Succeeix a vegades, que un es troba rondant per la xarxa amb autèntiques delicatessen, com aquesta que vaig trobar ahir al bloc el café de Ocata.

La mosca al cafè

Estàvem, el rabí Yosef Geisinski i jo, a la luxosa boutique de Nespresso a Lausanne comentant els assassinats perpetrats per palestins en una sinagoga a Jerusalem, quan de sobte va aparèixer una mosca, cosa completament inesperada a un lloc on George Clooney no tolera cap excentricitat. El rabí Yosef Geisinski va seguir el seu vol una estona i em va preguntar: "Què passarà si cau en un cafè?" "Prefereixo no pensar-ho", li vaig dir. "Et vaig a suggerir algunes respostes -em va dir-, i em dius què en penses." Jo vaig assentir i va començar el joc.

- Si la mosca cau a la tassa d'un italià, s'armarà un escàndol.

Vaig estar d'acord.

- Si es tracta d'un alemany, demanarà una altra tassa de cafè, esterilitzada, si és possible.

Vaig estar d'acord de nou.

- Si es tracta de francès, traurà la mosca de la tassa i es prendrà el seu cafè.

- Ben fet!

- Si es tracta d'un xinès, es menjarà la mosca i tirarà el cafè ...

Vaig expressar el meu acord amb el meu silenci.

- Si es tracta d'un rus -va continuar-, es beurà el cafè amb la mosca, creient que rep un tracte de favor.

No vaig poder evitar somriure.

- Si es tracta d'un israelià, vendrà el cafè al francès, vendrà la mosca al xinès, vendrà una nova tassa a l'italià, es prendrà un te, i amb tot el que ha guanyat, tractarà de desenvolupar un sistema per evitar que aquest tipus d'incidents torni a succeir ...

Vaig assentir amb el cap.

- I si es tracta d'un palestí, acusarà als israelians d'haver deixat caure la mosca al seu cafè, protestarà davant l'ONU contra aquesta agressió, demanarà una subvenció a la Unió Europea per a una nova tassa de cafè, utilitzarà els diners per comprar explosius i farà volar el restaurant on els italians, francesos, alemanys, russos i els xinesos estan intentant explicar als israelians que han d'oferir la seva tassa de te als palestins.

Vaig riure. Sense saber per què. O, potser, sabent-ho massa bé. No va caure cap mosca en els nostres cafès, però ens assabentem que els socialistes francesos estan disposats a reconèixer l'Estat palestí.

Roland Jaccard