L'etarra Juan José Zubieta, el principal condemnat per l'atemptat del 1991 a la casa quarter de la Guàrdia Civil a Vic (Barcelona), en què van morir 10 persones, cinc d'elles nens, quedarà en llibertat aquest dimecres a l'aprovar-ne l'Audiència Nacional l'excarceració en virtut de la derogació de la 'doctrina Parot'. A més, l'Audiència ha ordenat l'excarceració de vuit etarres i tres membres del GRAPO.
Zubieta, que va ser sentenciat el 1993 a 1.311 anys de presó, va planejar i va executar el 1991, amb els dos altres integrants del 'comando Barcelona', Juan Carlos Monteagudo i José Félix Erezuma, l'atemptat amb cotxe bomba a la casa quarter de Vic, la segona pitjor matança terrorista a Catalunya després de la d'Hipercor, que es va emmarcar en plena campanya etarra de fustigament a les forces de seguretat.
D'aquest atemptat barbar en fa ja més de 21 anys. I no tinc clar que s'hagi donat a les víctimes i als seus familiars el recolzament que es mereixien, possiblement - i no ens enganyem - perquè eren Guardies civils, però abans que tot, persones i entre elles víctimes, fins i tot nens.
L'any 2001 recordo que estant a Vic em va explicar el meu acompanyant que aquell descampat on hi havia cotxes aparcats era on hi havia hagut el quarter de la Guardia Civil i les cases dels familiars. Li vaig comentar que m'estranyava no hi hagués cap monument, o placa recordatoria dels fets, i la persona em va contestar: ni ho veuràs, eren Guardies Civils, sin fossin del poble ja estaria fet fa temps un memorial que restaria ple de flors tot l'any. D'acord, li vaig dir, però varen morir civils també, dones i nens dels Guardies Civils. El meu acompanyant ni es va immutar i va reblar: no hi veuràs cap recordatori i aixó d'ací a deu anys o més seguirà igual.
Pot resultar obvi que hom no tingui simpatia per la Guardia Civil, de fet no la tinc per res que dugui uniforme i gorra, però crec que és una gran falta de sensibilitat i respecte a les víctimes del sagnant atemptat que no s'hagi fet al terreny que ocupava la casa quarter, una plaça o un monument recordant a les víctimes d'aquell atemptat, el pitjor que ha sofert Catalunya després del de Hipercor. Que hom sàpiga els què van morir eren persones innocents i fins i tot alguns nen, a no ser que, com passa amb els morts det tercer món, els Guardies Civils i els seus familiars assassinats a la Caserna de Vic, siguin morts de tercera. I no és així, ho no hauria de ser-ho.