COMENTARI DIARI, COM L'ESPINÁS

Fa uns anys al casal Pere Quart, a Sabadell, l'any en que va guanyar el Premi d'humor i sàtira (que me’l va prendre a mi, vaja) Carles Capdevila, vaig estar una estona des del primer pis mirant cap a baix contemplant el tràfec de gent que anava pujant. Al meu costat fent el mateix hi havia en Josep Maria Espinàs, mentre na Isabel Martí voltava amunt i avall atrafegada. No li vaig dir res a l'il·lustre caminant, els catalans som gent discreta per aquestes coses. Però pensava que no és bo mirar la gent de dalt a baix, dona una espècie de sensació de seguretat, de poder que no és real, com quan t'enfiles a un quatre per quatre, que tens la mateixa sensació, sensació que perds en veure que es xafa exactament igual que un utilitari en cas d'accident. He pensat en Josep Maria Espinàs, millor dit hi vaig pensar ahir, en llegir la seva columna a el Periódico (petit observatori) . L'Espinás fa 62 anys que publica una columna diària, primer a l'Avui i després a el Periódico. Comenta a vegades l’Espinàs que aquest fet de publicar una columna diària per a ell no és cap rutina ni cosa feixuga, ans al contrari es tracte del repte diari de dir: avui de que parlaré, i així durant seixanta i dos anys.

Suposo que com tots, cadascú al seu nivell, sempre deu tenir algun comentari un xic intemporal guardat per emergències, com sempre he pensat fan els ninotaires diaris, en el cas que falli la inspiració o es doni alguna causa fortuïta. Al meu nivell, faig el mateix, des que vaig començar aquest bloc el 31 d¡agost de 2006, he publicat sobre tot a partir de gener de 2007 mínim un comentari cada dia i a vegades més d'un, que tinc una certa incontinència (JA HO SÉ) i normalment, com avui, és una idea de comentari que va sorgir ahir en llegir l'Espinàs (com faig cada dia), i encara que en el meu cas només fa cinc anys, a banda que ja sé no podré arribar als seixanta, és bo, sobre tot a certa edat provecta com la meva en que un es podria adotzenar més del compte, estar en actiu cada dia no ja per qui entri a tafanejar si més no per a un mateix, al cap i a la fi la cosa blocaire és prou endogàmica.

La Fotografía de l'Espinàs com no, és amb la seva inseparable pipa a la que espero no li acabin posant un molinet de vent com varen fer al metro de París amb Monsieur Hulot.
Comparteix:  

Comentaris

 1. Senyor Puigcarbó, vagi fent i vagi enamorant. Me'n fot l'Espinàs. I els que fumen pipa no ensumen tabac.

  ResponElimina
 2. La columna de l'Espinàs és pràcticament com un blog analògic. A mi em costaria, crec que tant tu com ell teniu mèrit!

  ResponElimina
 3. Con el Sr Espinás le pasa a Ud lo que a mí con Gregorio Morán en La Vanguardia. Una mirada objetiva y decir las cosas por su nombre es la misión del articulista. Un abrazo. salut

  ResponElimina
 4. Ell cobra i nosaltres no, vet aquí la diferència. I de vegades aquests articulistes -no és el cas d'Espinàs, ep- es queixen de la duresa d'haver d'escriure a diari...

  Per cert, crec que va ser un desastre quan el va deixar abandonar l'Avui, en aquells temps compràvem el diari per les col·laboracions de la contraportada.

  ResponElimina
 5. Ell cobra i nosaltres no, vet aquí la diferència. I de vegades aquests articulistes -no és el cas d'Espinàs, ep- es queixen de la duresa d'haver d'escriure a diari...

  Per cert, crec que va ser un desastre quan el va deixar abandonar l'Avui, en aquells temps compràvem el diari per les col·laboracions de la contraportada.

  ResponElimina
 6. Molt bé, Puigcarbó, la teva activitat en el blog és de picapedrer, a cops de mall, sense defallir, et felicito, això és un exercici de constància i de creativitat també. No deixis de picar fort, admiro els teus articles.
  Salut
  Francesc Cornadó

  ResponElimina
 7. Molt ben dit, i que per molt anys puguis anar fent semblants obres. Una mica d'autodisciplina és molt convenient.
  Salut.

  ResponElimina
 8. Allau, fumar en pipa es cada vegada un cas m´s rar. Abans feia intel·lectual

  ResponElimina
 9. clar, Salvador, com tu quant no saps que fer escrius un llibre...

  ResponElimina
 10. Miquel, mi lectura segura diaria es: Espinás, Monzó y la contra de la Vanguardia.

  ResponElimina
 11. Jo també cobro Júlia, de la publicitat d'Absurdidades, llàstima que no arriba als cinc euros al més. Ja els hi he dit que me'ls guardin fins que pugi una mica.

  ResponElimina
 12. Tot es posar-s'hi Francesc, i tenir ganes i il·lusió per fer-ho

  ResponElimina
 13. gracies Ramón, es fa el que es pot, de fet, per a mi és una distracció, ara m'he enganxat al twitter, jo que n'abonimava. No es pot dir mai d'aquesta aigua no en beuré i a Cesc Fàbregas no el fitxaré.

  ResponElimina
 14. Caram, quin capitalet!!! No et corrompràs?????

  ResponElimina
 15. me'ls faré transferir a les Illes Caiman . . .

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada