S'anomena filtració (spoiler) el fet d'explicar totalment o parcial elements claus d'un llibre, una pel·lícula, una sèrie televisiva, etc. Té certa connotació pejorativa, ja que la filtració se sol fer servir per exposar la trama final d'una obra, normalment dins un ambient on la resta de membres no la coneixen. La pregunta és: de quina novel·la és aquest final?, la pista la teniu a la fotografía.

...Pero ara, l'esperava una llarga caminada fins el migdía y si els homes guardaven silenci era perquè havia de pensar en tot, i molt a recordar. Potser més avançat el matí, quan el sol estigués alt i els hagués escalfat, començarien a parlar, o només a dir les coses que recordaven, per estar segurs de que seguien allí, per estar completament certs de que aquelles coses estàven segures en el seu interior. 'M' va sentir el lleu pessigolleig de les paraules, la seva lenta ebullició. I quan li arribés el seu torn, que podría dir?,que podria oferir en un dia com aquell? per fer el viatge una mica més senzill. Hi ha un temps per tot. Sí. Una época per ensorrar-se, una época per construir. Sí, una hora per guardar silenci  i una altra per parlar. Sí, tot. Però, quelcom més ¿Que més? Quelcom, quelcom....

I, a cada marge del riu, hi habia un arbre de la vida, amb dotze classes diferentes de fruites, y cada més entregaven la seva collita; i les fulles dels arbres servien per curar les nacions.

"-Sí - pensà 'M' -, això és el que guardaré pel migdía. Pel migdía......"
"Quan arribem a la ciutat"

FI