Aquest comentari el vaig publicar el setembre de 2010, tocava un tema que em sembla no ha comentat ningú, la independència emocional, o sia el vot independentista dels qui no són independentistes. Voldria reblar en el tema arran de l'escrit d'en Lluís a Mil Dimonis, perquè crec que ens estem enganyant en el sentit real del vot dels ciutadans i ves que a l'hora de la veritat no es trobin els de la Generalitat amb una sorpresa desagradable. Fixeu-vos que (tot s'ha de reconèixer) la intenció de vot i postura d'una part de l'electorat ha canviat, però tinc dubtes raonables de què hi hagi (reals) tants independentistes com semblen haver-hi. Com en Lluís o jo mateix, n'hi ha molts que dubtem.
Fixeu-vos com han canviat els tants per cent en quatre anys, aquí es parlava d'un 37% de suport a la independència, i ja es veu com ha pujat
Fixeu-vos com han canviat els tants per cent en quatre anys, aquí es parlava d'un 37% de suport a la independència, i ja es veu com ha pujat
"El suport a la independència de Catalunya s'eleva avui al 37% mentre que el rebuig a la independència cau al 41%, segons una enquesta de l'Institut Noxa per a La Vanguardia de fa uns mesos. Això situa la diferència en només quatre punts, mentre que el novembre de 2008 la diferència era de 14 punts i l'octubre del 2009, d'onze.
L'independentisme creix especialment entre els votants del PSC, que fa dos mesos donaven suport a la independència en un 22% i actualment ja puja al 35%. Els votants de CiU segueixen dividits, amb percentatges a favor i en contra al voltant del 40%, mentre que a ICV-EUiA un 41% està ara a favor i un 51%, en contra. Vuit de cada deu votants d'Esquerra aposta per la independència, mentre que tres de cada quatre del PP la rebutja.... i fins aquí el bonic conte de la lletera.
La realitat és que en els últims mesos s'ha produït un augment de l'independentisme emocional, producte del català emprenyat, del català cansat, del català en crisi... Van mal dades, i en la nostra societat ha quallat la idea de separar-nos d'aquest llast feixuc, antiquat i oneròs dit Espanya. Però no per un sentiment de Pàtria, de País, simplement`per esgotament, avorriment, per la constatació que ès un mal company de viatge amb el qui anem enlloc i amb la creença - dubtosa - que sense ella aniriem millor, segons expliquen els números que amb relativa bona fe presenten alguns erudits pro independentistes.
La meva postura sobre aquests conceptes de Pàtria, Nació, és clara. Visc al segle XXI, i soc conscient que aquests conceptes són antiquats i no tenen cap raó de ser el dia d'avui, és més sembla s'haurien ja d'haver superat del tot. No es pot construir el futur amb conceptes del segle XIX, que és quan es varen formar les nacions. Sóc dels qui es creu (dels pocs) el concepte d'Europa i el fet de ser i considerar-me Europeu, tot i que el projecte és encara a les beceroles i avança lentament, molt lentament.
Es va en el camí d'una Europa unida i forta i aquí anem a la fragmentació que és exactament a l'inrevés, tot perquè n'estem farts d'aquest ens anquilosat que es Espanya, sense adonar-nos-en, que molts del defectes que li critiquem els compartim amb gaire entusiasme. Compartim la patètica mediocritat de representants polítics, amb els que no es pot anar enlloc. No tenen ni full ni ruta, i per protegir-se del sol en comptes de posar el palmell de la mà com els indis en horitzontal el posen en vertical, de manera que el més lluny que hi veuen és la seva panxa o les puntes de les sabates.
I en tot aquest assumpte, que hi diu Espanya? Res, saben de vell que som inofensius, que com un gos petaner bordem pero no mosseguem i que en aquesta qüestió com en altres només ens quedem amb l'elegant e impúdic fet del gest, en un etern coitus interruptus. Hi ha un vell acudit de Woody Allen a Annie Hall que seria l'imaginari de com ens contempla Espanya:
-
"Doctor, el meu germà és boig, es creu que és una gallina...
