Alec Guinness a "Nuestro hombre en La Habana"
Els periodistes i informatius en general, tenen una nova joguina: Wikileaks. Una joguina que els dona poca feina, només traslladar la informació que es va filtrant dia si dia també de nimietats sense importància, que en molts dels casos abans ni tan sols haurien estat noticia, com les converses del diputat del PSc Mohamed Chaib, que fins fa poques setmanes va ocupar un escó al Parlament pel PSC, amb l'ambaixador dels Estas Units, a qui va alertar de la manca de control i de lideratge en l'islam a Catalunya i va advocar per construir una "mesquita oficial".


Crec és prou sabut que els ambaixadors passen informació als seus governs. No deixen de ser una mena d'espíes oficialitzats, més o menys camuflats, i que a les ambaixades n'hi ha d'espíes, que a més a més es veuen obligats a pasar-ne sovint. Recordo haver llegit una novel·la de Graham Greene "Nuestro hombre en la Habana" ambientada en la Cuba de Batista i de la que més tard se'n va fer la pel·lícula protagonitzada per Sir Alec Guinnes, en que un espia enviat pels Serveis Secrets Britànics a l'Havana, cansat d'haver d'enviar informes sovint i sense tenir material de que informar, com oficialment es dedicava a vendre aspiradores, avorrit, l'home enviava copies del manual d'instruccions de les aspiradores que venia on hi havia els plànols de l'electrodomèstic, com si fos una arma nova perillosa, i com aquesta informació se la creien els britànics que fins i tot la valoraven molt positivament.


Quan a Wikileaks, tampoc és que faci res de nou, explicar xafarderies en capítols dia a dia ho sap fer prou bé Pedro J. Ramírez a 'El Mundo'. Wikileaks, no cerca informació, la rep i es limita a 'cortar, pegar i administrar' i fer-la arribar als mitjans que la fan arribar al seu públic, sense contrastar-la, que és exactament el mateix que fan els qui la reprodueixen. Només que aixó que sempre s'havia fet a petita escala, Wikileaks amb aixó de la mundialització ho fa a l'engrós. El que no se sap, almenys jo no ho sé, és que i qui hi guanyà amb aixó. Aquesta és la pregunta del milió.