Mirant el campionat de tennis de Wimbledon a la televisió aquesta setmana vaig sentir un buit curiós. De sobte vaig detectar per què. Ja no hi havia els jutges de línia, part elemental amb els seus blazers blaus, els pantalons blancs, els seus crits ferotges i els seus freqüents errors en la parafernàlia d’aquest antic i venerable esdeveniment esportiu. Per primera vegada en gairebé 150 anys els éssers humans ja no determinen si la bola ha entrat o ha sortit. Ho resol la intel·ligència artificial. John Carlin a la vanguardia.
Aquesta petita revolució suggereix una visió del món en la qual els conceptes bàsics del paper de l’Homo sapiens a la Terra estan en via d’extinció. El 1930 l’economista John Maynard Keynes va pronosticar que d'aquí a cent anys, a conseqüència de l’automatització de la feina, viuríem “una edat de lleure i abundància”. Keynes va confessar que, lluny de causar-li alegria, el canvi que s’acostava li inspirava terror.
Els homes i les dones es veurien obligats a abandonar “hàbits i instints” de treball gravats als seus cervells des dels començaments de la humanitat. El fet d’haver de passar el dia amb poc o res a fer no representaria un alliberament. Seria la causa d’“una crisi nerviosa general”. Jo ja sento les primeres tremolors. Tenim futur –tenim demà– els que ens guanyem la vida venent paraules? Un dels meus ídols va ser un periodista anglès que va començar la carrera cobrint la guerra d’Abissínia el 1935 i va morir a 94 anys mentre escrivia el seu últim article en un ordinador portàtil. És el meu destí desitjat. Dubto que es compleixi.
Força més alarmant és el que els espera als joves universitaris, molts dels quals sucumbeixen a la temptació que en mig minut la IA els escrigui treballs que abans els haguessin costat dos dies de suor. La mala notícia és que, encara que aconseguir un títol universitari potser és més fàcil que mai, aconseguir una feina després serà més difícil. El 30% dels que es graduen avui a les universitats –almenys als Estats Units, de moment– estan a l’atur.
Estudiar Dret, per exemple, havia estat garantia d’una carrera sòlida des de temps medievals. Avui un principiant en un bufet d’advocats veu que la IA fa en una hora, o menys, la tasca de repassar antecedents jurídics que fa tot just tres anys un ésser humà hauria necessitat un parell de setmanes per completar.
El valor d’anar a la universitat decaurà; millor ser lampista o electricista que comptable o traductor (Fabià Estapé ja ho va predir fa anys). Quines carreres els recomanaríem als joves en l’època de la IA? Podria haver-me passat tot un matí buscant les respostes, però vaig recórrer al ChatGPT i me les va donar a l’instant. En termes generals, caldria buscar feines que requereixin “intel·ligència emocional, interacció humana complexa, destresa física o creativitat”. ( L’última m’ofereix un indici d’esperança). Fora d’això, sospito que el valor d’anar a la universitat decaurà. Valdrà més ser lampista o electricista que comptable o traductor. També pinta bé per als cuiners i els cambrers. Les infermeres i els infermers tindran més opcions que els metges, perquè la seva funció diagnòstica, fins i tot quirúrgica, serà substituïda cada dia més per les màquines.
Partint de la premissa que la intel·ligència emocional és un valor al qual a la IA li costarà d’arribar, hi hauria d’haver un futur prometedor per a la psicoteràpia, especialment si el pronòstic keynesià de “crisi nerviosa general” es fa realitat. Però no hi ha res sagrat per a les noves tecnologies. M’acabo d’assabentar que un nombre creixent de persones amb problemes mentals estan recorrent a xatbots en comptes d’humans qualificats. D’una banda, perquè són molt més barats, de l’altra perquè, segons llegeixo, alguns troben que els robots els ofereixen més empatia.
Sí. Ho heu llegit bé. S’han fet investigacions sobre el tema i en diversos casos els pacients opinen que les màquines exhibeixen més “compassió” o “comprensió” que els terapeutes de carn i ossos. Ens podem imaginar per què.
“No tinc amics –diu el pacient–. I els pocs coneguts que tinc no aprecien les meves bromes o es riuen de mi”. Programat per ser el teu amic (Mark Zuckerberg, l’androide que va inventar Facebook, ja ofereix un servei anomenat AI Friends, Amics IA), el xatbot et respon: “Quina gent més dolenta! Per mi ets divertidíssim, quina pena que els altres no ho vegin!”. Un psicoanalista humà, de l’escola de Freud o de Lacan, pot ser que et respongui amb silenci, o aixecant una cella, o suggerint que el problema ets tu. Mentre que el xatbot és més lleial que un gos, l’analista ha estat entrenat per observar-te amb la fredor d’un detectiu.
