EL TURMENT DE GAZA

"El turment de Gaza i els crims d'Israel són la nostra responsabilitat", - Noam Chomsky

- A les tres de la matinada del 9 de juliol, enmig del més recent exercici de la barbàrie israeliana, vaig rebre la trucada telefònica d'un jove periodista palestí a Gaza. Al fons podia... escoltar els crits del seu fill petit enmig de les explosions i el rugir dels jets que disparaven contra qualsevol civil que es mogués, i també contra les cases.


Aquest jove acabava de veure esclatar pels aires a un amic seu, que circulava en un vehicle clarament marcat com de premsa. Arribava a escoltar els crits que provenien de la casa veïna, després de l'explosió, però no va poder sortir per por a convertir-se en blanc.

Es tracta d'un barri tranquil. No hi ha objectius militars... a excepció dels palestins, que són el blanc de la maquinària d'alta tecnologia que Israel posseeix gràcies a que els Estats Units els la proporciona.

El meu amic em va dir que el 70 per cent de les ambulàncies van ser destruïdes, i que de tots els morts i ferits prop de dos terços són dones i nens. Molt pocs activistes de Hamàs han estat víctimes dels bombardejos. Sempre són les víctimes acostumades.

És important entendre el que és la vida a Gaza quan Israel es comporta de manera moderada entre una crisi i una altra. Una bona representació d'això la va reportar el representant de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats, Mads Gilbert, el valent físic expert de nacionalitat noruega, que ha treballat molt temps a Gaza i va viure la cruel i assassina operació 'Plom endurit'. En tots els aspectes, la situació és desastrosa.

Només pel que fa als nens, Gilbert reporta: "Els nens palestins a Gaza pateixen immensament. Gran quantitat pateix desnutrició per les condicions imposades pel govern israelià, a causa del bloqueig al territori palestí de Gaza. L'anèmia és comú en tots els majors de dos anys, als quals afecta en 72.8 per cent. Desnutrició, baixa talla i baix pes afecta, respectivament, a 34.3, 31.4 i 31.45 per cent de tots els nens del territori. Aquests índexs empitjoren, segons cada nou mesurament.

Quan Israel es porta bé almenys dos nens palestins són assassinats cada setmana, i aquest patró s'ha mantingut durant els últims 14 anys.

La causa de fons és l'ocupació criminal dels territoris palestins i totes les mesures que s'adopten a Gaza perquè la seva població sobrevisqui a penes, mentre els palestins de Cisjordània són obligats a mantenir-se dins de cantons inaccessibles, la qual cosa posa a Israel en una violació flagrant del dret internacional i resolucions explícites del Consell de Seguretat de Nacions Unides, per no parlar d'una mínima decència humana.

I així continuarà mentre Israel sigui recolzat per Washington i tolerat per Europa, per a la nostra vergonya eterna. "


Noam Chomsky a La Jornada, 16 de juliol 2014 - del bloc descontexto.

2 comentaris:

 1. Aquí deberíamos de descontextualizar a Israel propiamente dicho y al Mundo Árabe en general. Me explico. Cuando hablamos de Israel y/o del Mundo árabe no deberíamos hacerlo en primera persona.
  En realidad el mundo árabe es un trazado a pluma de Inglaterra -Churchill se jactaba de haber dibujado las fronteras de Jordania en una tarde, en un hotel de El Cairo-, de Holanda y en cierta medida de Francia.
  No nos olvidemos que la Royal Duch Shell (1907) es una compañía holandesa que tiene como logotipo una ostra perlífera, de aquellas que los beduinos pescaban en el mar arábigo. Y no nos olvidemos de la Standard Oil, hoy Exxon, (1889) donde Rockefeller tenía puestos sus intereses junto a la familia Roschill , por cierto las dos familias judías.
  Y de aquello , esto.
  Israel está colocada allí por los americanos , los ingleses...y los holandeses en 1948. En un principio se buscó un país africano para el estado de Israel, pero no interesó. Interesaba allí, justo de muro de contención por si alguna vez los pueblos de arabia querian nacionalizar el petroleo impidiendo que las compañías extranjeras (Francia, Inglaterra, EEUU principalmente) fueran enajenadas y se nacionalizara el crudo.
  Araba Saudi (llamada así porque los EEUU dieron carta blanca a la dinastia Al Saud (el país lleva el apellido de un jeque), es la otra cara de la moneda. Sunnita , o sea extremista al máximo, comparte intereses con los americanos, de tal manera que vigila la otra puerta para que el islam integrador (excepto el suyo)no se haga con territorios.
  O sea, el problema no es la religión -judaísmo islamismo-, el problema es el petroleo.
  Si allí no hubiera mas que melones y sandías, no habría guerra de ningún tipo.
  Y miremos el panorama actual. Ahora están los rusos protegiendo su petroleo apoyando a Siria, porque ellos, los rusos también tienen sus intereses puestos allí. Como los tiene Alemania necesitada de petroleo para la Zandoz, la Bayer, la Chemical, la Henkel...
  Y para finalizar, la culpa , la verdadera culpa de lo que pasa es de los americanos y los europeos por un lado y los rusos por el otro. Israel no dejará de atacar porque a los EEUU y Europa no les interesa que Hamas tome territorios. El Hasad no dejara de atacar, porque a Rusia no le interesa perder cuota de petroleo ni influencia en esa parte.
  Total : el pueblo palestino será como lo fué el judío un pueblo nómada de aquí a 10 años.

  ResponElimina
 2. la història més o menys la conec Miquel, aquesta zona és un polvorí, cvausa de la majoria de conflictes que hi ha actualment, i més de 600 morts palestins la majoria dones i nens...

  ResponElimina

Amb la tecnologia de Blogger.