Els pioners de la web esperaven que els avantatges que aquesta oferia transformessin la societat, i ampliés el coneixement humà. Un nou llibre, ple d'escepticisme al respecte, revela de quina manera Internet ens està matant i està portant el món a la ruïna. La visió d'Andrew Keen pot semblar catastrofista o esbiaxada, però és real i molt centrada i objectiva en la realitat de l'efecte perniciós d'internet sobre les persones.


"És fàcil oblidar les intencions batalladoras amb les que la revolució d'Internet va començar", diu l'escriptor britànic Andrew Keen. "Però després el paquet va passar dels mags tècnics i visionaris als homes de negocis. Internet va perdre el sentit d'una causa comuna, una decència general i potser va perdre la seva ànima. Els diners varen substituir totes aquestes coses".

L'autor, citat pel diari 'Daily Mail' proposa fer una ullada a l'aplicació de fotos Instagram, que permet a qualsevol compartir les seves instantànies perquè altres puguin veure-les. Quan l'equip que la mantenia la va vendre a Facebook per mil milions de dòlars el 2012, només tenia 13 empleats a jornada completa. Però degut en part a l'aparició d'aquesta aplicació, Kodak va tancar 13 fàbriques i 130 laboratoris de fotografies i acomiadar 47.000 treballadors a tot el món.

"L'impacte en l'ocupació és enorme", subratlla Keen en referència a tot el sector del comerç per Internet. Mentre les cadenes minoristes donen feina a 47 persones per cada 100 milions de dòlars en vendes, Amazon dóna feina només a 14. Per aquest motiu, diu, se li pot considerar un "assassí de treball més que un creador d'ocupació".

La vida personal de tres mil milions d'internautes ha estat transformada per les increïbles avantatges del correu electrònic, els mitjans socials, el comerç electrònic i les aplicacions per a mòbils, recorda l'escriptor. "En lloc de propiciar un renaixement intel·lectual, Internet ha creat una cultura de voyeurisme i narcisisme banls centrada en els 'selfies'".

A això se suma el problema de la pornografia, omnipresent a Internet. Amb unes eines de control d'accés inadequades, els nens hi estan en cada vegada més exposats. I la lògica de l'ús d'Internet, segons Keen, es redueix a una opció tancada: o busques a la web a una altra gent en pilotes o et busques a tu mateix.


SBD - 22.02.2015