Hi ha hagut poc cinisme i molta hipocresia davant la mort de Nelson Mandela, aquí gairebé tothom s'ha apuntat a la lloança plena de tòpics, aspecte que de fet és bastant freqüent quan mor algú molt conegut. Desmesurat en les seves manifestacions Barack Obama i desafortunat el premier txec Jiri Rusnok que en deixar-se el micro obert va exclamar:"Collons, tio, i ara a més s'ha mort Mandela. No tinc gens de ganes d'anar-hi"; va ser sincer, o sia cínic, perquè el cinisme és dir el que es pensa, o sia el contrari de la hipocresia que és voler quedar bé i fer el paripé d'anar a Sud-àfrica al funeral aparentant en molts casos una condolença purament hipòcrita. 
Em pregunto quants dels dirigents que aniran commocionats al seu funeral s’han molestat a comprendre el seu missatge i a seguir el seu exemple en favor de la democràcia i dels drets humans. No cal que assisteixin als funerals, que simulin estar profundament commocionats, ni que facin declaracions de condol tòpiques o que interpretin el paper del dirigent commogut i humà. 

Com hipòcrita és la crítica d'ICV sobre el casament de la neboda de la família Mittal celebrat a Barcelona aquest cap de setmana, sobretot quan es queixen que es tanqués l'MNAC, que és un espai públic, per celebrar la festa, el mateix museu que per cert, formant part ICV del Tripartit, també es va tancar al públic per una actuació especial organitzada per una entitat bancaria - amb 300 convidats -..... dels Rolling Stones....., potser perquè els Stones són molt progres, i aquí els d'ICV els hi va semblar bé, o almenys no es varen queixar.