El Departament de Cultura ha iniciat els tràmits per catalogar les festes amb bous de les Terres de l'Ebre -i d'altres municipis catalans- després de finalitzar la redacció de l'inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya, que inclou 15.000 esdeveniments. Un cop enllestit el catàleg, entre finals d'estiu i principis de tardor, la Direcció General de Cultura Popular valorarà la seva possible declaració honorífica en una de les cinc categories establertes -des de festa popular a festa patrimonial d'interès nacional-. Es tracta d'una demanda de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre feta fa més de sis anys que, segons Cultura, no suposa blindar legalment els correbous.



Sigui com sigui, Puig ha precisat que es tracta de "declaracions honorífiques que demostren l'estima d'un municipi per la festa", des del punt de vista etnogràfic, i que, en cap dels casos, no suposa "rebre diners ni un blindatge legal" per als correbous. En aquest sentit, ha assenyalat la llei 34/2010, aprovada al Parlament, que regula "l'equilibri entre la tradició i el respecte als animals", així com el reglament del Departament d'Interior que estableix els "controls" previstos. "Les declaracions honorífiques permeten que la festa se segueixi fent però no eximeixen del compliment de la normativa", ha clarificat, tot assegurant que, en aquests, moments "la festa no està en perill".


Francament no hi se veure la cultura per enlloc a un acte tan salvatge i atàvic, ni entenc que hi té a veure Cultura a l'hora de legislar sobre aquesta barbàrie, potser perque resta vots dels de les Terres de l'Ebre i per aixo no s'ha prohibit els correbous, i en canvi, si les corrides de toros, que de fet s'ha fet per tocar allo que no sonà als Espanyols, perque almenys els toros tenen un sentit, una bellessa, un ambient, una estètica espècial que els distingeix, que els correbous ni això, pura salvatjada de quatre eixelebrats, mentre es tortura a un animal indefens. Nomès cal veure aquestes imatges que diuen molt poc de bo d'un poble que és capaç de cel·lebrar una festa tant denigrant com aquesta i d'un Govern hipócrita que ho tolera i ampara per pur interés electoral. Tot plegat molt trist i lamentable.