Sou una d'aquelles persones que pateixen de mals de cap pel flux d'informació, desinformació, rumors, punts de vista i conclusions sobre la informació en general que rebeu dels mitjans? Llavors és el moment que us poseu a pensar en una dieta informativa.

Per a aquells que durant tota la jornada laboral no paren d'actualitzar la secció de notícies del seu compte de Facebook, que no poden separar-se dels portals de notícies però a les nits senten que el seu cervell està a punt d'explotar, el lloc Slon.ru ja ha trobat formes de millorar el 'consum d'informació'.

Moda al matí i política a la nit

L'American Psychiatric Association assenyala que no és recomanable llegir gran quantitat de notícies i de diferents seccions en un període de temps relativament curt, perquè això afecta la capacitat de reacció del lector, a més d'alterar el seu estat d'ànim. Recomana que el consum d'informació s'organitzi dividint les notícies per seccions per llegir-los en determinades hores del dia.

Més notícies locals

Segons Clay Johnson, autor del llibre 'The Information Diet', localitzar la informació és la salvació per a aquells que no són capaços de 'digerir' adequadament la lectura de les notícies i els seus respectius anàlisis. Llegir les notícies del seu barri o ciutat és millor per al seu cervell d'estar atent a les informacions del país, del món o de l'univers.

Els subtítols són més útils que els titulars

D'acord amb els psicòlegs de la Universitat de Yale (EUA), en llegir és millor tractar de concentrar-se en els subtítols i no en els titulars. El contingut dels titulars després de llargues lectures d'articles o informacions crea una sensació de caos i de sobrecàrrega d'informació en la memòria. Els subtítols, per contra, tot i ser una mica més llargs són més assimilables.

No llegeixi notícies abans de l'esmorzar

El filòsof nord-americà Nick Bostrom considera que el concepte 'consum d'informació', no té res de metafòric. Entre el consum d'informació i el consum d'aliments hi ha molt en comú, ja que el cervell reacciona a aquests dos processos amb impulsos similars. Precisament per això els especialistes recomanen no llegir notícies als matins amb l'estómac buit, ja que s'envia una falsa senyal al cervell. La conseqüència podria ser estar de mal humor des del començament del dia.

Llegiu menys notícies en el vostre 'smartphone'

Intentra obtenir informació d'equips amb pantalles grans. Sherry Turkle, de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, va descobrir en un experiment que les persones que rebien informació dels monitors dels ordinadors presentaven menys fatiga i resumien el contingut de la informació llegida de forma més clara i àmplia. Mentre que les persones que llegien notícies en 'smartphones' mostraven cansament i acumulació d'informació poc il·lustrativa.

Aneu dels textos llargs als curts

Especialistes de l'Escola de Medicina de Northwestern University van descobrir que és millor començar llegint textos llargs perquè apaivaga i entrena al cervell, a més de filtrar de millor manera la informació.

De vegades és millor veure que llegir

Segons Daniel Sieberg, autor del llibre 'The Digital Diet', els reportatges de televisió són 'entrepans dietètics' de fàcil digestió. El processament d'imatges visuals requereix menys esforç per part del cervell que l'anàlisi d'un text. 

© AFP Andrew Burton