I perquè no l'ingressa en un manicomi? - li pregunta aquest -Veurà, diu Allen....és que necessito els seus ous."
I és que, com Israelians i Palestins, estem condemnats a entendre'ns."
A banda de tot el que pugui creure o manifestar, en cas que se celebrés la consulta, ja vaig manifestar fa uns dies en un altre escrit que no tenia cap altre opció que votar que si.
Francesc, jo també vaig escriure un dia sobre això, però no era per l'emoció, jo ho deia pels diners.
ResponEliminaEl teu post és molt bo, i això demostra que igual que en les votacions per a un o altre partit cada un no només vota per sentiment; hi han altres mil coses.
Però aquí quin és el veritable problema de celebrar la famosa consulta? Que Catalunya acabi independitzant-se, o que el govern tingui por que els ciutadans acabin decidint alguna cosa per si mateixos? Sens dubte el fet de veure ciutadans adoptant una decisió seria un acte més que insòlit en un país on les regles són dictades pel poder sense opció a preguntar al poble, o on les "suposades decisions" del poble incorren en trampes i enganys polítics propis de trilers barats.
Veient la situació de l'Espanya actual, a mi m'entren ganes d'engegar-ho tot a fer punyetes i demanar la independència ara mateix fins per al meu propi esquelet!, en veure que aquest país se sosté amb els pilars de la corrupció, d'una política gens democràtica, i d'una justícia injusta.
La "catalanofòbia" és un concepte creat i aconseguit per les més altes i conservadores institucions de l'Estat que busquen estendre cert "terror" a la resta de ciutadania espanyola i en el mateix poble català, per poder continuar dirigint una comunitat que al seu dia va veure més que retallat el seu estatut i que per tant augmentar el sentiment separatista. El poble català ha esgotat tota resta de resignació optant per viatjar cap a una utòpica nova terra catalana, que gaire bé segur quedarà en un no res. Però d'altra banda hauríem admirat aquesta unió independentista civilitzada que s'està creant i que a poc a poc va en auge als carrers catalans, una unió cap a un mateix fi, i en definitiva una veritable unitat que dista de la més que fictícia unitat constitucional. En tot això com sempre separo als polítics de la gent del poble i de aquell que no hi creu, que jo ja saps que el respecto moltissim.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaLluis y yo tropezamos, es curioso, porque en la mayoría de aspectos coincidimos de pleno. ¿Seremos como Cataluña y el resto de España?, es, para por lo menos, pensarlo y en eso estamos.
ResponEliminaNo se que postura ganaría. Sinceramente.
ResponEliminaPero la pregunta creo, no sería esta sino :
¿ Cuántas de las personas que han ido a la Via votarían que si a la independencia ?.
Salut
JOSEP, no deixes de tenir raó, en el fons estem parlant de diners, ara, dit això, el problema tal i com jo ho veig no és Catalunya, sinó Madrid, o el Govern de Madrid que amb els seus lobbys tenen segrestat i sotmés a tot el país.
ResponEliminaTemujin, nuestra diferencia reside en que somos iguales, o digamos que casi iguales.
ResponEliminamés dels que sembla I menys dels que es pensen molts, Miquel. Això nomès es sabrà quan es faci - si es fa - la consulta.
ResponEliminaFrancesc y Miquel.Ya no creo que me podais leer porque ha pasado muchos rato. Yo quiero, mejor dicho, ya que El Madrid Oficial se pone tan borde exijo una consulta, a ver si por fin yo puedo decir que Si, que NO, o que yo me largo de este pais todo solito, alguien más democrático que España ya me acojerá,
ResponEliminaMiquel no sabemos cuantas personas que han ido a la Via han ido "de verdad" Y yo pregunto:"Cuantas personas que votan al PSOE lo votan porque lo sienten?"
ResponEliminaSalut.
Quan als votants Josep, n'hi ha de sistemàticament fidels, com la meva dona que sempre vota PSoE.
ResponEliminaI a la via hi havia mot cumbaia dominguero, la cosa feia patxoca i es va tractar per a bastants d'un divertimento i prou.