El ximpanzé que es va escapar aquest dilluns d'un zoològic de Mallorca ha estat trobat mort avui a la depuradora de la localitat de Sant Llorenç des Cardassar. La femella que vivia amb ell i que també va fugir va morir el mateix dia 4, després de ser tirotejada per la Guàrdia Civil.

Diverses associacions ecologistes i de protecció d'animals han denunciat els fets i demanen el tancament del Safari Zoo de Sa Coma. Antoni Muñoz, de l'organització GOB, ha assegurat a TV3 que les instal·lacions no compleixen les condicions sanitàries ni de seguretat necessàries -els ximpanzés van trencar la gàbia-. Per la seva banda, la Guàrdia Civil ha afirmat que la seva prioritat va ser en tot moment la seguretat ciutadana i que els animals eren "agressius" i "perillosos", encara que els "perillosos i agressius" han acabat sent els de la Guàrdia Civil que, innecessàriament varen matar la femella.

Mai sabrem si ha estat així, però n'hi ha que diuen que la parella havia planejat la fuga per a poder viure junts en llibertat, i que el mascle en ser assassinada la seva femella, desesperat, s'ha suïcidat. En cas d'haver estat així, mai hauria estat tan considerat un suïcidi, atès demostraria la capacitat del ximpanzé per fer quelcom que semblava reservat només als homínids, suïcidar-se, decidir lliurement llevar-se la vida, encara que el ximpanzé el que no sabia és Casona va prohibir suïcidar-se en primavera, encara que sigui per amor, o de tristesa per la pèrdua de la parella.