Un grup de personalitats de l'Uruguai entre els que hi ha músics, esportistes i alts càrrecs del Govern, està liderant una recollida de signatures per reclamar a la RAE que l'expressió 'treballar com un negre' desaparegui del diccionari. De moment, aquest grup ha reunit 5.000 mil signatures de suport en només 24 hores, segons ha dit Elizabeth Suárez, secretaria general de la institució promotora de la mesura, la Casa de la Cultura Afrouruguaya. Entre les cares conegudes que donen veu a la petició figuren l'atleta olímpica Déborah Rodríguez, el viceministre d'Energia Edgardo Ortuño, la directora de l'Institut Nacional de les Dones Beatriz Ramírez i el músic Ruben Rada, tots ells afrodescendents.

L'expressió 'treballar com un negre' no ñes peyorativa, al·ludeix a tota tasca que comporta molt esforç o que demana més temps que l'habitual. La frase recorre a comparar la tasca en qüestió amb la que realitza un negre. Això es deu a la històrica situació dels integrants d'aquesta raça, que van ser sotmesos a l'esclavitud durant extensos períodes. Els casos més notoris van ser els protagonitzats, a partir del segle XVI, pels nadius de certes regions d'Àfrica, que després de ser atrapats eren embarcats cap a les costes americanes per ser venuts i després explotats com a mà d'obra gratuïta.

S'ha d'anar molt en compte amb totes aquestes questions car de seguida ja t'has posat emmig d'un jardí. Si dic que els negres immigrants treballen de sol a sol set dies a la setmana amb el seu carret recollint ferralla i cartró, i pocs moros hi veureu, o possiblement cap, no estic faltant a la veritat. I sincerament, treballar de sol a sol recollint cartró i ferralla és un treball de negre, agradi o no als uruguaians.

Hi ha un noi al barri que recull cartrons i que és de Mali, xerra bé en castellà i fins i tot xampurreixa alguna cosa en català, no sé com es diu, el nom sona a àrab, Ahmed o quelcom semblant. Xerrant amb ell l'altre dia i amb un fi sentit de l'humor em deia. "Los africanos, cuando nacemos ya lo hacemos con un carrito del 'Super' que va creciendo con nosotros, para recoger cartón y lo que haga falta. I afegía: "Vivo en una habitación alquilada con derecho a cocina, como tres veces al día y aún me da para mandar algo de dinero a mis padres". No se si estaba resignat o simplement estaba en millor situació d'allí on venia. Riu, l'Ahmed o com es digui el noi sempre riu, amb aquella filera de dents tant blanques que ressalten encara més amb la negror de la seva pell. I, ja no sé si aíxó que acabo d'escriure que és un tòpic, però alhora és ben cert, algú podria considerar-ho ofensiu, i és que n'hi ha que se l'agafen amb paper de fumar.

No sé, però no hi veig motiu per que la RAE retiri aquesta expressió tant emprada del Diccionari, i em sembla que aquestes 'personalitats' uruguaianes que li ho demanen, més aviat tenen poca feina, i ja se sap que qui poca feina té, el gat pentina(*) i els dallonsis toca. Ja ho va dir Samuel Eto'o quan va arribar a can Barça: “Voy a correr como un negro para vivir como un blanco”, i ningú es va sorprende ni va fer esgarips per les seves paraules.

.
(*) espero que el gremi dels felins petits, o sia els gats, no es queixi per l'expressió qui poca feina té, el gat pentina.