L'IVA DELS CELÍACS


La diputada de CiU al Parlament Glòria Renom ha presentat una iniciativa a la cambra catalana per instar al Govern a reduir l'IVA dels productes sense gluten del 21 al 4% i que aquests puguin desgravar-se. Segons ha informat el partit aquest dissabte en un comunicat, la proposta reclama ajudes econòmiques o beneficis fiscals per a les persones celíaques, com una desgravació concreta en la declaració de l'IRPF per a les famílies amb algun membre celíac o que el desemborsament en aquests productes es desgravin proporcionalment a la despesa total en la declaració de la renda.
 
La proposta promou un 'Pacte pels celíacs' entre la Generalitat i les empreses del sector alimentari per fomentar el correcte etiquetatge de tots els productes mitjançant un logotip. A més, aposta per seguir promovent la inclusió de plats aptes per a celíacs en els restaurants, a través de l'Agència Catalana de Consum i els gremis de restauració, i en menjadors escolars. També demana dissenyar una campanya de sensibilització entre els professionals sanitaris per diagnosticar amb més rapidesa, i divulgar a nivell institucional l'existència d'aquesta malaltia.

La celiaquia és una intolerància al gluten de caràcter permanent que, en persones genèticament predisposades, atròfia les vellositats de l'intestí prim impedint l'absorció dels nutrients. La proteïna del gluten està present en el blat, l'ordi, el sègol, l'avena, el blat kamut, l'espelta i el gra de triticale, i com a derivat i additiu poden incloure'l molts aliments processats. Els productes panaris aptes per celíacs són cars per-se, cal fabricar-los completament a banda del procés de panificació tradicional, amb maquinaria a part, roba i sabates a part, local a part. No s'hi val a badar, a la és minima l'aliment es pot contaminar.

Per als celíacs avui en dia hi ha de tot, pagesos, pastissos, coques, mones, croassants, patates xips, madalenes i més; un vell client forner em deia l'altre dia que està venent bastant els productes per celíacs a les seves botigues, però que hi carrega molt poc marge comercial, atès són cars, pel procés d'elaboració i també pel valor afegit de l'iva.

La pregunta que em faig és: quan a Madrid rebin l'escrit de Glòria Renom, sap algú d'algun ministeri de Madrid que és la celiaquía. Molt em temo que no, de saber que és ja no haurien aplicat el 21% d'IVA als seus productes. De fet, prefereixo que la pregunta es quedi en suspens, sense contesta. Per cert, en aquest acte Glória Renom, ha fet política i no de campanar, precisament.
Comparteix:  

Comentaris

 1. Desconozco el tema, pero al parecer el comer productos intoxicados puede traer consecuencias. Me parece una postura razonable.

  ResponElimina
 2. Mi vecino de arriba, el que me trastea el ordenata cuando va mal, es celíaco.
  Todo lo que come vale el doble o el triple...Me parece una buena postura y una excelente intervención.
  eso es hacer política.

  ResponElimina
 3. la intolerancia al gluten es cosa seria, no se puede consumir nada que lleve aunque sea un poco de gluten, por eso todos los alimentos sin gluten están fabricados completamente aparte de de los otros productos panarios, y en parte de ahí su excesivo precio.

  ResponElimina
 4. És car Miquel, però si el panormal paga el 4% perquè els dels celíacs ha de gravar el 21%? no te cap sentit, no és pas un caprici ni una moda passatgera, sinó una necesitat per a poder consumir de tot, perquè per a celíacs hi ha de tot, pa de pages, madalenes, pastissos, tortells, mones i el que vulguis. Aixo si! car...

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada