El judici contra els presumptes assassins del poeta valencià Salvador Iborra, de la mort del qual es complien dos anys ahir diumenge, començarà amb jurat popular el 21 de febrer a l'Audiència de Barcelona. Iborra va morir apunyalat durant una baralla al Barri Gòtic de Barcelona, presumptament per els inquilins del primer pis de l' edifici on vivia, després que aquests haguessin robat la bicicleta d'un amic .

Segons han explicat les mateixes fonts, el fiscal ha demanat 15 anys de presó per a imputat per un delicte d'homicidi, i l'acusació particular demana 15 i 18 anys respectivament per assassinat , mentre que les defenses volen la lliure absolució .

En declaracions a Europa Press, la família de l' escriptor, que exercirà d'acusació particular , ha considerat una " barbaritat " la lentitud de la justícia per la tardança a fixar judici, i ha lamentat que estiguin havent d'assumir el cost econòmic de la seva acusació, quan els imputats no.

La seva germana, Rosa Iborra, també ha criticat que els dos sospitosos estiguin en llibertat provisional i sense fiança des d'abril de 2012 - quan van sortir de la presó de Quatre Camins de Granollers ( Barcelona ) - perquè les proves d'ADN van resultar negatives i no es van trobar prou indicis de criminalitat .

Per a ella, que la prova no fos positiva no és motiu per deixar-los en llibertat, ja que tots dos imputats - marroquins, llavors de 18 i 19 anys - haguessin estat "molt burros" si no s'haguessin canviat la roba, rentat el cos i desfet del ganivet després d' presumptament apunyalar al poeta, autor de diverses obres com 'Un llençol per embrutar' ( 2003 ), 'Les entranyes del foc' ( 2005 ) i 'Els Cossos oblidats' ( 2009 ) .

"El patiment que això provoca a la família és innecessari , mentre que ells són al carrer gaudint de les seves llibertats com a ciutadans innocents" , ha lamentat , i tem que no es presentin al judici .

Ha afegit que la família espera una " condemna per indicis" , és a dir , que els condemnin malgrat la falta de proves concloents i la inexistència de testimonis directes que el veiessin .

Iborra va ser apunyalat presumptament per inquilins de l'edifici on vivia després que aquests robessin la bicicleta d'un amic, després de la qual la víctima va telefonar a emergències i va dir que sospitava que els lladres havien estat aquests inquilins, amb qui ja havia tingut problemes, segons han explicat fonts judicials.

Quan Iborra tornava a casa després d'acompanyar al seu amic a la plaça Sant Jaume de Barcelona i prestar-li diners per agafar un taxi, es va embrancar en una baralla amb un home que portava una bicicleta - recull l'atestat policial - , i després va arribar altra persona que presumptament li va clavar un ganivet .

Segons fonts judicials, quan els sanitaris van arribar cap a les 6.30, el poeta estava molt greu, amb una ferida sobre una orella i dos talls més: un sota les costelles i un altre al lateral del tors, el que li va provocar la mort abans de ser traslladat a l'hospital.

Sorprén una vegada més la lentitud de la Justicia en un cas on les evidències són tan clares, i tambè el fet que els pressumptes assassins del poeta estiguin en llibertat amb el risc de fugida que hi ha. Però la justicia és així, lenta i insegura.