Prendre massa sucre pot fer malbé la capacitat intel·lectual de les persones, segons un estudi nord-americà publicat el dimarts que mostra com una dieta rica en almívar de blat de moro ric en fructosa va minvar els records de les rates de laboratori.
Uns investigadors de la Universitat de Califòrnia de Los Angeles (UCLA) van alimentar a dos grups de rates amb una solució líquida d'almívar de blat de moro ric en fructosa-un ingredient comú a les menjars processats-i aigua corrent durant sis setmanes.
A un grup de rates se li va donar com a suplement, a més, àcids rics en greixos omega 3, que estimulen el cervell, en forma d'àcid docosahexanoic (DHA) i oli de llinosa, i l'altre grup de rates no.
Abans que comencés la dieta rica en begudes ensucrades, les rates havien estat sotmeses a una sessió d'entrenament de cinc dies en un complex laberint. I se'ls va tornar a plantejar el mateix desafiament després d'haver estat alimentades amb la solució ensucrada per veure com els anava.
"Els animals que no van rebre DHA eren més lents i els seus cervells van mostrar un descens en l'activitat sinàptica", afirma Fernando Gómez-Pinilla, professor de neurocirurgia de l'Escola de Medicina d'UCLA. "Les seves cèl · lules cerebrals tenien problemes enviant senyals, el que va alterar la capacitat de les rates per pensar clarament i recordar la ruta que havien après sis setmanes abans".
Una observació més profunda dels cervells de les rates va revelar que aquells que no van rebre els suplements de DHA també van donar signes de desenvolupar resistència a la insulina, una hormona que controla el sucre en la sang i regula funcions cerebrals. "Debido a que la insulina puede penetrar la barrera sanguínea del cerebro, la hormona puede dar señales a las neuronas per provocar reacciones, que alteren el aprendizaje i pueden causar pérdida de la memoria", va explicar Gómez-Pinilla.
En altres paraules, prendre massa fructosa podria interferir la capacitat de la insulina per a regular com les cèl·lules fan servir i acumulen sucre, el que és necessari per processar els pensaments i les emocions. "La insulina és important en el cos per al control del sucre en sang, però pot adoptar un paper diferent al cervell, en què la insulina sembla interrompre la memòria i l'aprenentatge", va afirmar. "El nostre estudi mostra que les dietes riques en fructosa danyen tant el cervell com el cos. Això és una cosa nova".
El almívar de blat de moro ric en fructosa es troba de manera comú en els refrescos, condiments, menjar per a nens, salsa de poma i altres aperitius processats.
El ciutadà nord-americà mitjà consumeix 18 quilograms d'almívar de blat de moro ric en fructosa per any, segons les dades del departament d'Agricultura dels Estats Units.
"Les nostres conclusions il·lustren que el que menges afecta com penses", diu Gómez-Pinilla. "Seguir una dieta rica en fructosa a llarg termini altera la capacitat del cervell per aprendre i recordar informació. Però afegir àcids rics en omega 3 als teus menjars pot ajudar a minimitzar el dany".
L'estudi apareix publicat al Journal of Physiology. AFP