Succeeix sovint que rere un comentari apareix una altra història que en certa manera té a veure amb el que s'estava escribint. A ran del meu escrit sobre els ninotaires indignats, en Miquel em va comentar que tenia uns originals d'un ninotaire valencià: Modest Méndez Alvarez, assassinat pels franquistes precisament per la crítica social dels seus dibuixos. 

A grans trets, aquesta és la seva història.

"Modest Méndez Álvarez  (1885 - Paterna, 28 de juny de 1940. Els seus primers treballs apareixen cap a 1905, iniciant-se en revistes com La Esquella de la Torratxa i Madrid Còmic. Va destacar pels seus dibuixos a TBO, on va estar treballant des de 1917 fins 1938 o 1929, segons diferents versions. Era àcid, satíric i mordaç i va gaudir en TBO d'una llibertat absoluta en les seves creacions, cosa poc comú en l'època. En la dècada de 1930 es va traslladar a Barcelona, viatjant ocasionalemnte a València, on va escriure i il · lustrar la revista satírica La Traca (coneguda en el moment de la seva incorporació com La Chala), on destaca el seu anticlericalisme i erotisme. 
També va treballar per a Vida Galante, El Caloyo i KDT. Durant la Guerra Civil Espanyola va romandre a Barcelona, encara que en 1939 es va traslladar a València fugint de la repressió franquista, però va ser detingut. Vicent Miquel Carceller, editor de La Traca i amic de Modest va anar a la presó per interessar-se per ell i sol·licitar que el posessin en llibertat, ja que no era més que un dibuixant.


En reconèixer les autoritats qui era Carceller, el van detenir també, i junts van ser afusellats al camp de tir de Paterna, corrent la mateixa sort que el seu editor i que el també dibuixant i col·laborador de La Traca, Carlos Gómez Carrera Bluff."

Els dibuixos sense text tenen un clar contingut social i jo diria que estàn fets a pinzell amb tinta xinesa, molt en la línia de l'época. El meu pare en tenia de TBO's d'acabada la guerra i d'abans i també d'en Patufet, però malauradament es varen perdre en algun canvi de vivenda. 
Innocent també en Carceller adduïnt davant els qui l'afusellaríen a ell també, que Modest nomès era un dibuixant. Malgrat la ignorància dels seus botxins sabien el mal que poden arribar a fer uns quants dibuixos en un mitjà de tanta tirada, i com sol passar sovint, varen matar al missatger. Ara no els poden matar als ninotaires, ni en principi silenciar-los, tot i que en més d'un cas, de ganes no els en deuen faltar.