Segurament no podrieu, suposo, ja que un cop asimilats, els progressos tècnics fan difícils i improbables les voltes enrere. Podem resistir-nos, arrossegar els peus, rebutjar-los un temps, però el consentiment és inevitable, perquè el moviment del món obliga a seguir el nou ritme. Qui rebutjaria avui l'electricitat, els viatges en automòbil, els èxits de la medicina moderna o els desplaçaments en avió? Qui preferiria la llum de petroli o la vela, la caminada o la diligència, la malaltia incurable o la mort segura? Ningú, ni tan sols els enemics del progrés o
els opositors habituals dels avenços de la tècnica. Què ecologista cabrejat amb els trens d'alta velocitat, les autopistes o l'extensió de els aeroports -i hi ha un cert nombre d'ells- realitza les seves desplaçaments exclusivament a peu o amb bicicleta? 

De la vela al vapor La tècnica es defineix pel conjunt de mitjans emprats pels homes per emancipar-se de les necessitats i penalitats naturals. allà on la natura obliga, la tècnica allibera, fa retrocedir els límits de la submissió a les potències naturals. Quan els rigors del clima infligeixen al home prehistòric el fred, la pluja, el vent, les inclemències diverses, les gelades i les calors tòrrids, la tècnica feta arquitectura inventa la casa i el vestit, l'adobat, el treball dels cuirs i pells; quan la fam, la set, el somni, aquestes exigències naturals seculars, fan sentir la seva necessitat, la tècnica proposa el vas de fang, la cocció, les espècies, la fabricació de begudes fermentades i alcohòliques, les catifes, els teixits, la roba de llit; quan la malaltia, natural, imposa la seva llei, la medicina proporciona els mitjans de recobrar la salut; allà on la mort amenaça, l'hospital disposa dels mitjans per impedir el seu triomf immediat.
En l'origen, la tècnica no busca més que permetre l'adaptació de l'home a un medi hostil. En un primer moment, es tracta d'assegurar la supervivència. Després, l'objectiu no serà tant la supervivència com la vida agradable. Però el principi roman: alliberar-se encara i sempre dels límits imposats per la natura, principalment lligats al medi. així, forçats en primer lloc a evolucionar com bípedes a la superfície de laterra, els homes s'alliberen d'aquest mitjà al que semblaven específicament condemnats per mitjà de la invenció de tècniques destinades a dominar els altres elements. L'aigua deixa de ser hostil amb la natació, que suposa la observació dels animals nedadors i la reproducció d'una habilitat capaç de permetre la flotació i el desplaçament. La barca, llaurada en un tronc d'arbre, del qual s'haurà pogut observar que sura naturalment en la crescuda dels rius, permet desplaçar-se en sec. A continuació, la vela, finalment, el motor, perfeccionen aquestes tècniques fins al punt de fer possible maniobrar no només a la superfície de l'aigua sinó en la profunditat -amb el submari-. El mateix passa amb l'aire: l'observació dels ocells indueix a una reflexió sobre la forma de fer-nos encara més lleugers. la aventura tècnica comença amb el globus aerostàtic i culmina amb les naus espacials contemporànies, passant pels paracaigudes, els assajos de aviació d'hèlix, motor i més tard turbina.
Després de les necessitats elementals de supervivència i els començaments del
domini de la natura, els homes resolen nous problemes. per exemple, l'absència, la separació entre els homes genera una necessitat de comunicació. D'aquí l'aparició de les tecnologies apropiades, des del semàfor de foc de l'Antiguitat, fins al telèfon mòbil cel·lular, passant per la invenció del telèfon clàssic per Bell. La tècnica ofereix als homes, que cada vegada són menys objectes del món, la possibilitat de convertir-se en els amos. Cada problema proposat demana una solució i anima al desenvolupament tecnològic apropiat.
La història de la humanitat coincideix amb la història de les tècniques. 
