La Generalitat de Catalunya va posar en marxa fa un any un programa impulsat des de la Conselleria de Sanitat que té com a principal objectiu reduir la despesa en aquesta matèria. El sorprenent, és que afecta els pacients crònics en una situació més complexa. Per això, obren la possibilitat que els metges tinguin la possibilitat de 'marcar' a aquelles persones que creguin que els queden menys d'un any de vida.

Des de l'any 2012 els metges catalans s'enfronten diàriament a l'anomenat Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat (PPAC), que té com a principal objectiu racionalitzar els recursos sanitaris dels malalts crònics terminals, aquells als que els queda poc temps de vida .

No obstant això, aquest projecte amaga - a la vista de la població - una desagradable pregunta que és la que realment ha despertat la crítica de la majoria de metges de Catalunya. "Li sorprendria que aquest pacient morís en els propers 12 mesos?" Aquesta qüestió provoca, segons afirmen des de Metges de Catalunya, que es plantegi la possibilitat que un malalt terminal pot veure condicionat el seu tractament si el professional decideix marcar la casella del 'sí'.

Des del sindicat de metges de Catalunya estan d'acord amb la racionalització del sistema sanitari d'aquest tipus de pacients, però no de plantejar una qüestió als professionals que "està feta en uns procediments poc clínics i que no té en compte el treball que ja ha fet anteriorment el metge en els anomenats cures pal·liatives ".

"Un pacient de 85 anys i que està prenent fins a set pastilles diàries, i que, per exemple, una d'elles és la del colesterol, sí que considerem oportú que se li retiri perquè més de quatre medicaments diaris interfereixen negativament i és una situació que pot arribar a complicar-li la situació. En aquest sentit si estem a favor del programa però no de la pregunta subjectiva que inclou els metges a l'hora d'accedir a l'historial clínic del malalt crònic", admeten des metges.

En total, la Generalitat baralla en les seves previsions inicials que hi hagi prop de 100.000 malalts tributaris en aquesta situació, dels quals segons afirmen els metges a Catalunya amb prou feines superen els 10.000. De tots ells, només un 5% han estat els que ha pogut 'marcar' el metge de capçalera.

"Aquesta no és una tecnologia mèdica habitual, no ens semblen formes ja que el professional té moltes més formes d'avaluar a un pacient de cures pal·liatives. Per a això, ja hi ha una codificació internacional- el CIE 10- amb què avaluar l'estat de un malalt. és un codi de l'OMS, que és igual a tot el món i que hi ha el de cures pal·liatives. Sens dubte, és una pregunta estigmatitzant ", apunta Francesc Duch, secretari general de Metges i metge d'Atenció Primària a Catalunya.

Però ... Què és el que passa si el metge assenyalés la casella del 'sí'? En aquest cas, el pacient és marcat com MACA, és a dir, un malalt amb una malaltia crònica avançada i al qual, s'arriba a plantejar, com afirmen des de la pròpia Conselleria de Sanitat de la Generalitat, que aquests casos han de ser gestionats en el domicili per evitar una despesa econòmica major, tal com apunten els metges catalans.

NO ÉS UNA SITUACIÓ OBLIGATÒRIA

Davant aquesta situació, els professionals tenen diverses alternatives. I la resposta d'aquests de moment és bastant clara. "Els metges no ho estem fent. No estem marcant a aquests pacients perquè suposaria un exercici de subjectivitat i que provoca que aquests puguin ser atesos per uns conductes assistencials diferents. No tots els casos són iguals", justifica Duch.

Els metges, per tant, no tenen l'obligació de marcar als pacients terminals. Però és una possibilitat que tenen en cas de dubte. "En obrir el seu historial clínic, a més de tots els tractaments actius tenen una pestanya activa que els permetria marcar a un pacient com MACA", afegeix.

Una situació que, amb el programa que hi ha actiu en els hospitals i centres d'atenció primària a Catalunya, podria portar a terme qualsevol tipus de professional que treballi en un hospital, cosa que titllen de "sense sentit" els metges. "A més de la pròpia pregunta, hi ha una altra reivindicació que fem. Els diagnòstics només pot fer-ho el metge de capçalera no altres persones, no l'infermer, no l'odontòleg, tampoc en urgències. Aquest instrument contempla aquesta possibilitat desorbitada", finalitza el secretari de Metges.

HI HA ANTECEDENTS EN AQUEST SENTIT

La Generalitat s'ha inspirat d'altres països europeus que defensen la necessitat de racionalitzar les despeses dels pacients crònics i d'incloure un protocol de classificació d'aquests. Aquí és on apareix el programa NECPAL a Catalunya, que s'ha elaborat partir d'una iniciativa de recerca de l'Observatori QUALY / CCOMS-ICO, basant-se en l'experiència del PIG i SPICT, d'Anglaterra i Escòcia, adaptant l'escenari econòmic i social de la zona.

Davant aquesta qüestió a la qual s'enfronten els metges diàriament, hi ha nombroses organitzacions que estan protestant davant un programa que ha 'aixecat polseguera' fins i tot a fora de Catalunya. Aquest és el cas del Defensor del Pacient, que ha expressat la seva negativa a una situació que s'espera que s'acabi en els pròxims dies o mesos.

"Als hospitals catalans s'estan donant situacions il·legals. Els metges no poden fer coses així. El seu codi deontològic els ho impedeix. Es tracta d'una eutanàsia d'amagat que a Espanya no està permesa. Però no és el que més preocupa, l'important és si es dóna només allà o en tot el país ", explica Carmen Flores, presidenta de l'associació Defensor del Pacient.

Per això, des d'aquest col·lectiu han enviat un escrit al fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada, per remeiar aquesta situació i al qual ha pogut accedir VilaWeb!

"Molt Sr. nostre: Amb tot el dolor. Ens tornem a dirigir a vostè. Aquest cop per adjuntar una notícia" espantosament alarmant". El titular com pot veure recorda a una època de la història on" marcaven "als éssers humans- la notícia de la que es parla en aquest tema- 'si això és cert !! i per saber-ho li demanem que sigui investigat, és cometre un presumpte delicte no només per la "obligatorietat als metges de la mesura", sinó que s'està posant en la ment de tots els que la coneixen una mena de "extermini" és a dir ¿crònic? se'l deixa de medicar i ... el que duri.

No podem creure el que està passant però evidentment, no podem deixar passar de puntetes i tot i no voler molestar no tenim més remei per obligació i fent honor al nostre nom demanar-li encaridament la seva valuosa intervenció de forma immediata ¿quants han estat marcats?, des de quan hi ha aquesta ordre?, ¿quants han mort després d'això ?, aquestes preguntes són les que ens fem i per això la seva intervenció per deixar sense efecte aquesta "barbaritat" i condemnar el "ocurrent" com es mereix 'repetim !! Si això és cert.

Confiem en vostè. I esperem prengui mesures immediates perquè els éssers humans crònics o no no siguin ni marcats ni classificats com animals, com aquesta notícia dóna a entendre.

Li vam quedar com sempre agraïts per la seva atenció i li demanem no trobi a sac trencat aquest assumpte com altres que li enviem 'gravíssim !! "

Tot i la polèmica creada, la Generalitat ha afirmat que no té previst modificar el programa PPAC i que l'objectiu d'aquest programa no és, en cap cas, un "estalvi en matèria sanitària" sinó "conèixer amb anterioritat quin tipus de persones necessiten un nivell d'atenció de cures pal·liatives".

Això ja ens ho va avisar Husley que passaria.