ÚLTIMS ESCRITS

14 de desembre, 2025

CONSELLER ORDEIG: CULO HE DICHO CULO

 


L'exdirector del Centre de Recerca en Sanitat Animal i del laboratori de referència de l'Organització Mundial de la Sanitat Animal (OIE) per a pesta porcina africana (PPA) i pesta equina africana, així com coordinador del projecte europeu per desenvolupar vacunes de PPA per a porcs domèstics i porcs senglars, José Manuel Sánchez-Vizcaíno porcina clàssica registrades. Ara parla amb La Vanguardia sobre el focus de pesta porcina africana detectat a Cerdanyola del Vallès i es mostra absolutament convençut que “va sortir d'un laboratori”.

P - Creieu que el virus que va donar origen al brot va sortir de Cresa com suggereixen moltes veus?

R - Jo no puc assegurar aquest punt. Sí que és d'un laboratori, això segur, i el Cresa és en aquesta zona. És un cep que no estava circulant a cap país dels afectats, així que ha d'haver sortit de l'únic lloc que queda, que és un laboratori. Pel que fa al Cresa, des del primer moment hi havia una tendència a pensar que era el lloc més proper on es va produir i per això la majoria de les persones pensen que n'ha pogut sortir.

P -Si formés part del comitè auditor, per on començaria per identificar-ne l'origen i acabar amb aquesta crisi?

R - El més important és fer el millor estudi possible, i no és gens complicat saber quines són les fonts possibles d'escapament. Pot ser molt interessant conèixer on hi ha un punt feble com més aviat millor, i no tots els laboratoris tenen totes les mostres. En tercer lloc, cal evitar tant sí com no que la malaltia s'expandeixi. La clau és conèixer molt bé on són els animals afectats per evitar que hi hagi contagi cap a l'exterior, perquè com que es propagui a la vida silvestre de forma significativa tindrem pesta africana per a una estona llarga.

P - Què vol dir?

R - He lluitat amb els senglars un munt i són molt llestos i resistents. És fonamental mantenir una vigilància constant, fer captures per veure si hi ha algun positiu més i, si és així, eliminar aquesta situació perquè, si no, se'ns quedarà el problema, no diré de forma endèmica, però sí per un temps. Donada la zona on s'ha trobat la malaltia és molt important que s'estigui controlant tot i s'estiguin sacrificant els animals. Això és el que em preocupa més. I si entren caçadors i visitants la situació es complicarà més.

P - Bèlgica ha sortit airós d'un brot d'aquest tipus. Què ha fet que no es faci a Catalunya?

R - No crec que estiguem fent res molt diferent. Els col·legues de Catalunya no estan aïllats, estan en contacte amb els laboratoris europeus.

P - Fins ara, força dies ja després del primer focus, la pesta no ha sortit de la zona de vigilància. Com ho valora?

R - Un cop frenat l'avenç estem en condicions que realment ja no hi hagi fuites significatives. Jo confio molt que la situació es pugui controlar sense que passi a gent gran. Confio perquè conec bé el sistema que hi ha a Catalunya i la gent que hi està treballant, que és molt competent, i per això penso que es podrà frenar l'expansió.

P - Ha coordinat un projecte europeu de 10 milions d'euros per desenvolupar vacunes per a porcs i porcs senglars. La tenen ja?

R - Hem realitzat un gran nombre d'estudis al laboratori per obtenir una vacuna viable i segura, estudiada en un alt nombre de porcs domèstics i porcs senglars als nostres animalaris d'alta seguretat, i tenim resultats positius i empreses farmacèutiques que en van formar part, com a socis, del projecte. Així que hi ha dos candidats que estic segur que estan treballant. Perquè nosaltres el que fem és prototips vacunals, estudiar agents o veure quines variants de virus són les millors però, un cop identificat tot això, són les empreses farmacèutiques que participen al consorci, com MSD, les que han de desenvolupar les vacunes.

Llegint l'entrevista de Rosa Matas a Sánchez Vizcaino, queda bastant determinat l'origen del focus d'infecció de la pesta porcina als senglars, i al conseller Ordeig no li queda gaire marge per veure's obligat a dir com a l'acudit de l'Eugenio: Culo he dicho culo, o CRESA he dit CRESA. Per cert, en teoria avui acaba el termini de restricció per circular per boscos i camins als ciutadans. S'en sap alguna cosa?. Ho dic, perquè si s'ha de llevar la mesura, no caldria esperar a demà dilluns, i es podia haver aixecat avui o fins i tot ahir. O donada la seva inutilitat, no haber-la implementat. 

Afegitó: Informa el Diari de Sabadell que el Govern mantindrà les mateixes restriccions per la pesta porcina africana (PPA) a partir de dilluns 15 de desembre a Sabadell i la resta de municipis més propers al focus en un radio de sis quilòmetres de distància: Cerdanyola del Vallès, Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Ripollet, Montcada i Reixac, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Polinyà, Terrassa i Rubí. ç

Doncs, el poeta en bicicleta s'en va aquest matí - si no plou - cap a Matadepera, i Castellar del Valles. Bon diumenge.



