CUP DE SANDÀLIA

 

La comissió parlamentaria que estava passant sense pena ni glòria quedarà per sempre en la memòria de la gent, només per la sandàlia que va exhibir - que no llançar - David Fernández davant la cara de poker del gàngster Rodrigo Rato: Aquesta imatge reflexa que ha estat la crisi propiciada pels Bancs, immunitat i cinisme davant els ciutadans. No li va dir Fernández a Rato, miris al mirall i veurà un mafiós, no! li va dir directament: gàngster. L'expressió defineix molt bé el significat al diccionari d'estudis Catalans d'aquesta paraula, i quadra fil per randa amb el quefer del Sr. Rato. Vol dir doncs que Fernández no va amenaçar ni insultar a Rato, simplement el va definir. Fins i tot, els mafiosos o els gàngsters tenen a la seva manera una certa ètica i uns certs principis, que el Sr. Rato i els altres espècimens banquers de la seva catadura, ni això.

Dit això, el gest i la paraula del Sr. Fernández, més que un acte tavernari com diu la xusma periodística de Madrid, és una criaturada, que ha aconseguit l'efecte al revès del que pretenia, al cap i a la fi nomès és parla del seu gest, i Rato que no va dir gran cosa a la comissió se'n va anar tal com havia entrat, immaculat.

Actes d'aquest tipus, no són nous, es normal als països musulmans, ho va fer Kruschev a l'Onu i crec que Juanxo Beiràs al Parlament Gallec, quan Galicia era la finca de Fraga. Però resulta que, és el tipus d'acte que faria qualsevol de nosaltres des de la barra del bar o davant la màquina del cafè de la feina. Però al Parlament, les coses s'han de fer d'una altra manera, no és qüestió de perdre les formes, és qüestió de saberles mantenir de manera intel·ligent. Deia Jabes: no és la pregunta, sinó la resposta la que incendia l'edifici, i el Sr. Fernandez no va saber fer correctament la pregunta que hauria obligat a contestar al Sr.Rato.


Comparteix:  

Comentaris

 1. La Cup és una peça que faltava a la trista Catunya dels botiguers, i de vegades l'encerta i de vegades no. A mi també em sembla que fan una política de gestos, però els gestos i els símbols són necessaris. Possiblement no té trascendència política real més enllà de l'impacte mediàtic i en l'imaginari col·lectiu, però està bé.
  La crítica que jo els faria és que calen més coses que gestos, però també cal entendre que 3 diputats donen pel què donen. Algun dia ens explicaran, a més a més, com són obviats i menystinguts per la resta de forces tant de dretes com d'esquerres.

  ResponElimina
 2. No hay muchas oportunidades de enfrentarse al sistema, y el Sr Fernandez no ha aprovechado el momento. se le recordará mas por el gesto que por las preguntas que podría haber hecho.
  Se acerca mas a la kale Borroka que a una pregunta de Julio Anguita, y son estas las que hacen mella cuando no se saben responder.

  ResponElimina
 3. El sr. Miquel té raó: les preguntes del sr. Fernàndez semblen redactades per un alumne de 3r d'ESO, però tenint en compte que la resta dels grups tenen un nivell de 3r de Primària està bé. Així ens va en aquesta Catalunya tan autouficient.

  ResponElimina
 4. Ho trobo lamentable i una manca de maduresa dels cupistes, la veritat, riure aquestes gracietes no porta enlloc, s'ha parlat de l'anècdota i no s'ha entrat a fons en la qüestió, el senyor aquest podia haver aprofitat el moment per entrar a fons de forma seriosa en el problema, ara tothom parlarà de la sabata i el Ratet quedarà com una víctima, no anem bé i no entenc que li riem les gracietes i no li demanem més profunditat en l'actuació política, que no és cap criatura i que hi havíem posat moltes esperances, ep.

  ResponElimina
 5. Ho sento, ja fa un temps que trobo populista i poc seriós aquest senyor.
  Accepto que s'ha de ser molt dur amb tot el que es denuncia, l'estafa dels bancs ha estat imponent, però un representant polític ha de mantenir les formes.
  Com diu el meu fill de 16 anys, la cup no son seriosos.

  ResponElimina
 6. JÚLIA, d'aixó em queixo, era una oportunitat com amínim per comprometre a Rato, i en canvi nomès es parla de la sandàlia i l'altre s'ha escapolit de l'escomesa, i segueix d'assessor del BOTÍN.

  ResponElimina
 7. Miquel i Lluís, recordeu quan Pizarro va comparèixer al Parlament com a responsable de Endesa i com es va quedxar amb tots els parlamentaris que no tenien el mínim nivell exigible per collar-lo una mica. Aquest és el problema, el baix nivell.

  ResponElimina
 8. són molt cumbaias Joana, ni tan sols es presenten al Parlament vestits amb el mínim decorum exigible, sembla que vagin a cantar corrandes.

  ResponElimina
 9. Temujin, recuerda lo que dicen los italianos>: Piove, porco Governo, non piove, Porco Governo.
  Aplícalo al frío y también te vale.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada