El Consell de Ministres ha aprovat aquest matí l'avantprojecte de llei de desindexació de l'economia, que desvincula les actualitzacions de les rendes i preus públics de l'índex de preus al consum (IPC). D'aquesta manera, la revisió dels preus regulats haurà d'estar justificada per l'evolució dels costos del servei en lloc de per la inflació, com fins ara. Els contractes públics també es deslliguen de la inflació.
Estaran afectats per aquesta norma, per exemple, les concessions d'autopistes, la bombona de butà, els bitllets de metro o autobús, l'abonament de telefonia o les tarifes regulades de Renfe, ha explicat el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

Segons l'Executiu, l'objectiu és que el sector públic contribueixi a l'estabilitat de preus, com ja es fa amb l'acord de moderació salarial i reformes com la de les pensions. Al no actualitzar els preus públics prenent com a base l'IPC, l'Executiu estima que s'evitaran els efectes de segona ronda en l'economia, que generava tensions inflacionistes. Segons Guindos, com menys indexada sigui l'economia, "més gran és la competitivitat".

O sia que l'apujada d'acord amb l'IPC i sovint una mica més de transports públics, autopistes, butà, telèfons, llum, aigua o gas, no s'haurien d'apujar en la majoria dels casos, més que d'acord amb els costos de servei, que en el cas de la llum ja ens estàn avisant que representen un 24%; un cost el de la llum que per cert ja s'ha apujat dos cops aquest any. 

Directament aquesta llei congela automàticament les pensions un any més.

Si us fa il·lusió i us creieu que no s'apujarà res a primers de gener llevat de congelar les pensions, alabats siau, sóu ànimes càndides com el personatge de Voltaire.


(*) per cert que ja que apareix per ací Luis de Guindos, una neboda seva ha estat nomenada Directora de Competéncia del Mercat Nacional de Valors, i ell diu que se n'ha assabentat pels mitjans. Ah! qui la substituirà en el seu càrrec anterior serà curiosament una filla del Ministre Cañete. Casualitats causuals de la casuística.