EL PITJOR D'UNA AGRESSIÓ


No he volgut veure el vídeo de l'agressió de l'adolescent de 13 anys a una altra noia que es va produïr fa uns dies a Sabadell; és una manera de negar-me a admetre l'evidència dels fets - ho sé - perquè la raó no em deixa entendre que fets com aquest puguin passar. La violència és innata en els humans, disfressada o tamisada per una supèrflua capa del que anomenem civilització. No és nou tampoc que entre adolescents hi hagi esbatussades, no potser amb la violència que expliquen del cas del qual estic parlant. Però, el que més em preocupa, més que la pallissa en si, és la reacció de l'adolescent que va filmar l'agressió amb el seu mòbil i la va penjar després al Youtube, en comptes d'intentar evitar la pallissa, ell i els qui la contemplaven i què sense intervenir són tan culpables de l'agressió com la mateixa agressora.
No sé com s'educa a casa i a l'escola a la mainada, però diria que no és en la línia de valors i d'ètica adequada. I el que també és preocupant és que no es tracta d'un cas aïllat, segur que se'n donen més sovint que simplement no tenen el ressò que ha tingut aquest.
Fa anys en una reunió de l'AMPA al Joanot Alisanda on anaven les meves dues filles grans, quan encara es deia APA, se'm va ocórrer demanar si s'havia contemplat la possibilitat de recuperar l'assignatura d'urbanitat que a nosaltres de menuts ens ensenyaven, i literalment se'n varen fotre de mi. Potser no anava desencaminat, de la mateixa manera que vaig comentar que no m'agradava el tuteig i la familiaritat entre mestres i alumnes, car a la llarga - com s'ha vist - ens portaria a una pèrdua de respecte de cara al Sr. mestre, i dic senyor mestre per no dir senyor o senyora mestre, que una cosa és l'ètica i l'altre agafárse-la amb paper de fumar, car hi ha definicions que en ser genèriques prou s'entenen.
Comparteix:  

Comentaris

 1. Te agradezco no lo hayas colgado.
  Estamos en la banalización de la violencia. Pegar a una persona y ponerlo en la red a ver si eres trending topic o como puñetas se diga.
  La urbanidad tendría que ser obligatoria. Y esto penalizado, tanto a la que pega, como a la que graba, como a la que lo cuelga.
  Sabes que hago 2 de Filosofía, bien, allí, que todos son mayorcitos, en la clase igual se ponen a chatear o a jugar al solitario con el ordenata, yo lo veo continuamente. Eso es otra forma de violencia NO verbal pero presente contra el maestro/profesor.
  Siempre he pensado que a la escuela se va a aprender y que de casa se ha de venir educado.
  Salut  ResponElimina
 2. Eso es lo que no entiendo, uno filmando como le pegan a otro. En mi barrio nos metiamos todos en la pelea, "nos zurrabamos la badana" con urbanidad y al dia siguiente todos amigos otra vez y recordando las tortas...era casi un deporte más...
  Aqui lo que pasa es que son más amigos de las maquinas que de las personas y muchos se creen pequeños reyes,muy chulos para ser tan idiotas y cobardes...
  A los amigos se les defiende, eso en mi barrio era sagrado.

  ResponElimina
 3. Miquel, es que no sé si el vídeo s'hauria d'haver deixat publicar al Youtube, i de rebot als digitals.

  ResponElimina
 4. de eso me quejo, nosotros andábamos a pedrada limpia con las hondas y de peleas había a menudo, pero se ayudaba siempre a los compañeros, y como en el fútbol, después de la pelea, todos tan amigos.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada