El Chicago Sun-Times, mitjà de referència a l'Estat d'Illinois, ha estat acusat de crear una llista fictícia de novetats editorials per a aquest estiu. Els autors que apareixen són reals i coneguts pel públic, però els llibres de què parlen no existeixen. La informació, Summer reading list for 2025, ve acompanyada de descripcions d'aquests llibres i recomanacions per als lectors. El mitjà ha estat acusat de fer servir ChatGPT per elaborar la llista.

En el supòsit més paranoic d'aquesta manera de veure les coses hi ha una teoria de la conspiració anomenada Dead Internet Theory (Teoria de l'Internet mort). El concepte d'Internet mort ha cobrat força en certs cercles de la web. Aquesta teoria suggereix que la majoria del contingut a Internet ja no és generat per humans, sinó per intel·ligència artificial i bots dissenyats per influenciar el comportament dels usuaris, modelar opinions i mantenir la il·lusió d'una comunitat digital vibrant. Però, que tan certa és aquesta idea?

La hipòtesi de l'Internet mort sosté que des d'aproximadament 2016, la majoria de les interaccions en línia han estat automatitzades. És a dir, les xarxes socials, els fòrums i fins i tot els comentaris en blocs estarien dominats per contingut generat artificialment. Segons els que donen suport a aquesta teoria, els algorismes i bots creats per grans empreses tecnològiques han substituït en gran manera la participació genuïna dels usuaris amb publicacions automatitzades que imiten l'activitat humana.

L'origen d'aquesta teoria es relaciona amb la sofisticació creixent dels algorismes que impulsen l'activitat en plataformes com Facebook, Twitter i YouTube. Amb l'apogeu de la intel·ligència artificial i el 'machine learning', s'ha tornat més fàcil per a les empreses generar contingut automatitzat, influenciar tendències i potenciar certs discursos. A més, la manipulació de l'opinió pública mitjançant bots ha estat documentada en esdeveniments polítics i campanyes de desinformació.

És possible que l'Internet estigui realment “mort”? - Si bé hi ha evidència que els bots tenen una presència significativa a Internet, "la teoria de l'Internet mort” és en gran manera especulativa. Encara hi ha milions d'usuaris reals que generen contingut i participen activament en plataformes digitals. Tot i això, és innegable que l'autenticitat del contingut en línia s'ha vist afectada per l'automatització, la viralització artificial i el control de la informació per grans corporacions.

Es desconeixen els orígens exactes d'aquesta teoria. S'afirma que es va esmentar per primera vegada en un fil del bloc Agora Road's Macintosh Cafe, titulat «La teoria de l'Internet mort: la major part d'Internet és fals», publicat el gener del 2021. Posteriorment, es va popularitzar gràcies a un article del diari nord-americà The Atlantic.

Internet continua sent una eina poderosa per a la comunicació i l'intercanvi d'idees. Tot i això, la teoria de l'"Internet mort" ens convida a qüestionar l'autenticitat del que consumim en línia i a ser més crítics amb la informació que trobem. En un món digital cada cop més automatitzat, la veritable connexió humana continua sent l'element més valuós a la xarxa. Com deia a l'anunci de la Caixa: PARLEM!