Hi ha una violència intrínseca en la veritat crua i nua: imaigineu-vos que un matí en despertar-vos preneu la ferma resolució de dir la veritat a tots els que us creueu al llarg del dia, sense excepció, amics, coneguts, saludats, persones estimades, pares, familiars, col·legues, anònims, superiors, comerciants, veïns  a l'ascensor, a l'autobús i altres. Manteniu aquesta decisió sense concessions, siguin quines siguin les circumstàncies. Us garanteixo que se us enfadarà la majoria dels vostres coneguts, si no tots. S'haurà tingut la impressió, alternant-se amb vosaltres, de creuar-se amb un poca-solta, un tipus groller, sense tacte, sense elegància, un individu de mal caràcter, amb llengua de Borell, sense maneres, que ignora la cortesia elemental i els modals bàsics.
Això sí, estareu satisfets d'haver dit la veritat, la vostra veritat, clar, res més. És a dir? Haureu dit als imbècils que ho són, als inoportuns que us molesten, als interessats, els garrepes que us treuen de polleguera, als quals han engreixat o envellit que els quilos de més o les arrugues no els sentin bé, haureu afirmat sense mirament que esteu farts de menjar amb persones que no us interessen, amb els quals els àpats se us fan llargs, li direu a algú que no suporteu la seva bellesa, la seva intel·ligència, el seu èxit, els seus diners, confessareu que els triomfs dels altres sovint us encongeixen el cor, mentre que els seus fracassos us alegren la majoria de les vegades.
Us haureu comportat com humans i no haureu fet més que dir la veritat, la vostra veritat, expressant el que sentíeu i se us passava directament pel cap, sense privar-vos d'això. La vida quotidiana sencera, quan no actuem de forma transparent, es redueix a una classe de mentida per omissió, alló que s'en sol dir la mentida piatosa. Qui acceptaria sense por, qui voldria saber el que els seus amics pensen i diuen veritablement d'ell?. Qui jugaria a ser invisible per assistir a un dinar on es parles d'ell, sense témer la pèrdua d'un que passa pel seu amic? Nomès els ingenus, els bojos, els nens.