Hi ha fets que cal no oblidar, aquest vídeo és molt il·lustratiu d'un moment històric d'Espanya, de quan Franco va inaugurar el valle de los caidos. Cal estar a l'aguait del llenguatge emprat pel locutor del NO-DO, no es tan llunyà ni macarronic com el que empren a dia d'avui alguns personatges del Govern com, sense anar més lluny el Ministre d'Exteriors. El que es veu i escolta aquí, va passar el dia 1 d'abril de 1959, o sia que la dictadura va durar encara 16 anys més, i es va acabar perquè en morir-se el gos es va acabar la ràbia, bé, la ràbia no, ans al contrari, la rabia ha continuat després de la seva mort.
Malgrat que el monument va ser teòricament concebut per honrar els morts tant franquistes com republicans, en realitat s'hi fa una clara apologia franquista. El monument conté la inscripció Caídos por Dios y por España (Caiguts per Déu i per Espanya) i nombrosa simbologia del règim. El fet que el mateix Franco hi estigui enterrat i que ell mateix hagués anunciat la construcció del monument el dia 1 d'abril de 1939 (el dia en que va acabar la Guerra) per tal d'honrar els que havien mort per la seva causa no deixa lloc a dubtes sobre aquest fet.
L'orígen dels enterrats allí és incert. Malgrat que existeixen arxius amb aproximadament la meitat dels difunts, es desconeix la identitat dels altres. Aquests varen ser recollits de diversos camps de batalla com el de Brunete, Grado, Gandesa, Terol i de la Batalla de l'Ebre entre molts d'altres.
Per a la construcció del monument s'utilitzaren presos polítics, als quals es prometé una redempció de pena a canvi de la feina i d'un petit salari. Malgrat això molts d'ells moriren en la seva construcció degut a la falta de mitjans tècnics i la poca seguretat.
Vegis a la fotografia de capçalera, com l'Esglèsia Catòlica permetia entrar 'bajo palio' a la Basílica del Valle de los caídos, al dictador, la seva dona i altres especimens afins al règim colpista. Com sempre l'Esglèsia al costat dels poderosos i no del poble.
El vídeo l'he trobat aquí.
La unión en el destino temporal y atemporal.
ResponEliminaA mi me parece una payasada como un templo, no me gusta ni su arquitectura, ni su significado... El mejor homenaje a los caídos es no matarles.
El Doctor Krapp es de las personas con mayor cultura que he conocido en mi vida, un gran personaje.
Cierto, el mejor homenaje es no matarles...buena frase...
ResponEliminaEl Valle de los Caídos fue durante cuarenta años la siniestra capilla de la triste cárcel llamada España.
ResponElimina