Avions espia no tripulats ('drones') portant càmeres d'infrarojos vigilaran a partir de la setmana que les estacions de metro i trajectes de tramvia de les ciutats alemanyes, a més de les estacions de ferrocarril.
No es tracta d'una operació de prevenció d'atacs terroristes, sinó de la lluita contra els grafits. L'empresa ferroviària alemanya Deutsche Bahn llança aquesta ofensiva bèl·lica per evitar els 7,6 milions que li costa a l'any eliminar en les instal·lacions i en els seus vagons els rastres creatius que deixen els vàndals a Alemanya. Només l'any passat, va ser necessari esborrar més de 14.000 pintades. 
L'operació de vigilància es posarà en marxa de forma experimental. El cap de seguretat de la companyia, Gerd Neubeck, assegura que és perfectament compatible amb l'exigent legislació que protegeix la privacitat a Alemanya. Les imatges seran utilitzades com a prova judicial en cas de gravar als artistes amb les mans a la massa. Si no, seran esborrades. La comanda d'aquests helicòpters robot dotats de la més alta tecnologia i amb el logo de Deutsche Bahn estampat al llom han costat 60.000 euros.

No hi haurà grafiter que escapi. El vol dels 'drones' arriba als 150 metres d'altura i els 54 quilòmetres per hora. Operaran fonamentalment de nit. La seva independència abasta un radi de 40 quilòmetres a la rodona des del punt de control i estan programats per vigilar especialment les superfícies llises i àmplies que solen cridar l'atenció dels artistes 'underground'. A aquesta ofensiva tecnològica es suma una altra administrativa. Deutsche Bahn està negociant convenis de cooperació amb quantes empreses disposen de càmeres de seguretat al voltant de les seves instal.lacions per intercanviar dades i obtenir així informació més detallada sobre els agressors gràfics i el seu 'modus operandi'.

La noticia és molt preocupant, espero que els drones no portin armes i es carreguin directament als grafiters que enxampin embrutant vagons de tren o de metro. Si ja preocupan els drones, preocupa o em preocupa l'ùs que poden anar-li donant els Estats als drones per espiar, vigilar o controlar quelcom més que els grafiteros. El primer pas ja l'han donat, i un cop fet, ja no els hi ve d'aquí.