Avui és el dia de la Hispanitat, de la raça, de la “Victoria” o de la “Pilarica”, o com li vulguin dir, puig ha anat canviant la seva denominació d’origen amb el pas dels anys. D’un d’aquests 12 d’octubre en tinc un record estrany però que ha persistit en la meva memòria amb el pas del temps: Devia tenir vuit o nou anys, o potser algun menys. Amb el pare i la mare i la Rieju amb sidecar havíem anat a Lliçà de Vall a passar el dia de festa. En aquella época era molt frequent anar a passar el dia al camp, on s'hi dinava i es feia foc per coure la carn i curiosament tot i ser molts els catalans que tenien aquesta costum, no hi havia mai cap incendi i el bosc estava net. Les botigues als pobles obrien el diumenge (el negoci ésel negoci) i allí a Lliçà de Vall ens hi varem aturar a comprar quelcom que ens faltava.
En un bar tenien posada una de les primeres televisions on estaven donant – en blanc i negre – el “desfile de la victoria” per televisió espanyola. Tothom o gairebé tothom estava enganxat davant la caixa quadrada mirant aquella desfilada, suposo que més embadalits pel fet de veure la Tele que no pas per l'espectacle, i en aquest tothom s'havien d'incloure els meus pares.
M’avorria sobiranament veient allò que no m’interessava i vaig sortir a la carretera a jugar amb la pilota; estava sol, bé no del tot, un home gran seia sobre un piló, duia un vestit de pana negra molt deteriorat, un caliquenyo penjava dels seus llavis i es cobria el cap amb una boina també negra.
El vaig mirar, se’m feia rar amb la expressió tan seriosa, el caliquenyo i la boina, trista més aviat, seria la forma dedefinir-lo
- No vas a veure la televisió como tothom? - em va dir.
- És que m’avorreix, fou la meva contesta.
Aleshores l’home es va aixecar i em va dir: Fas bé, aquests desgraciats estan bocabadats mirant com desfilen els que els han conquerit, oprimit i anorreat, com es pot ser tan brètol de contemplar aquesta obscena exhibició de màquines de matar? Fa quatre dies que es va acabar la guerra i ja se n'han oblidat.
- No ho sé, vaig contestar-li, el meu pare diu que a la guerra tots eren dolents, i que ara almenys vivim en pau.
L’home és va aixecar i em va dir:
Ets massa petit encara, no se perqué t'he dit aquestes coses, au va que tu i jo jugarem a pilota.... i la remenava bé. Ho recordo perfectament, malgrat el pas dels anys és d’aquelles situacions que no s’obliden.
S'ha de mantenir la memoria, amic Puigcarbó.
ResponEliminaAixò és un monstre, que va canviant d'estratègies igual que canvia de noms.
Salut
Francesc Cornadó
El que em sembla incomprensible és que encara es celebri una diada d'aquestes, no ho entenc!
ResponEliminaJa es veu tot molt tronat i passat de rosca, fins i tot els escridassan a la capital. De tota manera he de dir que les festes patriòtiques, en general, em fan angúnia, amb exèrcits encara més, evidentment, però allò de les ofrenes florals nostrades també em fa 'yuyu'.
ResponEliminajo estic enamorat de la cabra ¡¡¡¡
ResponEliminaS'hauia de repensar la festa, o potser millor no celebrar-la.
ResponEliminazel, hi ha tantes coses incomprensibles, que aquesta és una més. A mi, veure desfilar els milItars sempre em fa basarda.
ResponEliminaLA CABRA, NI TOCAR-LA MIQUEL. . . .
ResponEliminatot són excessos Júlia, i a mi els soldats desfilan no em fan cap gràcia, ni les ofrenes florarls, tot és antic, ranci
ResponEliminaJO no sóc antiexèrcits, malauradament el món encara no està com per prescindir-ne, però haurien de canviar la seva propaganda i potser els tindríem més respecte.
ResponEliminaCAL RECORDAR,MILLOR DIT FER VISIBLE ALLO DE "EL EJERCITO ES EL GARANTE DE LA UNIDAD DE ESPAÑA"....
ResponEliminaJUGANT AMB BRCELONA
Es el aniversario del descubrimiento de América el 12 de Octubre de 1492, si es para celebrarlo o no, cada cual que piense lo que quiera. Pero esa gilipollez del día de la raza o demás panoplias son gilipolleces que ya no se celebran.
ResponEliminaEn Galicia, la zona más humeda de España es de las que tradicionalmente más se queman, luego dicen de las hogueras, menuda gilipollez.
Joder con repetir gilipollez
ResponEliminaés que hay muchos gilipollas que cometen muchas gilipolleces Temu, de ahí la redundáncia.
ResponElimina