SHARE THIS

Author:

Contra el bé i contra el mal, contra les pretensions de l'un i de l'altre, només ens queda una defensa, la ironia.

7 comentaris:

  1. Sólo una cosa tiene clara el científico, la cepa vírica es de origen laboratorio y que se está haciendo lo que se debe hacer.No está en el comité de investigación, ni del juzgado que lleva el caso de Cerdanyola del Valles.
    Tú que amas la Justicia,con pruebas,con moderna investigación, debes estar contento,de cómo se lleva el asunto.Esperemos que los resultados se den a conocer.Lo bueno o malo de un virus es que su genoma,se comporta como la matrícula de un coche es específica y por ella se sabe su origen,teniendo en cuenta sus mutaciones, como si la matrícula varíara en el tiempo.
    Prefiero esperar .Si luego se demuestra culpables ,que lo paguen.
    A ver como sale al final el día, si decido salir.
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo ya he salido, hace un buen día con algo más de frío que ayer. Yo amo la justicia, pero abomino de los que la imparten. De Castellar a Sabadell hay tres caminos por los que a partir de mañana ya se podrá circular, pero lo cierto es que hoy me he encontrado a bastantes ciclistas y paseantes, En medio de los tres caminos hay granjas e incluso una ermita, lo que hace difícil de impedir el paso. Mañana o pasado, supongo dirán que ya saben las causas de donde se originó la contaminación. No pueden demorarlo por más tiempo.
      Por cierto, hoy me he encontrado con un ciclista de 92 años, hacía un tiempo que no le veía. Nos hemos detenido al reconocernos, me ha dicho que había estado fastidiado, pero que ya estaba de nuevo en marcha, aunque poco a poco, que no va el hombre enchufado.
      Saludos
      Saludos.

      Elimina
  2. Cuando entré de voluntario en el comedor de Teresas, eso fue un uno de febrero del 2005, lo primero que me preguntó la superiora fue si sabía algo de deshacer carne. Le dije que sí, que tenía cierta idea. Recuerdo que los lunes y los jueves, durante unos diez años estuve deshaciendo medio jabalí que venía de la caza de Collcerola y que se ponía en dos de los tres pucheros (el otro era para musulmanes) y se les daba de comer y que lo traía el banco de alimentos. Eso duró unos diez años, hast ala ley de protección animal de estos bichos. Recuerdo que yo marché de Teresas cuando me vine para El Prat (ya van a hacer casi cuatro), y hasta la fecha jamás han vuelto a traer carne de jabalí. Sí se hubiera llevado a la práctica un mantenimiento por hectárea de estos sanglars, hoy hablaríamos, pero de otra manera. Hay un exceso, y como todo, al final la cosa peta por algún lado.
    Qué el virus es de laboratorio, seguro, pero que no afectaría a la manera que afecta y que nos costará muchísimo dinero y muchos puestos de trabajo, también. De momento el Valls Companys ya ha cerrado una línea y eso significa trescientos puestos al ere, en plena campaña de Navidad. Veremos para enero, que lo veo como en el 93, después de las Olimpiadas, magro y feo.
    Bon dia i salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara, la Generalitat està buscant la manera de tornar a comercialitzar la carn de senglar. A buena hora mangas verdes.
      Salut i bon diumenge.

      Elimina
    2. Jo recordo haver menjat senglar. El meu germà Lluís i tres amics seus, de jovenets, s'en varen trobar un de mort entre Castellar i Sabadell, el varen carregar entre tots i el varen entregar a l'autoritat competent, varen sortir fins i tot al diari.

      Elimina
  3. He comido varias veces la carne de jabali, que es muy rica,en restaurantes de Córdoba. El jabalí le puede afectar dos enfermedades,la triquinosis que es un parasito y la peste porcina que es un virus.Es obligatorio ,hacer el análisi de la triquinosis,por parte de un veterinario que extiende certificado,una vez sacrificado el animal. Lo he visto hacer,el veterinario corta un filete muy delgado y lo lleva al microscopio ,si está parásitado se ve perfectamente el parásito.,el animal no se puede usar como alimento.No he visto el análisis de la Peste Porcina,no afecta al hombre.
    Tengo que decir ,que estos jabalis son el resultado de cacerías en cotos legales en la sierra,por lo tanto aislados por cercas de alambradas.No tienen el porqué prohibir cacería y alimentación si se hace análisis de triquinosis.Solo momentáneamente, para evitar la propagación de la peste porcina,donde interesa el sacrificio masivo en la zona afectada.
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aunque tengan la peste se pueden comer igual, de hecho hay varios países entre ellos Rusia que tienen la peste porcina endémica y comercializan y consunen la carne de cerdo sin ningún problema.

      Elimina