Certes invencions basten en ocasions per desencadenar veritables revolucions de la civilització: el foc, per exemple, i les tècniques associades, la metal·lúrgia, la fosa, l'ús dels metalls, i d'aquí els útils per a l'agricultura o les armes per a la guerra; igualment, la roda, i la modificació de les distàncies amb la invenció de mitjans de transport d'homes, animals, béns, riqueses, mercaderies, alimentació, d'on vindrà el comerç; després, el motor, l'energia fa possible les màquines, i de aquesta manera, la indústria, les manufactures i el capitalisme, però també els cotxes, els camions, els trens, els avions; l'electricitat transforma igualment la civilització en permetre l'evolució dels motors, evidentment, però també en transformar la quotidianitat domèstica: amb la calefacció, il·luminació, els electrodomèstics, la ràdio i la televisió; la informàtica, finalment, i la producció de la realitat virtual, anuncien una revolució en la que acabem d'entrar. 
Revolució que afecta tots els àmbits, des de numeracions necessàries per als viatges interplanetaris fins càlculs exigits per la descodificació del genoma humà (el codi genètic de cada un)
Amb aquests avenços tecnològics, la vida es fa més agradable, més fàcil. Els homes pateixen cada vegada menys, actuen cada vegada més, i asseguren un domini creixent de la realitat. No obstant això, podem témer el revers de la medalla. Una invenció no existeix sense el seu contrapunt negatiu: l'aparició del tren suposa la del descarrilament, la de l'avió, l'aterratge forçós, el cotxe no ve sense l'accident, el vaixell sense el naufragi, l'ordinador sense el pengi, l'enginyeria genètica sense les quimeres i els monstres, des d'ara, en lliure circulació per la natura, amb plena ignorància dels accidents que cal témer -com les conseqüències encara subestimades de la malaltia de les vaques boges. Avui dia, el món de la tècnica s'oposa de tal manera al de la natura que es pot témer que tirem a perdre l'ordre natural. Els progressos, proposant-se un millor domini de la naturalesa, arriben en ocasions a maltractar-la, desfigurar-, fins i tot destruir-la. La desforestació amb els grecs antics, que construïen un nombre considerable de vaixells per les seves guerres contra els perses, tant com la contaminació pels hidrocarburs, les escombraries domèstica o les deixalles nuclears, sense oblidar la destrucció dels paisatges per construir ciutats, infraestructures urbanes , de carrers o carreteres, tot això posa en perill un planeta fràgil i un equilibri natural precari. 
D'aquí l'emergència i creixement en la nostra civilització, al mateix temps que una passió tecnòfila, d'una sensibilitat ecologista tecnòfoba que apel·la a un principi de precaució. De la mateixa manera, els progressos de la tècnica no s'efectuen sense dolor per als més desfavorits, tant a escala nacional com planetària. La rasa es fa més profunda entre els rics i els pobres: uns es beneficien amb els productes d'aquesta tecnologia punta; els altres no disposen ni tan sols de mitjans per assegurar la seva supervivència (el telèfon mòbil mòbil per als estudiants dels països d'alt PNB a l'hemisferi Nord i la fam que provoca la mort de milions de nens a l'hemisferi Sud. En el mateix moment , a la mateixa hora). La tècnica és un luxe de civilització rica. Quan un té dificultats per assegurar la seva subsistència, desconeix el desig de fer-se posseïdor i amo de la natura. Igual que l'ecologia permet reflexionar sobre la qüestió de les relacions entre la tècnica i la supervivència del planeta, l'tercermundisme i, no fa gaire, les ideologies polítiques d'esquerra, pensen la qüestió de la tecnologia a la llum d'un repartiment més equitatiu de les riqueses. D'on sorgeix la idea de que la tècnica podria sotmetre menys als homes que servir-los. A Occident, condueix a la pauperització (els rics cada vegada més rics, els pobres cada vegada més pobres), a l'atur ia la precarietat d'ocupació (necessaris per als patrons que sostenen aquestes calamitats per tal de mantenir baixos els costos de producció i optimitzar la seva competitivitat), a la disminució de la feina (també sostinguda, sense preocupació real i seriosa per compartir-lo, a fi d'assegurar un clima de submissió dels empleats envers el seu ocupador), a l'alienació (augment de ritmes i cadències, càlcul exigent i cronometrat de la productivitat). Només un combat per invertir el moviment i posar la tecnologia al servei dels homes pot fer esperar un món en què la brutalitat, la violència i la llei de la jungla retrocedeixin, per poc que sigui.









ANTIMANUAL
DE FILOSOFIA
MICHEL ONFRAY