La situació actual a Gaza posa clarament de manifest l'excepcionalisme israelià. Israel es val de la fam de dos milions de palestins a la bloquejada i devastada Franja de Gaza com a tàctica per obtenir concessions polítiques dels grups palestins que hi operen. Per Ramzy Baroud.

El 23 d'abril, l'Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA) va descriure la situació humanitària actual a Gaza com "la pitjor mai vista durant la guerra". Tot i la gravetat d'aquests pronunciaments, sovint semblen tractar-se com a notícies rutinàries, sense suscitar accions concretes ni debats substancials.

Les violacions israelianes del dret internacional i humanitari en relació amb la seva ocupació de Palestina són fets ben coneguts. Sorgeix una nova dimensió d'excepcionalisme, reflectida en la capacitat d'Israel per sotmetre deliberadament una població sencera a una fam durant un període prolongat, enfocament que alguns fins i tot defensen.

La població de Gaza continua patint un sofriment immens, després d'haver patit la pèrdua d'aproximadament el 10 % de la seva població total a causa de morts, desaparicions i lesions. Estan confinats en una petita zona d'uns 365 quilòmetres quadrats, pràcticament destruïda, on s'enfronten a la mort per malalties tractables i no tenen accés a serveis essencials, i fins i tot a aigua potable.

Tot i aquestes condicions, Israel continua actuant amb impunitat en allò que sembla ser un experiment brutal i perllongat, mentre gran part del món observa amb diferents graus d'ira, impotència o total menyspreu.
La qüestió del paper de la comunitat internacional continua sent crucial. Si bé fer complir el dret internacional és un aspecte, exercir la pressió necessària perquè una població que s'enfronta a la fam tingui accés a necessitats bàsiques com l'aliment i l'aigua n'és un altre. Per a la població de Gaza, fins i tot aquestes necessitats fonamentals ara semblen inabastables després de dècades d'expectatives reduïdes.
Durant les audiències públiques a l'Haia que van començar el 28 d'abril, representants de moltes nacions van apel·lar a la Cort Internacional de Justícia perquè utilitzi la seva autoritat com a tribunal suprem i ordeni a Israel que posi fi a la fam dels palestins.
Israel «no pot castigar col·lectivament el poble palestí protegit», va declarar el representant sud-africà, Jaymion Hendricks. L'enviat saudita, Mohammad Saud Alnasser, va afegir que Israel havia transformat la Franja de Gaza en un «munt de runa inhabitable, mentre matava milers de persones innocents i vulnerables».
Representants de la Xina, Egipte, Algèria, Sud-àfrica i altres nacions es van fer ressò d'aquests sentiments, alineant-se amb l'avaluació de Philippe Lazzarini, cap d'UNRWA, que va declarar, el març passat, que Israel està emprant una estratègia de “utilització de l'ajuda humanitària com a arma”.
Tot i això, l'afirmació que l'ús d'aliments com a arma és una tàctica israeliana deliberada no requereix proves externes; el mateix Israel ho va declarar. El llavors ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, va anunciar públicament un "setge total" a Gaza el 9 d'octubre del 2023, tot just dos dies després de l'inici de la guerra genocida.
La declaració de Gallant: «Estem imposant un setge total a Gaza. Sense electricitat, sense menjar, sense aigua, sense combustible; tot està tancat. Estem lluitant contra animals humans i actuem en conseqüència». No va ser un rampell impulsiu, sinó una política arrelada en una retòrica deshumanitzant i implementada amb extrema violència.
Aquesta "acció en conseqüència" es va estendre més enllà del tancament de les cruïlles frontereres i l'obstrucció del lliurament d'ajuda. Fins i tot quan es permetia l'ajuda, les forces israelianes van atacar civils desesperats, inclosos nens, que es congregaven per rebre subministraments, bombardejant-los juntament amb els camions d'ajuda. Un incident particularment devastador va ocórrer el 29 de febrer de 2024 a la ciutat de Gaza, on, segons informes, el foc israelià va matar 112 palestins i en va ferir 750 més.
Aquest esdeveniment va ser el primer del que es va conèixer com les "Massacres de la Farina". Es van produir incidents similars posteriors, i entre aquests, Israel va continuar bombardejant fleques, magatzems d'ajuda humanitària i voluntaris que distribuïen ajuda. La intenció era matar de gana els palestins fins al punt de permetre la negociació coercitiva i potencialment conduir a la neteja ètnica de la població.
L'1 d'abril, un dron militar israelià va atacar un comboi de World Central Kitchen, cosa que va provocar la mort de sis cooperants internacionals i el seu conductor palestí. Aquest incident va provocar una sortida important dels cooperants internacionals restants de Gaza.

Uns mesos després, a partir de l'octubre del 2024, el nord de Gaza va ser sotmès a un setge estricte amb l'objectiu de forçar la població a desplaçar-se cap al sud, possiblement cap al desert del Sinaí. Tot i aquests esforços i la fam resultant, la voluntat de la població gazatí no es va doblegar. En canvi, segons informes, centenars de milers van començar a tornar a casa i pobles destruïts al nord.

Quan, el 18 de març, Israel va incomplir un acord d'alto el foc després d'extenses negociacions, va recórrer una vegada més a la fam com a arma. El retorn d'Israel a la guerra ia les polítiques de fam va tenir poques conseqüències ni una condemna enèrgica per part dels governs occidentals.

Utilitzar la fam de civils com a mètode de guerra es classifica com a crim de guerra segons el dret internacional, establert explícitament a l'Estatut de Roma. Tot i això, la pertinència d'aquests marcs jurídics es qüestiona quan els que defensen i es consideren guardians d'aquestes lleis no les respecten ni les fan complir.

La inacció de la comunitat internacional durant aquest període d'immens sofriment humà ha soscavat significativament la pertinença del dret internacional. Les possibles conseqüències d'aquesta inacció són greus i transcendeixen el poble palestí, afectant tota la humanitat.

Tot i això, persisteix l'esperança que la compassió humana fonamental, al marge dels marcs legals, obligui Gaza a rebre subministraments essencials com farina, sucre i aigua. La incapacitat de garantir aquest ajut bàsic qüestionarà profundament la nostra humanitat compartida durant els pròxims anys.


El Dr. Ramzy Baroud es periodista, autor y editor de The Palestine Chronicle. Es autor de seis libros. Su último libro, coeditado con Ilan Pappé, es « Nuestra visión para la liberación : Líderes e intelectuales palestinos comprometidos se pronuncian». Entre sus otros libros se incluyen «Mi padre fue un luchador por la libertad» y «La última tierra». Baroud es investigador principal no residente del Centro para el Islam y Asuntos Globales (CIGA). Su sitio web es  www.ramzybaroud.net