El toro Ratón va engrandir dimarts la seva fama homicida en confirmar-se la mort d'un home de 29 anys a qui el toro va envestir i va rebolcar per terra el dissabte a la nit, durant un concurs de retalladors a Xàtiva (València). La víctima es trobava, segons sembla, en estat d'embriaguesa i havia estat treta de la plaça prèviament, malgrat la qual cosa va tornar a saltar a la plaça. Després de ser agafat en mig de la plaça, el jove va fer el gest d'aixecar i es va desplomar, va ser tret a ròssec de la sorra per diversos festers i va morir poc després a l'hospital.

L'Ajuntament de Xàtiva, governat pel president provincial del PP, Alfonso Rus, va descartar que anessin a suspendre els festejos taurins programats fins dissabte. La llegenda negra de Ratón, bou de 10 anys i 500 quilos, va començar amb una altra mort: la d'un home de 54 anys a qui va banyegar a les festes patronals del port de Sagunt, el 2006.

Per estrany que pugui resultar, allò no va significar la fi de la seva carrera. Tot el contrari. Al seu amo, Gregorio de Jesús, li van començar a ploure ofertes. Tots els pobles amb espectacles taurins volien tenir a Ratón. El preu de les entrades es doblava tractant-se d'ell. El 'caché' del toro es va multiplicar: tot i que el lloguer habitual d'un toro ronda els 2.000 euros, i malgrat la crisi, la plaça de Xàtiva va pagar dissabte passat 10.000 euros per comptar menys d'una hora amb Ratón. La Xarxa es va omplir de vídeos recopilatoris amb les seves agafades. I en les places la seva participació s'anunciava amb cartells especials: Ratón perseguint a un fester, Ratón pujant la rampa d'una de les piràmides que solen instal·lar als cosos taurins, Ratón mirant desafiador al públic.

Amb el seu nom en grans lletres. Com si fos un torero. La fama de Ratón i Internet es van retroalimentar: en alguns fòrums d'aficionats se li atribueixen diverses morts, tot i que la d'ahir va ser la segona. El toro compte, però, amb un ampli historial de agafades, algunes esgarrifoses. Canals en 2004. Museros el 2005. Yátova el 2006. València el 2008, on un jove de 27 anys va rebre una cornada al coll ...

Gregorio de Jesús es va plantejar retirar-lo l'any següent i destinar-lo a semental, però no ho va fer. "Què fas si et posen un xec davant de la cara i et diuen 'posa la quantitat que vulguis'?", Es preguntava com disculpant-se llavors. Ratón disposa de la seva pròpia pàgina web, que inclou una llarga biografia. S'hi llegeix: "Quan el contacte es precipita, envesteix amb cornades curtes i repetitives alhora que balanceja el cap, provocant en totes les seves víctimes un nombre de ferides molt superior al normal".

Fa un any, després del naixement a Palència del primer toro de lídia clonat, l'empresari De Jesús acariciava la idea de fer el mateix amb el toro Ratón, i perpetuar així la seva ja sagnant llegenda. Encara que de cap manera s'ha de culpar l'animal, sinó als animals que el contracten, als animals que el lloguen i als que es juguen la vida estúpidament davant d'ell. Entre altres perles li diuen, el toro assassí, només que aquesta paraula no existeix al seu diccionari. Li diuen també el toro homicida, tot i que potser li haurien de dir el toro espantat que mata per por al veure's envoltat per uns éssers estranys que ell creu l'ataquen i volen fer-li mal. ¡Ells són els animals!

Es podria escriure un conte del toro Ratón explicant la seva vida i les seves viències. Algú s'anima!