Un partit de vuit mesos d'antiguitat pot alterar el mapa polític espanyol de les últimes quatre dècades. Si se celebressin ara eleccions generals, Podemos es posaria al capdavant amb un 27% dels vots, a 1,5 punts del PSOE i a 7 punts del PP, la intenció de vot es desploma un 20%. 
Aquest és el resultat que dóna l'enquesta de Metroscopia per a El País, realitzada durant la setmana negra de la corrupció. El sondeig és una instantània de l'estat d'ànim ciutadà més que una predicció del vot. La majoria dels enquestats, de fet, considera que Podemos no té idees clares sobre com superar la crisi econòmica, i que les seves propostes no són realistes i ni tan sols consideren que sigui l'únic partit en què es pugui confiar. 
Tot això succeeix gràcies a la ineficiència de Pp i PSOE, unit a l'augment de la corrupció, res de nou sota el sol, només que sembla que ara s'airegen més els draps bruts. 
Una cosa semblant va passar a Itàlia fa 20 anys, quan la Tangentopoli, i la gairebé desaparició de partits consolidats com la Democràcia cristiana o els socialistes del PSI i ¿quin va ser el resultat?: aparèixer el Populisme de Berlusconi i Itàlia està on estava a dia de avui, o potser pitjor. Compte doncs amb votar alegrement a Podemos només com a acte de protesta o càstig als dos partits tradicionals, el remei pot ser pitjor que la malaltia.