El Ministeri de Sanitat portuguès demana als portuguesos que facin el possible per evitar posar-se malalts per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut. El secretari de Salut lusità, Fernando Leal da Costa, ha fet aquest cap de setmana unes polèmiques declaracions en què demana als ciutadans que contribueixin d'alguna manera per no haver de necessitar recórrer a les cures sanitàries.
"Si cada un de nosaltres no fem alguna cosa per reduir el potencial de posar-nos malalts, per més impostos que puguem cobrar, el Sistema Nacional de Salut serà abans o després insostenible". Per això, per garantir la sostenibilitat del sistema públic tal com està ara a Portugal, el secretari lusità recomana als portuguesos que adoptin una "actitud de prevenció".
El passat 1 de gener el copagament va tornar a augmentar a Portugal, duplicant en alguns casos les taxes d'accés a la sanitat pública. En concret, les urgències als hospitals costen al voltant de 20 euros, mentre que una consulta amb el metge de família al centre de salut es paga a 5 euros. Però si aquestes taxes no són suficients com a efecte dissuasori, per evitar un ús injustificat del sistema de salut per part dels portuguesos, el secretari d'Estat de Salut demana ara als ciutadans una major responsabilitat en la prevenció.
Però, actualment, encara hi ha a Portugal al voltant d'un milió i mig de persones sense metge de família assignat, un fet que dificulta aquesta voluntat del govern de prevenir malalties més complicades i una major utilització de les urgències als hospitals.
Per això, l'actual ministre de Sanitat, Paulo Macedo, va negociar l'octubre d'aquest any un augment del nombre de pacients per metge, que passaran dels actuals 1.500 pacients a 1.900 pacients, així com també aconseguir que els metges amb contractes de 35 hores setmanals tornin a treballar 40 hores a la setmana. Aquestes alteracions, que entraran en vigor l'1 de gener, permetran que al voltant d'un milió de portuguesos rebin l'assignació d'un metge de família en un centre de salut. ELMUNDO.ES
No me n'he porgut estar, ja he publicat la noticia a Collonades, però és que aquesta em sembla un digne colofó a un any desgraciat i un avís del que ens espera a partir del que encetarem demá. Val més què ens agafi ben torrats.
No me n'he porgut estar, ja he publicat la noticia a Collonades, però és que aquesta em sembla un digne colofó a un any desgraciat i un avís del que ens espera a partir del que encetarem demá. Val més què ens agafi ben torrats.
LA SANITAT QUE ENS CAL NO ÉS LA DE PORTUGAL!
tdasss las lebrazz las encuenzro borrozas..¿ y dice ud que el menissstro de Monistrol quierss marchar Porbulal a hacerse la vassterrrtominina ?...ummm...Salut...¡¡¡ otro ppprrón de cava...taberneroooo¡¡¡ ufff que fin de año tan tenebroso... salut
ResponElimina'marchando una cava entera' que falta ens farà.
ResponEliminasalut
Esto se arregla con una guerra...
ResponEliminaLos portugueses tienen que aprender que para curar un resfriado, un dolor de muelas o una uña del pié enclavada no hay que ir a las urgencias del hospital. Para eso hay servicios de urgencia en los Centro de Salud publica, hay la linea 24 horas que tienen medicos e enfermeros, es solo hacer una llamada y explicar lo que siente. Si es un caso mas complicado son ellos mismo que avisan al hospital que va llegar una persona.
ResponEliminaDespués hay familias que echan a sus viejos en el hospital en estas fechas...
YA ESTAMOS EN GUERRA Temujin, nosotros somos daños colaterales
ResponEliminaeso sucede también aquí Isabel, pero en Portugal hay muchísima gente que no tiene médico asignado y tampoco hay los centro de atención primaria que hay aquí.
ResponElimina