DE VIURE AMB SOBRIETAT

Com passa amb totes les coses del comportament humà, hi ha un moment en que, com a societat hem de plantejar-nos canviar radicalment el nostre estil de vida. De fet el que no podem es continuar mantenint (encara que puguem) els esquemes que hem adoptat fins ara. El temps de les vaques grasses, petroli i menjar barat, s'ha acabat i ja no tornarà, per tant una sèrie de comportaments que fins ara havíem adoptat alegrement ja no podran ser.

De fet ja no havien d'haver set; aquí hem volgut jugar als nous rics despreocupats, viatgers compulsius d'ón més lluny millor, estiuejants d'allí on sigui, amb dos cotxes per família, o més i quan més grans millor. Ha estat un malbaratament de recursos inútil i i ara no tenim més remei que retornar a l'origen, allí on érem abans de pensar-nos que érem rics i civilitzats. No vol dir que hàgim de anar a peu arreu, ni menjar només gra i verdures, però si que s’hauran de reconsiderar seriosament una sèrie de comportaments abandonats.

D'alguns d'ells en voldria parlar:

1.- No he entès mai una persona que té el cotxe tota la setmana tancat al garatge o al carrer per agafar-lo el cap de setmana o nomes el diumenge, li surt molt més a compte llogar-ne un cada setmana i s'estalvia, assegurança, manteniment, imposts, garatge, etc, etc.

2.- Segueixo veient a primera hora del matí cotxe i persona, quan ja seria hora de posar-se d'acord i més ara que hi ha tants polígons per anar en un sol cotxe quatre o cinc persones a treballar, al cap i a la fi a altres llocs d'Europa prou ho fan.

3.- Hi ha una activitat per a molts desconeguda que se’n diu caminar, vol dir que si ha d'anar d'una distància a altra de quinze o vint minuts a peu, no cal agafar el cotxe per aparcar-lo malament i destorbant, s'hi pot anar a peu i de passada és fa una mica d'exercici que és bo..

4.- No podem menjar de tot, tot l'any, aixó ens ho hem de treure del cap, no en fa pas gaire d'aquesta historia, fins fa poc la fruita es menjava del temps (així feia l’olor que feia), però aixó de menjar cireres el més de gener no pot ser. En conjunt vol dir que no hem entès res, que no hem sabut adaptar-nos a la avantatges que teníem i en molts aspectes estem ancorats en els esquemes de finals del segle passat.

5.- És un disbarat els tràilers i tràilers que circulen cada dia per carreteres i autopistes quan tenim un mitjà de transport ràpid, no contaminant i més econòmic que es diu tren, i aquest tren tan blasmat gràcies a la ineficiencia del Ministeri de Foment, és el futur, no els tràilers, l’avió o l’automòbil, és el tren, aixó és el futur i encara hi som a temps, però no s'hi val a badar.

El títol del comentari parla de sobrietat, no d'austeritat que és paraula massa severa. Sobrietat vol dir viure amb mesura sense estar-se de res important, però d'una manera senzilla, sòbria com diu el significat de la pròpia paraula. Tenim el problema que hem viscut com nens malcriats per sobre de les nostres possibilitats massa temps i potser ja és arribada l’hora de créixer i ser una mica responsables, i és en moments de crisi quan s'ha de començar a canviar, i deixar de donar la culpa de tots els nostres mals a l'Estat i la Banca. Nosaltres tambè som culpables en aquesta desfeta.

Ara ja no ho podem suportar la més mínima incidencia com estar un dia sense llum o aigua, i no dic ja sense ADSL o l'iPhone, simplement perquè les condicions de vida i el nostre sentit de la comoditat s'han acomodat i estem acostumats a tenir-ho tot al moment. Alguna vegada que m'he quedat sense corrent, afortunadament i com a molt algunes hores, és bo, perquè et permet recuperar actes personals que sovint omets, entre ells el de parlar amb els qui tens al teu costat. 
_


Publica un comentari a l'entrada

3 Comentaris

  1. Completament d'acord! Els principals culpables no són la banca i els estats, perquè això són conceptes abstractes. Banca i estats estan formats persones com tu i com jo, i és en la dimensió personal on hem fet la gran cagada. Cadascú en la seva mesura.
    Tot sovint sento gent que protesta perquè la Transició democràtica es va fer malament, però dins de les cases tampoc no hi ha hagut transició: masclisme, consumisme, absència de democràcia... si no comencem dintre de casa què coi reclamem als altres?

    ResponElimina

  2. Francesc, estic d'acord amb tu,la gent és inconcient de mena i de fet jo això ho he fet tota la vida, però no perquè arribés un dia que hagués de fer-ho forçosament, simplement per sentit comú. Quan vivia a Barna tenia un "Saxo", Un “ cotxet” per mourem per la ciutat. Des de que visc aquí ni això. Sóc un garrepa? no!, és que no em fa cap falta. Ara espero l'autobús que ve de Berga, o des de Manresa i vaig en tren fins a Barcelona. No tinc aire condicionat a casa i la temperatura a l'hivern són 20º. Però clar una flor no fa estiu, jo sol no soc res a les estadístiques, però per l'altra banda em resisteixo a creure que som nosaltres els culpables i ara hem de pagar per les nostres culpes com si fóssim dimonis. la Banca no ha fet res, oi? Francesc, jo penso que aquella família que en el seu temps es va comprar una casa de 50 milions i guanyava una misèria doncs s'haurà de fotre, o una torre, o dos cotxes ... que és foti! Però res més.
    Mira, l'altre dia vaig escoltar a un senyor gran no recordo el nom, però si les seves paraules que deien una cosa així: ““Yo he vivido una guerra y los que hemos vivido aquello tenemos miedo de que pueda volver a suceder algo así, porque ahora estamos mal pero podemos estar mucho peor”
    I afegia:”claro que tienen razón. Habría que retirar a todos los Meteorólogos de España, y que solo queden los de Madrid Y si hay algo más y se lo pueden llevar, mejor que mejor..”.
    .. ". Doncs tampoc estic d'acord perquè si aquest senyor segueix parlant em dirà que tanquin al Parlament de Catalunya i tots tan contents.
    Tot això em sona al concepte d '"indefensió apresa" (learned helplessness), sobre un experiment del psicòleg americà Martin Seligman. Ho sento molt, Francesc. Jo seguiré tenint la habitació il•luminada amb una làmpada de baix consum, com abats i quan surti apagaré la llum, però el que no faré ni ho recomano es comprar espelmes. No et sembla? I en quan la Transició la meva opinió és que allò no és va fe bé, però tampoc soc ningú per critica-ho, però no hi veig la relació

    ResponElimina