La primera reflexió és que els centenars de milers d'empreses de menys de 10 treballadors de plantilla que hi ha a Espanya fa cinc anys que superen situacions que, segons molts analistes malastrucs i la dreta espanyola, les condemnaven al tancament del negoci.
Van començar el 2019, quan van dir que la pujada de l'SMI a 900 euros era inassumible per a les pimes i ens van anunciar el tancament de milers d'empreses. No va passar. Al revés, l'SMI ha pujat des d'aleshores el 61%, fins a convertir-se en un salari decent i, no obstant, hi ha 3 milions d'assalariats més que el 2018, el 30% dels quals treballa en empreses amb plantilles inferiors a 25 persones.
El 2020 va ser la pandèmia de la covid, que per protegir la vida de les persones va obligar a tancar el taller de Josiño i de centenars de milers d'empreses durant mesos. Per protegir l'economia i l'ocupació, es van aplicar els ERTE, que van pagar els salaris de més de 4 milions de persones, i la prestació per cessament d'activitat, que va garantir els ingressos d'1,5 milions d'autònoms. Els malastrucs van repetir la seva profecia sinistra: aquestes mesures no funcionarien, en poc temps els ERTE es convertirien en EROs, és a dir, en acomiadaments i es tancarien milers d'empreses. Tampoc no va passar. A Espanya hi ha 1.341.240 empreses, són 14.000 més que el 2018, perquè protegir l'ocupació i el teixit productiu és la millor política econòmica.
Per tercera vegada, el 2022, amb la reforma laboral, aquests mateixos analistes van anunciar que aquesta vegada sí: acabar amb els contractes temporals i fer del contracte indefinit la forma habitual de contractació suposaria una rigidesa laboral insuportable per a les petites empreses, que tancarien per milers, provocant una greu crisi empresarial primer i econòmica després.
Es van tornar a equivocar. La taxa de temporalitat al sector privat es va desplomar, es va reduir a la meitat, fins al 12% i gràcies a la major estabilitat laboral, a la millora dels salaris ia la política de protecció social -fonamentalment les pensions- l'economia espanyola és la que més creix i la que crea més ocupació a la Unió Europea.
Per a aquests malastrucs, el desastre que no va passar amb el 61% de l'increment de l'SMI, amb els ERTE de la pandèmia i amb l'eliminació del contracte d'obra servei, passarà ara, amb la reducció de la jornada. No saben del que parlen. O sí, però menteixen. Perquè amaguen que el taller de Josiño està regulat pel conveni col·lectiu provincial del metall que té, a la Corunya, una jornada laboral pactada de 1.752 hores de treball a l'any, i, per tant, només necessitarà reduir 40 hores any la jornada per arribar a les 1.712 hores anuals que es corresponen amb les 37,5 setmanals.
Els tallers del metall, però també els bars de Jaén, per exemple, que tenen per conveni 1.764 hores, o les perruqueries de tot Espanya, que tenen un conveni col·lectiu estatal amb 1.750 hores i que, per tant, només han de reduir 38 hores a l'any.
Una reducció de només el 2%, que es pot concretar a sortir abans la tarda dels divendres, entrar una mica més tard dilluns o repartir cinc nous dies lliures entre les vacances d'estiu, els dies festius de Nadal, les festes locals o la Setmana Santa.
Durant els darrers 6 anys els analistes malastrucs es van confondre cada vegada que el Ministeri de Treball aprovava les seves mesures. Aquesta vegada tampoc no serà diferent. Un cop més es demostrarà que millorar la vida de la gent és bo per a l'economia i la feina. - Manuel Lago a la Vanguardia.
Todo va por horas, nada de años.
ResponEliminaLos convenios estan regulados.
También quiero que se lea atentamente la cuestión:
Eliminaper tant, només necessitarà reduir 40 hores any la jornada per arribar a les 1.712 hores anuals que es corresponen amb les 37,5 setmanals.
Tendremos entonces que el trabajador trabajará una semana y dos horas y media menos cada año, que quizá para una multinacional sea moco de pavo, pero resulta que para un taller de 10 personas, de promedio, son la productividad de casi 9 semanas.
Todo es muy sencillo y se reduce al precio que saldrá el producto con esta rebaja. Si será competitivo o no lo darán los resultados. Como en todo, todo no es blanco y negro, y supongo que unas empresas lo podrán aguantar, otras tendrán que aumentar el coste de lo producido o elaborado y otras, tampoco hay que cerrar los ojos, no podrán asimilarlo, o subirán precio, o eliminarán algún obrero.
Salut
No ho acabo d'entendre, encara que si el treballador optimitzes la seva productivitat, no crec influís massa, es perd molt de temps inútil en les hores de treball. Però la realitat es que cada vegada que hi ha hagut alguna millora laboral la patronal ha anunciat l'apocalipsi, i en comptes d'això l'economia i el salari mínim han crescut força sense afectar a les empreses.
EliminaEn 2018, el salario mínimo interprofesional (SMI) en España estaba fijado en 735,90 euros mensuales en 14 pagas, lo que equivalía a 24,53 euros diarios.
Para 2025, el SMI ha aumentado hasta 1.184 euros mensuales en 14 pagas, o 1.381,33 euros mensuales en 12 pagas. En términos diarios, se sitúa en 39,46 euros.
En 2018, el número de afiliados a la Seguridad Social en España cerró el año con 19.024.165 cotizantes.
Para 2025, la afiliación ha alcanzado cifras récord, con 21.550.139 ocupados en abril.
En 2018, la tasa de paro en España se situó en 14,4% al cierre del año.
Para 2025, la tasa de desempleo ha descendido hasta 11,36% en el primer trimestre del año.
Salut.
Ya, pero el problema reviene siempre en los talleres pequeños. Haciendo números se ve. El resultado es si lo que nosotros vendemos o manufacturamos, no repercutirá en el coste y podremos seguir siendo competitivos, por ejemplo, una peluquería de señoras.
EliminaSi lo miras friamente, sin dogmatismo y sin ideologías previas, tendrás que hacer cábalas para que la rentabilidad sea la misma trabajando una semana y varias horas menos al año pagando lo mismo. De algún lugar han de salir los mismos números para que no haya mermas (no digo pérdidas) digo mermas.
Una abraçada
Els tallers petits no tenen aquest problema, ja s'ho arreglen a la seva manera.
Eliminahttps://www.theguardian.com/us-news/2025/may/25/kamala-harris-takes-swipe-at-musk-and-warns-world-to-remember-the-1930s-at-gold-coast-real-estate-conference
ResponEliminaQue mala es Kamala, no sé si su opinión, aunque razonable, tiene mucha relevancia.
Elimina