Cadascú té les seves fixacions, i com a tot fill de veí, jo tinc les meves. Gràcies a les ensenyances d'un profesional de la panificació com en Manel Cortés, en la meva etapa de venedor de farina a FARINERA MORETO que travessa uns moments molt difícils dels que sincerament desitjo se'n pugui sortir, se com s'ha de fer el pa, des de la teoria a la pràctica. Per aixó em molesta i ofèn l'anunci de Panrico del pa cuit amb llenya, lo qual a part de ser mentida és una estupidessa, atès la llenya només és un combustible i l'important en la cocció del pa és la sola i l'absencia d'aire calent per coure'l. De l'anunci d'aquell objecte estrany gairebé inanimat dit o nomenat Eduard Punset ja en vaig dir el que pensava fa uns dies i per respecte a ell mateix no us deixo l'enllaç.
Sovint, en anar a buscar el pa - suposadament cuit amb llenya - , heu de mirar la sola. Si hi ha gravats uns puntets, és que l'han cuit amb aire calent en un forn giratori. No és dolent ni nociu, simplement l'aire resseca el pa, i aquest perd textura, color i sabor - El CAC, si és que controla alguna cosa, ho hauria de fer amb els anuncis que menteixen, però clar, potser no en veuriem cap -.
El summum de la mentida en aixó del pa, és un Forn de Sabadell que té a banda de les botigues convencionals, dues on suposadament el pa s'ha cuit amb llenya (per més inri a les bosses i botiga posen - amb tot el morro - "cuit amb llenya de pi" ) i el feix de llenya que tenen a la botiga, és el mateix des que varen obrir-la fa tres o quatre anys.
El forn que tenen a la a aquesta la botiga és de sola, i segurament si fessin bé les coses el pa hauria de quedar igual o millor que cuit en un forn de llenya, més no és així. En desgreuge d'ells, haig de dir que a Sabadell és molt difícícil trobar bon pa i gairebé impossible una CIABATTA comme il faut. Possiblement a la Via Massagué al forn Valls o a l'eixample a la carretera de Barcelona, el Forn Benet, es podrien acostar a l'excelència. I si algú em pot aconsellar on trobar una xapata com déu mana a Sabadell li agrairia m'informés, jo he estat incapaç de fer-ho, i estic parlant d'aire, atès la xapata és això, aire, malgrat es vengui a pes.
Como tantas otras cosas, no sabía lo de la cocción ¡ salut
ResponEliminaEn Punset t'ha arribat a l'ànima.
ResponEliminaEt confesso que a mi també.
Ens enreden sovint amb tntes coses que m'he perdut. Pel què fa al pa, per fortuna els enganys acaben per ser evidents i sempre pots canviar de forn. Però en una ciutat com és Lleida resulta que ara ja cal marxar uns qunts quilòmetres per comprar pa ben fet. I això que ens governen els millors.
ResponEliminaPer si t'interessa:
ResponEliminahttp://ximplesferic.blogspot.com/2011/08/heribert-barrera-muere-pero-muere-tarde.html
Sense entendre-hi res en forns ni en cocció de pa, és evident que no té res a veure el combustible (carbó, llenya, gas, electricitat, etc.) amb la tècnica de amassar, fermentar i coure. Però el raonament lògic no passa pel seu millor moment.
ResponEliminaEn veure l'anunci jo també vaig pensar en el Cortès, i pensava com es devia de regirar. Llàstima que ja no li pugui preguntar, donat el destí que està tenint l'empresa...
ResponEliminaDe bajanades d'aquest tipus s'en veuen moltes, a més fer-ho amb llenya de pi no crec que fóra intel·ligent, ja que si bé és més barata que l'alzina, aquesta crema més a poc a poc... però com tu dius no hi fa res, el tema és la sola.
Yo ya no caigo en esas tonterias y otras.
ResponEliminaEl Panrico esta lleno de grasa y azucar es bueno para quién tenga flojera de masticar.
No me parece para nada que la leña de pino sea agradable ni para el pan ni para el fogón. No me gusta el olor.
Hoy en dia con tantas "boutiques" de pan es muy raro encontrar un pan que sea bueno. A empezar por la harina, por el fermento, el água y las manos y el saber!
Mi madre cuando comía un pan que le gustaba decía que le sabía a flores.
Els anuncis, propagandes i altres intents de vendre, no se'ls hauria d'empassar ningú amb el graduat escolar. O potser caldria revissar-los i retirar-ne alguns. No tenir pa decent és greu, però no tenir un mínim de cultura és molt pitjor.
ResponEliminaA Vilassar de Dalt existeix un forn que encara couen el pa amb forn de llenya anomenat cal mosso, on encara no han perdut l'escència del bon pa.
ResponEliminael conec, no cal anar tan lluny, a Mollet tambè n'hi ha i a Palau se Solit'a i Plegamans.
ResponEliminaCarreras forn de pa? a Sabadell? que tal?
ResponEliminafa molt de temps que no hi vaig, però les experiencies anteriors no foren molt positives, el tracte era bastant desagradable i el pa res de l'altre món, però d'això fa temps.
ResponElimina