ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

NO HI HAVIA LA PLATJA SOTA LES LLAMBORDES


El més de maig d’enguany farà quaranta quatre anys de la revolta popular a França, dels dies irats del maig del 68. Una revolta que varen començar els estudiants, que va anar creixent de manera espontània i anàrquica i a la que s’hi apuntaren sindicats i el Partit comunista, amb un Daniel Cohn Bendit de nomes 23 anys com a líder màxim dels estudiants i un Jean Paül Sartre per allí el mig sense assabentar-se de res com gairebé sempre. Eren temps de canvis, de revolucions a Argelia, a Cuba, a la Xina amb la seva revolució cultural, fou assassinat Martin Lhuter King i emmig el desastre de la guerra del Vietnam.
No deixà de ser una revolta condemnada al fracàs des del primer moment. Romàntica, eixelebrada i utòpica. De Gaulle no es va immutar, és limità a esperar, a dividir l’enémic, deixar de pagar als sindicalistes i deixar passar el temps, prometre unes eleccions anticipades i a finals de juny es va dissoldre la revolta, entre d’altres qüestions perquè vaguistes i vaguejats, revolucionaris i revolucionats se n’havien d’anar de vacances. I no ho dic en broma.
Volien canviar-ho tot i tot va seguir igual, ho explica molt bé el filósof y lingüista francés Jean-Claude Milner, un dels propagandistes mé distingits del movimient “Salvar las humanidades”, va publicar un llibre titular "L'arrogance du présent. Regards sur une décennie, 1965-1975. No es va revolucionar res però varen canviar moltes coses momentàniament, per diluir-se després. La evolució posterior va venir per si mateixa no per aquell moviment que vist amb la perspectiva del pas dels anys, no deixà de ser una “performance” d’uns quants estudiants avorrits a qui se’ls hi va escapar de les mans el control de la situació sense que en fossin conscients en cap moment, i altres oportunistes aprofitaren per apuntar-s'hi.
Després en tornar a la normalitat, entre d’altres coses s’adonaren que sota les llambordes no hi havia la platja, sinó les clavegueres de l’Estat, que el poder seguia i seguiria sense imaginació pels segles dels segles, que prohibit prohibir no era més que una frase enginyosa sense cap sentit, que les revoltes s’havien acabat i que en aquestes lluites acaben guanyant sempre els mateixos.
Fou bonic mentre va durar, ho vaig poder seguir prou bé en estar fent la “mili” a Palma de Mallorca on arribaven diaris francesos que ens permetien informar-nos del que no deien els diaris franquistes. I no ens enganyem, d’haver triomfat la revolta (fet impossible) no hauria servit per a res, vegis com ha acabat la revolució Cubana, sense anar més lluny. 
Sabem que els triomfadors d'haver aconseguit els seus propòsits haurien caigut en els mateixos tics i errors que els qui volien enderrocar, o pitjor encara, i aixó en Jean Paül Sartre, si que ho sabia.

Publica un comentari a l'entrada

4 Comentaris

  1. A priori et diria que qualsevol revolució ha servit per a alguna cosa positiva. Sense l'èxit de les revolucions comunistes, el món "occidental" seguiria com en temps del segle XIX. Coses tan senzilles com l'educació i la sanitat públiques dificilment existirien. En el cas del 68 francès, allò important és el gir en la mentalitat burgesa, la democratització sexual, etc.

    ResponElimina
  2. no crec Lluís, aqui vàrem evolucionar en paral·lel amb ells i no vàrem fer cap revolta.

    ResponElimina
  3. Aquí, estimado Francesc, hemos de ir con cautela. Es cierto que los estudiantes empezaron la revuelta. Pero no fueron los comunistas los que ayudaron a expandirla (si que la Margarita y su compañero Sartre salieron a la palestra representando el PC ) fueron los anarquistas con el Bendit (alemán por cierto) a la cabeza, de terndencia anarquista pero sin afiliación en Francia. Después se sumaron los obreros ¡¡¡que no los políticos comunistas, que se apuntaron al carro cuando vieron que podían sacar tajada....Y por cierto, estoy de acuerdo cn ud....el mismo Bendit en sus libros no se traiciona así mismo y lo confirma...hubieran caido en los mismos errores...y el creador de La Nausa, también lo sabía, pero nunca lo reconoció...
    Salut, como siempre, un placer

    ResponElimina
  4. A eso iba Miquel, una revolución inútil más.

    ResponElimina