correcuita i l’artesà la va lliurar acabada de pintar. Com que temien que els fidels s’embrutessin els llavis en anar-la a besar, van voler eixugar-la amb una manta de llana, amb la qual cosa el borrissol es va enganxar a la imatge i va deixar-la tota peluda. Sense saber com resoldre la situació, van redactar un ban cridant els santsencs a esgarrapar el borrissol al Cristo.

Comparteix:  

Comentaris

  1. ¿Qué decir?, no me extraña nada del ser humano, nada. Sabemos como superarnos.
    Salut

    ResponElimina
  2. Es que no sé jo si no pot ser objecte de demanda, ho trobo una falta de respecte.A veure si intervenen els 'abogados presuntamente cristianos'

    ResponElimina
    Respostes
    1. Francesc, particularmente no le daría más importancia, porque creo que no hay mejor desprecio que no hacer aprecio, pasar de largo, no detenerse, de verdad; no vale la pena.
      Al respecto de los abogados que comentas, decirte que a mi parecer, todo aquel que se apostilla un sustantivo en su oficio, tipo "abogados cristianos" presumen de lo que no son. Con ponerse abogados es más que suficiente y supongo que el cristianismo les valdrá para defender cualquier causa que consideren justa sin necesidad de pregonarlo.
      Un abrazo y a aprovechar el día, que hace solecillo ¡
      Salut

      Elimina
    2. Aquests abogados cristianos, vindríen a ser alló de: dime de lo que presumes y te diré de lo que careces.
      Salut

      Elimina
  3. Esgarrapacristos és una expressió que vinc utilitzant des de la meva joventut. Un, que va ser el meu cap abans de dedicar-me a la fotografia, me la va ensenyar. La fan servir molt per la zona de L'Estartit, Torroella de Montgrí i rodalies. Sempre m'ha fet gràcia.
    Quant a l'aplicació de Xat, també va sortir una per confessar-se en línia. Bajanades.

    ResponElimina
  4. Però fixa't que esgarrapacristos no significa el que crec que la majoria pensàvem. És precisament el contrari. Sort de Joan Amades, que ens explicà l'origen del malnom .Ço de confessar-se en línia és bo també. Com diria L'Arús: mandaué.

    ResponElimina
  5. Per on jo ho sento i també en el sentit en què acostumo a usar-lo, significa alguna cosa així com persona "de missa" de religiositat hipòcrita i falsa, beat, etc. Suposo que la interpretació dependrà de llocs. També té a veure amb gent fatxa empeltada amb creus i sotanes.

    ResponElimina
  6. Era jo el que anava errat, pensava que un esgarrapa cristos era algú molt anticlerical.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada