Tot sovint és fàcil perdre's amb la multitud de sigles amb què s'identifiquen les associacions independentistes. Nació Digital en descriu les principals.
Els empresaris que aquests dies s'han negat a pagar l'IVA a l'Agència Tributària Espanyola estan coordinats amb l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal? El moviment #novullpagar té al darrere la CatDem? Els ajuntaments que es van declarar "moralment exclosos de la Constitució" formen part de l'Assemblea Nacional Catalana? El moviment Somescola.cat està controlat per Solidaritat Catalana per la Independència? ERC té ascendència sobre l'associació Sobirania i Justícia?
El sobiranisme català es caracteritza per tenir un impuls notable a l'hora d'endegar campanyes i projectes a favor de la llibertat del país. Si l'oferta política independentista és d'allò més notable (L'scrabble independentista), l'oferta associativa encara ho és més. I, tot sovint, resulta fins i tot difícil aclarir-se sobre qui és qui: Associació de Municipis per la Independència, Sobirania i Progrés, Diem Prou!, Somescola.cat, Decidim.cat...
Perquè cap independentista pugui perdre's en aquesta veritable sopa de lletres, Nació Digital ha elaborat aquesta guia:
Municipalisme :
Associació de Municipis Independentistes (AMI): Agrupa tots aquells municipis que per plenari han acordat organitzar una consulta oficial sobre la independència de Catalunya. Va néixer arran del discurs de benvinguda de l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, a la quarta assemblea de Reagrupament celebrada a la capital d'Osona, en qle que es va comprometre a organitzar els "municipis independentistes per lluitar per la independència i no per l'autodeterminació".
Assemblea Nacional Catalana (ANC): És l'Assemblea de Catalunya 2.0. S'organitza en assemblees territorials i sectorials amb l'objectiu d'organitzar la "societat civil" i membres de la classe política despullats dels partits per tal d'organitzar un referèndum per la independència. Col·labora estretament amb l'AMI.
Municipis moralment exclosos de la Constitució: Són aquells municipis que han aprovat per plenari mocions en les quals aposten per "excloure's de la constitució espanyola". Va néixer arran de la sentència de l'Estatut i just després de la manifestació "Som una nació. Nosaltres decidim" del 10-J de 2010. Els ajuntaments pioners van ser Port de la Selva, Vilafranca, Lliçà de Munt i Sant Pere de Torelló. Després la Comissió Cent Anys d'Estelada va formalitzar una moció comuna on s'hi han sumat centenars d'ajuntaments.
Decidim.cat (Catalunya) i Avançam.cat (Illes): Entitats i associacions integrades per regidors i alcaldes que treballen pel dret a dedicir. Força actius durant el període de les consultes independentistes, Decidim.cat havia arribat a 1.500 associats, ambdues han deixat la primera línia de xoc política. Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló, i un dels seus impulsors, defineix Decidim.cat com l'embrió de l'AMI.
Insubmissió fiscal :
Diem Prou!: Els petits empresaris de Siurana (el Priorat) Maria Casademunt i Andreu Bartolomé han endegat una campanya, a títol individual, per deixar de tributar a l'Estat espanyol i pagar els seus impostos només a l'Agència Tributària Catalana.
Insubmissió fiscal municipal: Els plens municipals de Berga, Arenys de Munt , Manresa i Ripoll han aprovat sengles mocions, tant de la CUP com d'ERC, perquè els respectius ajuntaments deixin de pagar els impostos a l'Agència Tributària espanyola i passin a fer-ho, exclusivament, a l'Agència Tributària Catalana.
Estudi d'Òmnium Cultural: L'entitat presidida per Muriel Casals es va comprometre a estudiar la viabilitat d'una possible insubmissió fiscal si les negociacions per atènyer el concert econòmic no arriben a bon port. La comissió que ho analitza encara no ha fet públiques les seves conclusions.
Educació :
Somescola.cat: Plataforma liderada per Òmnium Cultural que agrupa bona part de la comunitat educativa catalana (la FAPAC, els sindicats USTEC, FETE-UGT i CCOO, el Centre Unesco de Catalunya-Unescocat, l'Associació de Mestres Rosa Sensat, el Consell Nacional de la Joventut, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, l'IEC...) que defensa l'actual model d'immersió lingüística.
Defensem l'Escola en Català: Plataforma propera a Solidaritat Catalana per la Independència (SI) que reclama el català com a única llengua oficial a l'escola catalana.
Llengua :
CAL: La Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) es va fundar el 1996 amb l'objectiu de promoure a Catalunya el Correllengua, inspirada en la Korrika basca i que un any abans ja havia decidit promoure Acció Cultural del País Valencià (ACPV) al sud del Sénia. Actualment ha perdut impuls.
Plataforma per la Llengua: Entitat fundada el 1993 que es caracteritza per realitzar estudis sobre la presència del català en diferents àmbits de la vida quotidiana (mòbils, cinema, plafons publicitaris del metro de Barcelona...) i campanyes perquè grans empreses utilitzin també el català (Ikea, bodegues Torres...). Darrerament també s'ha centrat en promoure projectes per situar el català com a llengua de cohesió social. El 2008 va obtenir el Premi Nacional de Cultura a la Projecció Social de la Llengua Catalana, atorgat per la Generalitat de Catalunya.
Col·lectius antirepressius :
Alerta Solidària: Col·lectiu de suport als presos polítics de l'esquerra independentista. Es considera hereva dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans, creada el 1979 arran de les detencions de militants d'Independentistes dels Països Catalans (IPC).
Rescat: Col·lectiu de suport als presos polítics, sobretot els de l'escamot "Barcelona" d'ETA.
Fundacions :
Cercle d'Estudis Sobiranistes: Associació nascuda com a laboratori d'idees del sector més sobiranista de CDC, promogut per Alfons López Tena (CDC) i Héctor López Bofill (ERC), i dirigit per Roger Albinyana (CDC). Actualment és la fundació política de SI.
Fundació Irla: La fundació política d'ERC. L'exconseller Josep Huguet n'és el president.
Fundació CatDem: La fundació política de CDC. Anteriorment coneguda com a Fundació Trias Fargas, se li va canviar el nom després de l'escàndol del Palau de la Música Catalana. L'historiador Agustí Colomines n'és el director.
Estudiants :
Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC): Organització estudiantil de l'esquerra independentista, sorgida el 2006 arran de la fusió de l'Alternativa Estel i la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC). Aquesta última, al seu torn, era hereva de l'històric Bloc d'Estudiants Independentistes (BEI), nascut el 1988, que el 2000 es va fusionar amb els sindicats estudiantils valencià AEN (Assemblea d'Estudiants Nacionalistes) i nord-català ACE (Associació Catalana d'Estudiants).
Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC): Històric sindicat estudiantil catalanista, originari ja de 1932. A finals dels 80 va ser l'únic sindicat estudiantil catalanista, per bé que les tensions internes el van acabar fent implosionar. Actualment s'ha tornat a reactivar, a la Universitat de Barcelona (UB), la Pompeu Fabra (UPF) i la Rovira i Virgili (URV), sobretot a partir de l'impuls d'estudiants vinculats a les joventuts de CDC.
Diversos :
#novullpagar: Moviment de base sorgit arran de la decisió d'un conductor, Josep Casadellà, de negar-se a pagar un peatge "fins que no en paguin també a Madrid i Andalusia". Espontàniament, desenes de conductors més van sumar-se a la iniciativa, que a posteriori ha comptat amb el suport entusiasta de Solidaritat Catalana per la Independència.
Sobirania i Progrés: Associació nascuda el 2006, llavors liderada per l'actor Joel Joan i l'historiador Oriol Junqueras, vinculada a ERC. Després de patir tensions internes, actualment és presidida per Elisenda Paluzie.
Sobirania i Justicia: Associació nascuda el 2009 a l'entorn de l'exconseller de Justícia Agustí Bassols, d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Actualment, l'editor Quim Torra n'és el president.
Catalunya Sí (ERC): Plataforma de personalitats independents que van donar suport a la coalició ERC-RCat a les eleccions espanyoles del 2011.
Catalunya Acció: Associació política liderada per l'empresari Santiago Espot. Amb la seva marca electoral, Força Catalunya, és part integrant de Solidaritat Catalana per la Independència (SI).
Cercle Català de Negocis: Patronal que agrupa diversos empresaris independentistes, presidida per Ramon Carner.
10Mil en Xarxa per l'Autodeterminació: Moviment eminentment digital que el 2009 va organitzar una manifestació a Brussel·les per reclamar el dret a decidir dels catalans. El seu cap més visible, Enric Canela, llavors militant de CDC, va acabar integrant-se a Reagrupament.
Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes: Entitat nascuda el 1998 amb l'objectiu d'aconseguir el reconeixement internacional de les seleccions esportives catalanes.
He quedat ben atabalat. En resum, com va la cosa.
ResponEliminaes per situarse Miquel, per saber tot el que hi ha dins l'independentisme,
ResponEliminaFrancesc,
ResponEliminaBon recull, una gran feinada. Només comentar-te que, malgrat vaig afegir-me a la candidatura de Reagrupament per Barcelona a les eleccions nacionals, no em vaig integrar a Reagrupament. De fet no en sóc membre tot i la meva coincidència amb la majoria dels seus postulats. Sóc a hores d'ara independent i disposat a donar suport a aquells que facin el pas endavant.
Cordialment
Enric, gràcies pero ho he tret de nACIÓDIGITAL.CAT, a cadascú lo seu, no he posar la font perquè la cito al començament de l'escrit.
ResponEliminaFrancesc,
ResponEliminaCap problema, no em molesta pas. Era un aclariment.
Gràcies
¿Y las personas?, nadie habla de las personas y ahí esta el mayor mal..
ResponEliminaAeso no lo he escrito yo, lo saqué de un digital. És medio en serio medio en broma.
ResponElimina