L'expresident del Govern estatal, José María Aznar, ha advertit que "Espanya no es trencarà", en una entrevista a La Razón. "Però hem de cuidar una mica més del que ho hem fet als darrers anys", ha afegit.
Segons l'exdirigent del PP, "en el meu mandat es va culminar el model autonòmic. Però no assumeixo haver participat del seu desbordament. De fet, jo vaig alertar que havíem arribat al límit i que a partir d'allà l'Estat deixaria de funcionar, que es farien compartiments tancats, es perdria la comunicació i s'aniria cap a la secessió".
"I a Catalunya ja està pactat el camí a la secessió dintre de la coalició explosiva de CiU amb ERC", ha remarcat.
Aznar ha assenyalat que "amb l'agreujament que els casos de corrupció ho compliquen tot encara més i acceleraran el procés. Alguns estan tacant la bandera catalana per embolicar en ella els seus problemes personals".
Malgrat tot, l'expresident de l'executiu espanyol ha reblat que malgrat "creu en el model autonòmic". "Espanya ha traspassat la línia màxima de descentralització i ara està en el debat de la secessió", ha admès.
El president de FAES ha indicat que "n'hi ha prou amb aplicar la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya amb totes les seves conseqüències, amb desenvolupar la legislació nacional i amb comptar amb un mínim de consens" per "reconduir aquesta situació".
"És absolutament inaceptable que alguns sostinguin que es posaran al marge de la Constitució o de la llei, per exemple en matèria educativa", ha reblat.

Recordant a Shakespeare, Aznar és com el personatge de Macbeth "un idiota que explica la història ple d'ira i de furia" en el que el més preocupant és que no ha entès res, però entossudit en alló tan espanyol del 'erre que erre' o el 'sostenella i no enmendalla', rebla que rebla contra les autonomies, i té raó, només que en la seva estupidessa congénita no ho enten. Només n'hi ha dues d'autonomies, la Catalana i la Basca, la resta són coses de Suarez, UCD i el post franquisme. Però això en la seva ignorància d'homenet que no homenot, Aznar no ho enten ni ho entendrà mai, o no li convé entendre-ho, i tota la seva acció és carregar-se les autonomies desde la Faes. Aquest homenet segueix condicionant, ens agradi o no l'esdevenir polític d'aquest pais, i aixó si que és i molt, preocupant. La seva ombra és allargada, molt allargada. Mentrestant l'Artur i el Junqueras desfullen la margarita. Senyor! senyor! on carall t'has fotut!