Fa uns dies, en un debat a la Televisió de Galícia sobre la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, un periodista em va plantejar la dificultat d'aplicar aquesta mesura en un suposat petit taller de l'automòbil, el taller de Josiño. Em va semblar un recurs dialèctic útil per debatre com es pot gestionar la reducció de la jornada tenint en compte la realitat d'un petit taller del metall, a la Corunya, per exemple, que també podria ser una perruqueria o un bar de qualsevol ciutat d'Espanya.

La primera reflexió és que els centenars de milers d'empreses de menys de 10 treballadors de plantilla que hi ha a Espanya fa cinc anys que superen situacions que, segons molts analistes malastrucs i la dreta espanyola, les condemnaven al tancament del negoci.

Van començar el 2019, quan van dir que la pujada de l'SMI a 900 euros era inassumible per a les pimes i ens van anunciar el tancament de milers d'empreses. No va passar. Al revés, l'SMI ha pujat des d'aleshores el 61%, fins a convertir-se en un salari decent i, no obstant, hi ha 3 milions d'assalariats més que el 2018, el 30% dels quals treballa en empreses amb plantilles inferiors a 25 persones.

El 2020 va ser la pandèmia de la covid, que per protegir la vida de les persones va obligar a tancar el taller de Josiño i de centenars de milers d'empreses durant mesos. Per protegir l'economia i l'ocupació, es van aplicar els ERTE, que van pagar els salaris de més de 4 milions de persones, i la prestació per cessament d'activitat, que va garantir els ingressos d'1,5 milions d'autònoms. Els malastrucs van repetir la seva profecia sinistra: aquestes mesures no funcionarien, en poc temps els ERTE es convertirien en EROs, és a dir, en acomiadaments i es tancarien milers d'empreses. Tampoc no va passar. A Espanya hi ha 1.341.240 empreses, són 14.000 més que el 2018, perquè protegir l'ocupació i el teixit productiu és la millor política econòmica.

Per tercera vegada, el 2022, amb la reforma laboral, aquests mateixos analistes van anunciar que aquesta vegada sí: acabar amb els contractes temporals i fer del contracte indefinit la forma habitual de contractació suposaria una rigidesa laboral insuportable per a les petites empreses, que tancarien per milers, provocant una greu crisi empresarial primer i econòmica després.

Es van tornar a equivocar. La taxa de temporalitat al sector privat es va desplomar, es va reduir a la meitat, fins al 12% i gràcies a la major estabilitat laboral, a la millora dels salaris ia la política de protecció social -fonamentalment les pensions- l'economia espanyola és la que més creix i la que crea més ocupació a la Unió Europea.

Per a aquests malastrucs, el desastre que no va passar amb el 61% de l'increment de l'SMI, amb els ERTE de la pandèmia i amb l'eliminació del contracte d'obra servei, passarà ara, amb la reducció de la jornada. No saben del que parlen. O sí, però menteixen. Perquè amaguen que el taller de Josiño està regulat pel conveni col·lectiu provincial del metall que té, a la Corunya, una jornada laboral pactada de 1.752 hores de treball a l'any, i, per tant, només necessitarà reduir 40 hores any la jornada per arribar a les 1.712 hores anuals que es corresponen amb les 37,5 setmanals.

Els tallers del metall, però també els bars de Jaén, per exemple, que tenen per conveni 1.764 hores, o les perruqueries de tot Espanya, que tenen un conveni col·lectiu estatal amb 1.750 hores i que, per tant, només han de reduir 38 hores a l'any.

Una reducció de només el 2%, que es pot concretar a sortir abans la tarda dels divendres, entrar una mica més tard dilluns o repartir cinc nous dies lliures entre les vacances d'estiu, els dies festius de Nadal, les festes locals o la Setmana Santa.

Durant els darrers 6 anys els analistes malastrucs es van confondre cada vegada que el Ministeri de Treball aprovava les seves mesures. Aquesta vegada tampoc no serà diferent. Un cop més es demostrarà que millorar la vida de la gent és bo per a l'economia i la feina. - Manuel Lago a la Vanguardia.