1. Més diners d'amagat per comprar armes.

- És tradició: cada estiu, des que el PP governa, Mariano Rajoy aprofita l'últim Consell de Ministres abans de les vacances per aprovar per decret, d'amagat i sense debat parlamentari, una immensa injecció de diners públics per a l'Exèrcit; per pagar als fabricants d'armes. El 2012, van ser 1.782 milions d'euros. En 2013, altres 877 milions. I aquest agost han estat 833 milions d'euros.
Una cosa extraordinaria és, per definició, un succés inusual. Però un crèdit que es repeteix cada estiu no pot ser "extraordinari". Per què utilitza Rajoy aquest procediment per finançar el Ministeri de Defensa? Fàcil: perquè cal pagar els tancs, avions i altres aparells bèl·lics que va encarregar el Govern de José María Aznar en els gloriosos anys de la guerra de l'illa del Perejil i altres grans gestes bèl·liques. I perquè, si apuntés el cost real del Ministeri de Defensa en els pressupostos generals de l'Estat, quedaria clar quines són les prioritats d'aquest Govern. Al setembre de 2013, Montoro va presumir de retallar un 3,2% el Ministeri de Defensa en els "pressupostos més socials de la història d'Espanya". I ara, d'amagat, han afegit el 15%.

833 milions d'euros, per comparar, és 49 vegades més que el que ha gastat aquest estiu el Govern en el seu esbombat pla contra la pobresa infantil, que ha costat 17 milions.

2. L'Ajuntament de Burgos s'adjudica a un condemnat per corrupció seva nova gran obra

¿Se'n recorden de Gamonal? I de Michel Méndez Pozo? El constructor condemnat per corrupció urbanística que estava en el negociat del polèmic bulevard de la ciutat, el mateix que és propietari del diari local, el que es va emportar el gran negoci de l'Hospital de Burgos privatitzat i el fill presumia de pagar viatges als regidors, l'home més poderós de la ciutat des de fa ja tres dècades ... Ha tornat a guanyar un altre gran concurs públic aprovat pel PP.

A Burgos, pel que sembla, és prioritària la construcció d'una nova plaça de toros. I urgent. Tant que l'Ajuntament ha decidit tirar endavant l'adjudicació en ple mes d'agost.

Méndez Pozo va ser condemnat a 7 anys de presó per corrupció urbanística - només va complir 9 mesos -. I moltes de les seves obres públiques a la ciutat, com el caríssim Hospital de Burgos, han acumulat retards i voluminosos augments de pressupost. Malgrat aquests antecedents, Méndez Pozò segueix guanyant els concursos públics a la ciutat on mai canvia res.

3. El superdecret que modifica una trentena de lleis de cop
Sense debat parlamentari. Sense acceptar esmenes. Sense escoltar l'oposició i en ple estiu. El superdecret òmnibus "per al creixement de la competitivitat i l'eficiència" (tatxín, tatxín) va ser aprovat a les braves a d'agost, aprofitant que molt pocs miraven. Aquest pack de grans èxits inclou entre altres coses la privatització parcial d'Aena, la cessió del Registre Civil als registradors de la propietat, diverses rebaixes fiscals o un augment dels horaris comercials.

D'una tacada, el Govern ha canviat una trentena de lleis que afecten a nou ministeris diferents. Pel que sembla, no han tingut temps en tot l'any. 

Qui va dir que a l'agost no treballa!

Un repàs a tres notícies que hauries de conèixer si has estat de vacances, aquests esdeveniments amagats amb estivalidad i traïdoria - Ignacio Escolar