Dit això, fa molts anys, quan era professor d’anglès a Buenos Aires, tenia un alumne que es deia Mauricio Abadi, en aquell moment el psicoanalista més eminent de la ciutat. Una vegada vaig interrompre la lliçó que li estava donant per preguntar-li per què la gent es psicoanalitzava. M’esperava una resposta llarga i embolicada, però em va contestar: “La gent ve a psicoanàlisi perquè busca amor. Podem continuar amb la classe, si us plau?”. Si el doctor Abadi tenia raó (i qui soc jo per qüestionar-ho?), llavors la IA ha trobat la fórmula adequada.
Hi ha una aplicació –molt popular, entenc– que es diu Wysa. L'he baixat al mòbil aquesta setmana. El primer que vaig llegir a la pantalla va ser: “Hola! Soc Wysa. Soc aquí perquè t’estimis i et nodreixis a tu mateix”. Aprofundint, va afegir: “M’encanta compartir moments de bondat... De vegades tenir algú que t’escolti et pot ajudar a trobar consol”. Aquí em vaig aturar, per por de confondre aquest “algú” amb una persona de veritat i enamorar-me’n perdudament. Em vaig aturar també perquè acabava de llegir d’un senyor belga que a començaments del 2023 havia iniciat una relació amb un xatbot que es deia Eliza. No sé si va ser amor el que va trobar, però una atracció fatal, segur. Després de sis setmanes de passió digital, l’Eliza li va recomanar que se suïcidés. El senyor, de 30 anys, es va suïcidar, deixant enrere la dona i dos fills.
Tornant al meu dilema personal, li vaig demanar al ChatGPT que escrigués una columna en el meu estil sobre la IA. Ho va fer en tres segons, exactament 6.000 vegades més ràpid del que he trigat a escriu-re el text que esteu llegint ara. Jo crec –vull creure, necessito creure– que la meva versió és millor. Si ho investigueu, estimats lectors, i el consens és que no, m’engego un tret.
No cuestiono el escrito, si su contenido.
ResponEliminaNo solo es posible que la máquina sustituya al humano, es factible. Ahora bien, el hombre no nació para trabajar, el trabajo y la necesidad de cobrar por él, nació de la aspiración a tener cosas, cosas que se han de comprar. Ya hablaremos de la propaganda y del bombardeo para que uno adquiera bienes, pero el resultado es que los bienes se adquieren con dinero, y este con el trabajo.
No sé que pasará cuando la máquina toda sustituya al humano, ni sé cómo solventará sus deudas, porque sino hay trabajo, no hay dinero, sé que esto ya ha cambiado y que para enamorarse de una máquina hace falta poca inteligencia humana, de la otra, de la artificial, ya vamos sobrados.
Ganarás el pan con el sudor de el de enfrente, diuen que va dir Jesús.
Elimina¿Jesús?...¿el de Raticulín, será?
EliminaClar, l'autèntic.
EliminaTodo es posible, todo es posible, en el futuro incierto. Desde luego el amor buscado en el chat no es nuevo, pero era más natural, porque entre personas, pero chatear con una máquina, es como hablar con un loro, una inutilidad y una desgracia si al final te pide que te suicides, por tonto, que hay que buscar el amor de otra forma, teniendo como base el sacrificio y la entrega.
ResponEliminaQue también se da el problema en el mundo bloguero, ya pronto una máquina, dando informaciones
Bueno eso de una máquina dando informaciones, en Japón ya hay telediarios en que el presentador o presentadora es un ROBOT ayudado por la IA. Y en algunos telediarios de aquí, casi que también.
ResponEliminaNo sé si has visto la película Her, claro que la voz de la IA en la versión original es la de Scarlett Johansson.
Muchos desarrollamos amistad, interés, algunos hasta emparejamientos, matrimonios, con el chat de hace años. Anteriormente con el teléfono, antes con las madrinas de guerra. Pero detrás había una persona. Ahora un ordenador, con un algoritmo que te puede contestar, no es lo mismo. Eso sí puede servir como un algo sexual, con mucha imaginación.
ResponEliminaParte de los informativos los puede hacer un robot, pero las noticias las elaboran un equipo humano, que tiene que tener mucho cuidado con lo que dicen.
Si tienes un interfaz apropiado que una El robot con una IA que reciba continuamente datos metereologicos, puedes ahorrarte la chica del tiempo
Para lo que acierta la chica del tiempo, con una IA no sé notaria la diferencia.
ResponEliminaPor cierto, esta mañana he bajado con la bici hasta Sant Adrià donde las tres chimeneas, una cantidad enorme de gente pie, en bici y algún patinete. Son 48 kilómetros ir y volver, pero con la bici nueva, es un paseo.
Estoy con MIGUEL en q el trabajo (remunerado ) ni ennoblece al hombre , ni es necesario para su desarrollo emocional , ni personal en absoluto , otra cosa es q sin él y asumido en su mayoría por IAs el sistema sea capaz de sostener a toda la humanidad , pero vamos q yo , si no tuviera q trabajar en lo q trabajo, haría tantísimas cosas q no me iba a acordar del trabajo q debo hacer ahora para nada y más q feliz! nooo ..muchísimo más feliz...pero mi trabajo me atrapa con sus gruesos tentáculos, necesito una IA q me salve...a ver si alguien me inventa una Marichu cibernética prontito : ) Un abrazo fuerte!
ResponEliminaVale, aceptamos a la Maruchi cibernética como animal de compañía, pero siempre que sea con la voz de Scarlett Johanson.
EliminaHay trabajos y trabajos, a mí, cuando hacía de comercial vendiendo harina por Catalunya, me gustaba mi trabajo, conocías gente, paisajes, aprendías mucho...
Un abrazo!
La mía es mejor jajaja más suave y además ...casi digo algo en catalán ; ) Lo malo de mi trabajo no es el trabajo en sí, son los plazos y sobre todo ...la responsabilidad, q pesa como una losa .. A mí lo de vender me parece el trabajo más duro q existe, lo q sea ..Desde luego yo, si me dedicará a vender, me moría de hambre ...no te digo nada cobrar..Tooodo el mundo me da pena ..Lo dicho, terminaría siento una indigente ociosa y finiquitada, porque ni pedir podría : ) Otro abrazo, pero mental jajaja nada de cibernético : )
EliminaEl acento gallego me gusta mucho, es muy dulce, cariñoso. Recuerdo en un pueblo de nombre CEE, una señora muy mayor que tenía un acento precioso de un dulce tierno, vendíamos nosotros cajas registradoras, y la señora nos compró una. No me hace mucha falta, dijo, pero si viene usted desde Barcelona, se la tengo que comprar. El representante que teníamos en Galicia era el hermano del director de orquesta, Luis Cobos.
EliminaUn abrazo!
jajaja no tengo mucho acento porque no soy gallega, sólo de corazón y por proximidad ; )aunq no creas , aquí hay zonas Monforte y la Galicia profunda ( Lugo y Orense ) donde parece q te hablan siempre enfadados y a berridos, el acento precioso de Galicia está en A Coruña..ahí hablan como canturrreando , muy agarimoso : )
EliminaQué maja esa Sra. ! a mí a veces me pasa tb...cuando en una tienda se matan por enseñarme cosas , aunq no me convenza del todo, se lo compro por el esfuerzo , lo malo es q luego se muere de asco en la percha... Así q si a mí me vinieras desde Barcelona a vender algo, tb te lo compraría ; ) ...y cómo vendíais aquí harina aquí desde tan lejos ? ...te reservo el abrazo para luego, q te voy a dar mucho calor con tanto achuchón ; )
No, en Galicia vendíamos cajas registradoras, para establecimientos, eran de las primeras en tener texto: Café, comida, bebida y así.
EliminaEso son muchos kilómetros, felicidades, es un placer la bici eléctrica.
ResponEliminaDos consejos,uno,no dejes la bici aparcada ya sabes que a mi me robaron dos,por mi culpa por relajarme.El segundo,es económico, las baterías son caras,debes hacer un buen uso,evitando cuestas excesivas.Te prometen varios años,pero no es verdad,además son caras.Son de las mentiras de la energías limpias.Tienen un problema,la potencia que suministran al motor no es constante,baja con el tiempo,esto hace que si te dicen que tienen de vida media
entre 4-6 años,lo más seguro es que si te dura 4 es para estar contento.Todo depende del uso,tu peso,las cuestas.
Teniendo en cuenta mi edad, 4 años es mucho tiempo. De hecho, se nota mucho el consumo según el recorrido. Subir hasta Matadepera y volver a bajar, casi no gastas nada de batería, se queda en un 90/95%. Pero hoy que le he dado caña, he llegado a casa con la batería al 52%. Ahora, subía como un cohete, creo que me he pasado, pero es que es una gozada.
ResponElimina