Deixin de dir mentides, no va portar la democràcia. L'abdicació del rei va semblar inicialment una improvisació que s'hauria degut al resultat de les eleccions europees, perjudicial per als dos partits que sostenen el sistema polític. Però clarament és una operació política molt calculada i en la qual participen directament tots els poders a més de la Casa Reial: des de la banca i les grans empreses fins aquests dos partits i les grans empreses de comunicació. Realment tot el sistema econòmic i polític espanyol està conjurat en una mateixa operació per a aquest trànsit entre pare i fill.


És lògic, tot animal que muda la camisa o la closca és molt vulnerable en aquest tràngol, i l'abdicació en el príncep Felip s'està donant, no hi va haver més remei, enmig d'una crisi profunda de l'Estat. Es pot estar a favor d'aquesta Monarquia o d'una República, de la continuïtat del rei o de la seva abdicació; entenc que hi ha raons per argumentar que sigui convenient la coronació del príncep i que serà molt profitós per a tots, però la manera com s'està desenvolupant aquesta operació política és perversa per dos motius.

Primer, perquè s'està executant com un pla militar de guerra llampec molt precís, perquè l'adversari no tingui temps a reaccionar. En aquest cas les armes no són l'aviació i els carros de combat sinó els mitjans de comunicació, implicats en una asfixiant campanya publicitària del rei que va abdicar i l'hereu. Però aquí l'adversari no és un enemic exterior sinó l'opinió pública, la pròpia ciutadania, pel que és profundament antidemocràtic en origen. Si no hi ha res a amagar a la ciutadania, si no hi ha res innoble en això, no es pot realitzar aquest acte tan transcendent d'aquesta manera perquè demostra una desconfiança absoluta en una població a la qual es considera súbdits sense capacitat ni responsabilitat.

I, segon, perquè per blindar la legitimitat de l'operació s'està recorrent a argumentar aquesta incapacitat de la ciutadania espanyola dient-li que tot l'hi deuen al rei. Se'ns repeteix insistentment que "El rei ens va portar la democràcia", "ens la va donar", "gràcies a ell tenim llibertat" ... Segons això aquest era un país d'inútils i idiotes i el rei va ser el nostre redemptor i ens va guiar. I això és una gran mentida. Moltes persones que vivien llavors poden testificar que no va ser així, al rei el va posar Franco i va regnar per imposició i, pel que fa a la sagrada Constitució, es va redactar sotmetent-se a les exigències per escrit de la JUJEM. I si aquesta Constitució que garantia llibertats malgrat aquestes imposicions i si hi ha la llibertat que hi ha és perquè hi va haver una part de la societat que exigia democràcia. I aquesta part de la societat tenia presos polítics a les presons del règim. I morts en els cementiris, gairebé sempre civils. Que ens diguin que el rei ens va portar la democràcia és pitjor que faltar a la veritat, és mentir. És una ofensa per a les persones que van lluitar per la llibertat i és una reiterada traïció a la memòria. No estem bojos, tenim memòria encara que ens diguin imbècils.

A Catalunya es va donar un procés curiós en l'opinió pública que van registrar totes les enquestes. Moltes persones que no es tenen per nacionalistes catalans i que vénen demandant des de fa temps poder decidir el seu futur com a catalans van acabar arribant a la conclusió que la independència és l'única solució a la situació històrica de Catalunya. Són persones que sense fer ideologia de l'independentisme en si mateix avui són independentistes per convicció cívica. Una cosa semblant pot passar amb el republicanisme com a ideologia i amb la República com a institució.

Hi ha moltes les persones a qui els sembla natural poder decidir sobre la direcció de l'Estat en referèndum, encara que després moltes d'aquestes persones votarien a favor de conservar una monarquia parlamentària, però veient que se'ls nega explícitament i davant aquesta vergonyosa imposició, estan basculant cap a la opinió que seria més democràtic i convenient una república.

En tot cas, sotmetre a la ciutadania a una cosa així és degradar-la i envilir-la. Aquesta és la democràcia espanyola, i és el que ha de canviar.


un artícle de SUSO DE TORO