L'ORÍGEN DEL RÈGIM ESPANYOL


"Queden amnistiats "Els delictes i faltes que hagin pogut cometre les autoritats, funcionaris i agents de l'ordre públic (...) contra l'exercici dels drets de les persones", declarava el BOE del 15 d'octubre de 1977. Des d'aleshores, l'estat espanyol és el segon del món amb més fosses d'executats sense identificar, després de Cambodja. Primer, Pol Pot; després Franco."

Aquest article és de Nació Digital i el signa Salvadort Cot, toca un tema del que se'n parla, se'n parla, però que no s'ha ressolt, un tema que s'ha enquistat en un cul de sac i que potser caldria afrontar i resoldre d'una vegada.

"Però no és només que els assassins i torturadors de la dictadura mantinguessin càrrecs i privilegis. És que ni tan sols s'ha permès recuperar els cossos enterrats als revolts dels camins i carreteres. La iniciativa, timidíssima, del govern Zapatero ha quedat del tot liquidada pel PP, que ha tingut la barra de dedicar zero euros a desenterrar les víctimes dels franquistes. Val la pena escoltar aquest video d'Antònia Valls, de 85 anys, que recorda com al seu pare el van obligar a cavar la pròpia fossa abans d'executar-lo. Setanta anys després, amb la fotografia a la mà, demana ajuda, via micromecenatge, per rescatar-ne els ossos i enterrar-lo com cal. "Ara està com un gos", recorda aquesta dona valenta.

Human Rights Watch i Amnistia Internacional han reclamat a l'estat espanyol, de forma reiterada, que derogui la Llei d'Amnistia i ajudi els familiars dels assassinats. L'any passat, l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans va demanar, formalment, a Espanya la derogació de la llei, assenyalant que incumpleix la normativa internacional sobre Drets Humans. Fa només dos mesos, una comissió de Nacions Unides va tornar a insistir "És de retreure que prevalgui la impunitat en el cas de les desaparicions forçades. No hi ha cap cap investigació penal en curs ni cap persona condemnada", van denunciar els experts internacionals.

Però l'estat espanyol es nega, un cop i un altre, a demanar responsabilitats a ningú per les salvatjades de la dictadura franquista. No importa que els criminals es passegin impunement, amb els seus honors i pensions. Potser perquè, com repeteixen PSOE i PP des de fa trenta anys, aquest és el fonament de la transició. Un procés que, a hores d'ara, ja només té protecció jurídica a Espanya. I legitimitat, enlloc."

4 comentaris:

 1. Ciertamente un infortunio para las víctimas

  ResponElimina
 2. Coño y que devuelvan lo robado, ocurre que si se escarba, se encuentran muchas cosas y muchos empresarios de "merito y esfuerzo" pueden ser heridos en sus sentimientos al descubrirse que sus fortunas son fruto más del robo y del asesinato, que del trabajo honrado.
  Eso pasa en Burgos y te puedo decir muchos casos reales, como en Barcelona. Una revisión a las concesiones de automóviles Mercedes, puede ser esclarecedora y se de lo que estoy hablando.
  No se trata tanto de enterrar los cadáveres, que la gente estaría dispuesta, sino en desenterrar fáciles fortunas conseguidas a cambio de extorsión y robo. Ya sabes, firma aquí, que no te pasara nada, y luego al pelotón. Esa es la "madre del cordero"...

  ResponElimina
 3. I UN GRAPAT DE "TORTURADORS",COM EL CONEGUT COM WILLI EL NIÑO,QUE EMCARA ES VIU EL PAJARO,MINISTRES QUE FEIEN L'ORNI,COBRANT UNES PÈNSIONS DE DEU NI DO......I ARA COM LES NINAS DE FAMOSA "PASITO A PASITO..."

  ResponElimina
 4. y eso que dicen que la transición fué modélica. Lo que fué es un apaño bajo el ruido de sables que dejó impunes a torturadores y ladrones fascistas en general.
  Fíjaros que Martin Villa fué elegido el otro dia académico de la 'Academia de Ciencias Morales'. Los colpistas franquistas que aún están vivos como el conejito de las pilas 'Duran y duran'

  ResponElimina

Amb la tecnologia de Blogger.