{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

Modest Méndez Álvarez: ninotaire


Succeeix sovint que rere un comentari apareix una altra història que en certa manera té a veure amb el que s'estava escribint. A ran del meu escrit sobre els ninotaires indignats, en Miquel em va comentar que tenia uns originals d'un ninotaire valencià: Modest Méndez Alvarez, assassinat pels franquistes precisament per la crítica social dels seus dibuixos. 

A grans trets, aquesta és la seva història.

"Modest Méndez Álvarez  (1885 - Paterna, 28 de juny de 1940. Els seus primers treballs apareixen cap a 1905, iniciant-se en revistes com La Esquella de la Torratxa i Madrid Còmic. Va destacar pels seus dibuixos a TBO, on va estar treballant des de 1917 fins 1938 o 1929, segons diferents versions. Era àcid, satíric i mordaç i va gaudir en TBO d'una llibertat absoluta en les seves creacions, cosa poc comú en l'època. En la dècada de 1930 es va traslladar a Barcelona, viatjant ocasionalemnte a València, on va escriure i il · lustrar la revista satírica La Traca (coneguda en el moment de la seva incorporació com La Chala), on destaca el seu anticlericalisme i erotisme. 
També va treballar per a Vida Galante, El Caloyo i KDT. Durant la Guerra Civil Espanyola va romandre a Barcelona, encara que en 1939 es va traslladar a València fugint de la repressió franquista, però va ser detingut. Vicent Miquel Carceller, editor de La Traca i amic de Modest va anar a la presó per interessar-se per ell i sol·licitar que el posessin en llibertat, ja que no era més que un dibuixant.


En reconèixer les autoritats qui era Carceller, el van detenir també, i junts van ser afusellats al camp de tir de Paterna, corrent la mateixa sort que el seu editor i que el també dibuixant i col·laborador de La Traca, Carlos Gómez Carrera Bluff."

Els dibuixos sense text tenen un clar contingut social i jo diria que estàn fets a pinzell amb tinta xinesa, molt en la línia de l'época. El meu pare en tenia de TBO's d'acabada la guerra i d'abans i també d'en Patufet, però malauradament es varen perdre en algun canvi de vivenda. 
Innocent també en Carceller adduïnt davant els qui l'afusellaríen a ell també, que Modest nomès era un dibuixant. Malgrat la ignorància dels seus botxins sabien el mal que poden arribar a fer uns quants dibuixos en un mitjà de tanta tirada, i com sol passar sovint, varen matar al missatger. Ara no els poden matar als ninotaires, ni en principi silenciar-los, tot i que en més d'un cas, de ganes no els en deuen faltar.


Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. Un bon post, sí senyor!
    Per cert, Francesc, es tic escrivint un post sobre els blogs i per curiositat m'agradaria tenir algunes dades teves: bàsicament, el nombre de posts publicats i des de quina data. Gràcies i salut.

    ResponElimina
  2. Penso que encara caminen per aquí, a la cerca de preses. Al sistema mai li han agradat els crítics . Salut

    ResponElimina
  3. 3.876 des de l'u de setembre de 2006, encara que els dos primers anys al començament hi havia també l'aforisme del día.

    ResponElimina
  4. per aixó dic Miquel, que a més d'un, ganes no li falten.

    ResponElimina
  5. No en coneixia res d'aquesta història! Sincerament molt interessant.

    ResponElimina
  6. Gaspar Méndez Álvarez no se llamaba Modesto, tampoco falleció fusilado, ni en Paterna, lean su biografía completa aquí: https://www.tebeosfera.com/documentos/mendez_alvarez_el_humorista_excesivo.html

    ResponElimina